Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022

Αυτός είναι ο απίθανος λόγος που πρέπει να τρώτε τις πατάτες σας με τη φλούδα!

Θαυματουργό!

28 Ιουνίου 2022 15:12
Αυτός είναι ο απίθανος λόγος που πρέπει να τρώτε τις πατάτες σας με τη φλούδα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είσαι από εκείνους τους περίεργους που δεν τρώνε πατάτες αν δεν αφαιρέσουν την φλούδα. Και να σε καταλαβαίνουμε στην βραστή πατάτα αλλά στην τηγανητή και την ψητή γιατί το κάνεις αυτό;

Ωστόσο, ακόμη και στις βραστές πατάτες μπορείς να κάνεις λάθος, δες εδώ το λάθος που κάνουμε όλοι μας. Είτε μιλάμε για πατάτες ή για γλυκοπατάτες, η φλούδα είναι πάντα η καλύτερη προς κατανάλωση.

Η φλούδα πατάτας έχει 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια φυτικών ινών (το εσωτερικό της πατάτας μόλις 2 γραμμάρια) και βιταμίνη του συμπλέγματος Β ενώ η φλούδα περιέχει περισσότερη Β6 σε σχέση με το εσωτερικό.

Κι όχι μόνο, η εξωτερική στοιβάδα της πατάτας αλλά και στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, περιέχει αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που χάνεις όταν την αφαιρείς. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από βλάβες που θα μπορούσαν να οδηγήσαν σε καρκίνο ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν την φλεγμονή. Αν πάλι μιλάμε για την φλούδα μόνη της, δες το παρακάτω βίντεο για να φτιάξεις το πιο περίεργο αλλά τέλειο σνακ.

Μούλιασε τις πατάτες πριν τις ρίξει στο τηγάνι και σώθηκε από...

Μυστικά για τις τέλειες τηγανητές πατάτες κατά καιρούς έχουμε ακούσει πάμπολλα κι έχουμε δοκιμάσει ακόμη τόσα. Πόσα όμως από αυτά ισχύουν; Εκτός όμως από μυστικά και... κόλπα υπάρχουν και πολλά λάθη που κάνουμε με τις πατάτες και όχι μόνο τις τηγανητές, δείτε εδώ το ολέθριο λάθος που όλοι κάνουμε όταν βράζουμε πατάτες. Τι συμβαίνει όμως με το μούλιασμα τους;

Το μούλιασμα της πατάτας σε νερό, πριν μπει στο τηγάνι, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα του ακρυλαμιδίου. Πειράματα σε ποντίκια έχουν δείξει ότι οι τροφές με ακρυλαμίδιο προκάλεσαν σε πολλά από αυτά μορφές καρκίνου όπως του γαστρεντερικού σωλήνα και του μαστού. Το μόνο επίσημο όριο διεθνώς για το ακρυλαμίδιο που έχει τεθεί αφορά το νερό (0,1 μικρογραμμάρια ανά λίτρο).

πατατεσ-τηγανητεσ

Το τηγάνισμα ή το ψήσιμο σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 120 βαθμών Κελσίου τροφών πλούσιων σε άμυλο προκαλεί τη μετατροπή του αμινοξέος ασπαραγίνη σε ακρυλαμίδιο το οποίο είναι δυνητικά καρκινογόνο στον άνθρωπο.

Όταν στο τηγάνισμα οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές (180-190 βαθμούς Κελσίου), τα επίπεδα ακρυλαμιδίου αυξάνονται εκθετικά. Η ουσία αυξάνεται επίσης όσο περισσότερο χρόνο διαρκεί το τηγάνισμα ή το ψήσιμο. Το ακρυλαμίδιο ανιχνεύεται σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σε κάποια προϊόντα (όπως τηγανητές πατάτες, τσιπς, ψωμί και φρυγανιές) που μπορεί να φτάνουν ακόμα και τα ως 3.900 mg/kg.

Μια μελέτη του 2008 από ειδικούς της βρετανικής εταιρείας έρευνας τροφίμων Leatherhead Food Ιnternational έδειξε πως αν οι πατάτες βυθιστούν στο νερό για δύο ώρες πριν το τηγάνισμα μειώνεται ο σχηματισμός ακρυλαμιδίου κατά 48%. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the Science of Food and Αgriculture. Να σημειωθεί ότι το ακρυλαμίδιο δεν υπάρχει στις ωμές πατάτες.

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share