Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Πρωτότυπες και νόστιμες προτάσεις για το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

Ξυπνήστε τον οργανισμό σας με δυο πρωτότυπες συνταγές για πρωινό

11 Απριλίου 2022 13:00
Πρωτότυπες και νόστιμες προτάσεις για το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ακούγεται κλισέ αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι αλήθεια. Το πρωινό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, καθώς σας δίνει την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα σας μετά τον ύπνο ώστε να μπορέσετε να αποδώσετε στη δουλειά ή το σχολείο. Δείτε παρακάτω κάποιες πρωτότυπες προτάσεις για νόστιμο, υγιεινό και θρεπτικό πρωινό.

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει το πρωινό με την καλή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης μνήμης και συγκέντρωσης, των χαμηλότερων επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης και των χαμηλότερων πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και υπερβολικού βάρους.

Ένα ερώτημα που γεννιέται είναι, ωστόσο, αν αυτή η θετική επίδραση οφείλεται άμεσα στην κατανάλωση πρωινού ή αν όσοι φροντίζουν να παίρνουν σωστό πρωινό ακολουθούν γενικότερα έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, με τα πλεονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται.

Όπως και να έχει, είναι ξεκάθαρο ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό σας. Όταν ξυπνάτε, το σάκχαρο στο αίμα, που χρειάζεται το σώμα για να κάνει τους μυς και τον εγκέφαλό να δουλεύουν καλύτερα, είναι συνήθως χαμηλό.

Το πρωινό βοηθάει στην αναπλήρωσή του. Αν το σώμα σας δεν πάρει ενέργεια από την τροφή, μπορεί να νιώσετε αδυναμία μέσα στη μέρα - και είναι πολύ πιθανό να θελήσετε να αναπληρώσετε αργότερα τρώγοντας υπερβολικά ή ανθυγιεινά. Δείτε παρακάτω μερικές πρωτότυπες, νόστιμες και υγιεινές προτάσεις, με σύντομο χρόνο παρασκευής, κάτι βασικό για ένα γεύμα που συνήθως λαμβάνεται με πίεση χρόνου.

Γαλλικό τοστ κανέλας με μπανάνα και μέλι ή πετιμέζι

γαλλικο-τοστ-μελι

Πηγή: newsbeast.gr

Υλικά

  • 40 ml γάλα
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2 φέτες ψωμί
  • 1 μπανάνα κομμένη σε φέτες
  • 100 ml μέλι ή πετιμέζι

Εκτέλεση

  1. Χτυπήστε τα αυγά, το γάλα και την κανέλα μαζί με ένα συρμάτινο χτυπητήρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Βυθίστε κάθε φέτα του ψωμιού στο μείγμα με το αυγό και βεβαιωθείτε ότι κάθε φέτα καλύπτεται και απορροφά το μείγμα.
  3. Λιώστε λίγο βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  4. Προσθέστε τις φέτες ψωμιού στο τηγάνι και τηγανίστε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, γυρνώντας το ψωμί όταν είναι απαραίτητο.
  5. Βάλτε από πάνω τις φέτες μπανάνας και περιχύστε με το μέλι. Αν θέλετε να δώσετε μια διαφορετική γευστική πινελιά στη συνταγή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πετιμέζι της εταιρείας «Μικρές Φάρμες του Βουνού», που θα βρείτε στο MARKET IN φυλλάδιο σε τιμή προσφοράς με έκπτωση 20%.

Τηγανίτες με αλεύρι καρύδας

τηγανιτεσ-αλευρι

Πηγή: argyro.gr

Αν ακολουθείτε μια διατροφή χωρίς γλουτένη ή αν απλά ψάχνετε για πρωτότυπες συνταγές για το πρωινό σας, θα λατρέψετε αυτές τις τηγανίτες. Το αλεύρι καρύδας είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Είναι ένα πολύ ξηρό αλεύρι, έτσι ακόμα κι αν είναι πιο ακριβό από το κοινό σταρένιο αλεύρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολύ μικρότερη ποσότητα.

Η γεύση καρύδας είναι ανεπαίσθητη και αν αυτές οι αφράτες και ορεκτικές τηγανίτες καταναλωθούν με φρούτα, ζάχαρη άχνη, σιρόπι σφενδάμου, μέλι ή κάποιο άλλο topping, κατά πάσα πιθανότητα δε θα την αντιληφθείτε.

Υλικά

  • 1/3 φλιτζανιού γιαούρτι 2%
  • 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου και όσο χρειάζεται για το σερβίρισμα
  • 3 μεγάλα αυγά, χωριστά κρόκοι κι ασπράδια
  • 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο και όσο χρειάζεται για το σερβίρισμα
  • 1/3 φλιτζανιού αλεύρι καρύδας
  • 1 κ.σ. μαγειρική σόδα
  • Αλάτι
  • Ηλιέλαιο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε με συρμάτινο χτυπητήρι το γιαούρτι, τους κρόκους αυγών, το σιρόπι σφενδάμου και το λιωμένο βούτυρο. Προσθέστε το αλεύρι καρύδας, τη σόδα και το αλάτι και ανακατέψτε τα καλά.
  2. Σε ένα ξεχωριστό μεγάλο μπολ με ένα μίξερ σταθερό ή χειρός, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να σφίξουν λίγο, 4 με 5 λεπτά. Προσθέστε απαλά τα ασπράδια αυγών στο μείγμα με το αλεύρι καρύδας ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Λαδώστε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με ηλιέλαιο με ένα μαγειρικό πινέλο και τοποθετήστε το σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  4. Ρίξτε περίπου 2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα στο τηγάνι, απλώνοντάς το ομοιόμορφα. Όταν ένα σκούρο χείλος σχηματίζεται στην άκρη της τηγανίτας και εμφανίζονται μικρές φυσαλίδες, γυρίστε την (περίπου 1-2 λεπτά). Ψήστε τις μέχρι και οι δύο πλευρές να ροδίσουν ελαφρά.
  5. Σερβίρετε με βούτυρο, μέλι, σιρόπι σφενδάμου, ξηρούς καρπούς, μαρμελάδα, σαντιγί ή άλλο υλικό της αρεσκείας σας.

Οι συνταγές που παρουσιάσαμε ετοιμάζονται σε λιγότερο από πέντε λεπτά. Δοκιμάστε τις στο επόμενο πρωινό σας με έναν χυμό, smoothie, καφέ, τσάι ή όποιο ρόφημα προτιμάτε για να αρχίσει θετικά και υγιεινά η μέρα σας.

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share