Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Γιατί δεν πρέπει να φάτε ποτέ ξανά αυτές τις τηγανητές πατάτες - Μεγάλη προσοχή!

Μεγάλος κίνδυνος για την υγεία!

26 Μαΐου 2022 12:16
Γιατί δεν πρέπει να φάτε ποτέ ξανά αυτές τις τηγανητές πατάτες - Μεγάλη προσοχή!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δυνητικό κίνδυνο για καρκίνο εγκυμονούν οι φέτες του τοστ ή οι τηγανητές πατάτες που έχουν ψηθεί/τηγανιστεί πολύ, έχοντας χάσει πια το χρυσοκίτρινό χρώμα τους, όπως προειδοποιούν οι Βρετανοί επιστήμονες. Ωστόσο, δείτε το «μυστικό» με το λάδι για το «σωστό» τηγάνισμα.

Ο κίνδυνος προέρχεται από την ουσία ακρυλαμίδιο, που παράγεται όταν οι τροφές με άμυλο (ψωμί, πατάτες κ.α.) ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να μαυρίζουν.

Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, σε νέες επίσημες συστάσεις της, σύμφωνα με το BBC, καλεί τους καταναλωτές να προσέχουν και να βγάζουν τις πατάτες ή το τοστ, μόλις αποκτήσουν το χρυσό χρώμα τους, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ακρυλαμιδίου.

πατατεσ-τηγανητεσ

Η FSA επίσης συστήνει στους καταναλωτές να μην διατηρούν τις πατάτες στο ψυγείο τους αλλά εκτός ψυγείου, επειδή σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρων, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα ακρυλαμιδίου που παράγεται κατά το μαγείρεμα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος με θερμοκρασία άνω των έξι βαθμών Κελσίου.

Το ακρυλαμίδιο υπάρχει σε πολλές τροφές και είναι φυσικό υποπροϊόν της διαδικασίας του μαγειρέματος. Τα υψηλότερα επίπεδα της εν λόγω ουσίας παράγονται, όταν τροφές με πολύ άμυλο μαγειρεύονται σε πάνω από 120 βαθμούς Κελσίου (όπως τσιπς, ψωμί, μπισκότα, κράκερ, κέικ κ.α.). Όσο πιο σκούρο χρώμα παίρνει π.χ. το τοστ, τόσο περισσότερο ακρυλαμίδιο περιέχει.

Τηγανητές πατάτες εναντίον σαλάτας - Κι όμως οι πατάτες είναι πιο...

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα από την αρχή οι τηγανητές πατάτες και η σαλάτα είναι απλώς ένα παράδειγμα σε αυτό το κείμενο. Χωρίς καμία διάθεση να ανακηρύξουμε τηγανητές πατάτες ή άλλα αρκετά λιπαρά φαγητά σε super foods, μια νέα έρευνα έφερε στο φως μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία για το «ποιόν» τους.

Ωστόσο, αναφορικά με τις τηγανητές πατάτες υπάρχουν και κάποιοι "φονικοί" συνδυασμοί, δείτε εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να τις συνοδεύετε με τοστ. Για το «ποιόν» τους βεβαίως-βεβαίως αφού υποστηρίζει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αποδειχθούν πιο υγιεινές τροφές από μια «εδραιωμένα» υγιεινή τροφή όπως μια σαλάτα.

Αυτό που άκουσες. Ξεκαθαρίζω και πάλι ότι στόχος δεν είναι να αφορίσω τη σαλάτα ή οποιοδήποτε άλλο healthy food από το πιάτο σου. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Weizmenn του Ισραήλ, ο καθηγητής Eran Segal μέτρησε τα επίπεδα σακχάρου ανάμεσα σε 800 διαφορετικά άτομα αφού αυτά είχαν καταναλώσει ίδια γεύματα.

πατατεσ-τηγανητεσ

Επιπλέον, συνυπολόγισαν την σωματική τους δραστηριότητα, την ποιότητα του ύπνου τους και τη συχνότητα των επισκέψεων τους στην τουαλέτα. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι το ίδιο φαγητό προκαλεί εντελώς διαφορετικές αντιδράσεις σε κάθε οργανισμό. Δηλαδή.

Αυτό που ανεβάζει την καμπύλη της γλυκόζης σε ένα άτομο μπορεί να μην κάνει τίποτα σε ένα άλλο (πολύ πιο τυχερό) που μπορεί να φάει μια ολόκληρη μερίδα τηγανητές πατάτες χωρίς να παρουσιάσει καμία αλλαγή στα επίπεδα σακχάρου.

Άλλο παράδειγμα ήταν συμμετέχοντες των οποίων τα επίπεδα σακχάρου εκτοξεύτηκαν αφού έφαγαν μπανάνες, αλλά όχι και μετά από κατανάλωση μπισκότων. «Αυτή είναι η απόδειξη ότι δίαιτες ή διατροφολόγια που έχουν στόχο τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου (είτε λόγω παχυσαρκίας, είτε διαβήτη) πρέπει να γίνονται με βάση τον γλυκαιμικό δείκτη του κάθε ατόμου», τόνισε ο Dr.Segal.

Για να στο πούμε και πιο απλά αυτός είναι ο λόγος που η δίαιτα που δούλεψε στη μητέρα, στη φίλη ή στη συνάδελφο μπορεί σε εσένα να μη φέρει κανένα αποτέλεσμα.

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share