Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πόσο κρατάει το παγωτό στην κατάψυξη; - Η διάρκεια ζωής του εξαρτάται από...

Πώς καταλαβαίνουμε αν χάλασε το παγωτό;

9 Ιουλίου 2022 20:28
Πόσο κρατάει το παγωτό στην κατάψυξη; - Η διάρκεια ζωής του εξαρτάται από...
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κάθε καλοκαίρι, από τότε που ήμασταν παιδιά, μετρούσαμε μπάνια και παγωτά! Δροσερό, γευστικό και ό,τι καλύτερο για να περάσει ευχάριστα η καλοκαιρινή μέρα. Συνήθως βέβαια δεν μένουν πολύ στην κατάψυξή μας.

Δείτε επίσης: Απίστευτο! Το κινέζικο παγωτό που δεν λιώνει ακόμα και με… αναπτήρα - Ανησυχία για την ποιότητά του (video)

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στο παγωτό; Ωστόσο, καλό είναι να ξέρουμε πόσο μπορούμε να το αφήσουμε στην κατάψυξη του σπιτιού μας.

Φυσικά η διάρκεια… ζωής ενός παγωτού στο σπίτι μας εξαρτάται από το ψυγείο που έχουμε, καθώς και το πόσο γεμάτο είναι.

Παρακάτω σας έχουμε κάποιες συμβουλές για το πώς συντηρούμε τα παγωτά στην κατάψυξη, πώς να το κάνουμε να διαρκεί περισσότερο και πώς θα καταλάβουμε αν έχει χαλάσει.

Πόσο διατηρείται το παγωτό στην κατάψυξη;

Τα παγωτά διατηρούνται στην κατάψυξη γύρω στους 6 μήνες. Όλα τα συσκευασμένα είδη έχουν ημερομηνία λήξεως. Οι ειδικοί λένε ότι μπορούμε να την ξεπεράσουμε μέχρι και 2 μήνες, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορούμε εμείς να αποφασίσουμε, ανάλογα με την κατάψυξη που έχουμε, το πόσο φορτωμένη είναι…

Ωστόσο, τα σπιτικά παγωτά ή τα παγωτά που έχουμε αγοράσει από ζαχαροπλαστείο-γαλακτοπωλείο, διαρκούν πολύ λιγότερο, καθώς δεν έχουν συντηρητικά. Όσο καλύτερα κλεισμένα είναι, τόσο περισσότερο διαρκούν. Το ιδανικό είναι να μπορείτε να τα συντηρήσετε σε συσκευασίες που κλείνουν αεροστεγώς, ώστε να μην μπαίνει καθόλου αέρας.
Από την άλλη, όσο καλύτερες συνθήκες θερμοκρασίας έχει η κατάψυξή σας, τόσο περισσότερο διαρκούν τα παγωτά. Η θερμοκρασία κυμαίνεται ανάμεσα στους -18 και τους 0C, ωστόσο δεν πρέπει ποτέ να ανεβαίνει πάνω από το 0, διότι θα δημιουργήσετε πρόβλημα στη συντήρηση των τροφίμων.

Πόσο κρατάει το παγωτό στην κατάψυξη; - Η διάρκεια ζωής του εξαρτάται από...

Πώς καταλαβαίνουμε αν χάλασε το παγωτό;

Δεν υπάρχουν σαφή σημάδια που να δείχνουν ότι το παγωτό μας έχει χαλάσει. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να τηρούμε με ευλάβεια τους κανόνες φύλαξης και μεταφοράς. Αν το έχουμε αφήσει για παράλληλα για πολλή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου ή αν το μεταφέραμε σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει χαλάσει. Οπότε πρέπει να είμαστε πολύ σχολαστικοί τόσο στη μεταφορά του, όσο και στον τρόπο που το χειριζόμαστε όταν το σερβίρουμε.

Πώς θα καταλάβουμε αν «κάηκε» στην κατάψυξη

Μπορεί να μην καταλαβαίνουμε αν χάλασε το παγωτό μας, αλλά αυτό που μπορούμε να δούμε είναι αν «κάηκε» στην κατάψυξη. Πώς το καταλαβαίνουμε; Θα δούμε πάνω από το παγωτό μικρά παγωμένα θραύσματα. Αυτό συμβαίνει όταν χάνεται εντελώς η υγρασία στα παγωμένα τρόφιμα, κάτι που γίνεται όταν εισχωρεί ξηρός αέρας μέσα στο δοχείο όπου τα συντηρούμε.

Πώς να συντηρούμε το παγωτό ώστε να μην καεί στην κατάψυξη

Η σωστή συντήρηση του παγωτού είναι το κλειδί για όλα. Το ιδανικό είναι να μεταφέρουμε το παγωτό σε ένα ειδικό τάπερ με αεροστεγές κλείσιμο. Αυτός είναι ο τέλειος τρόπος αποθήκευσης για τα σπιτικά παγωτά. Τι συμβαίνει με τα συσκευασμένα; Η συσκευασία τους είναι φτιαγμένη από μη αεροστεγές υλικό, οπότε το ιδανικό είναι πάλι να μεταφέρουμε το προϊόν μέσα σε ένα ειδικό σκεύος.

Άλλα tips πέρα από το σωστό σκεύος; Ελέγξτε τη θερμοκρασία του καταψύκτη σας. Αν δεν γνωρίζετε πώς, μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Αν η θερμοκρασία είναι πάνω από τους 0C, τότε ενδεχομένως θα χρειαστεί κάποια ρύθμιση.

Και κάτι ακόμα: για να αποφύγετε την αλλοίωση του προϊόντος όταν ανοιγοκλείνετε την κατάψυξη, φροντίστε να αποθηκεύσετε το παγωτό στο βάθος του καταψύκτη σας. Εκεί οι θερμοκρασίες είναι οι υψηλότερες δυνατές, ενώ βρίσκεται και πιο μακριά από την πόρτα για να επηρεαστεί από την εξωτερική θερμοκρασία όταν ανοιγοκλείνουμε την κατάψυξη.

Πηγή: olivemagazine.gr

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share