Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ξεχάστε το φούρνο μικροκυμάτων: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσετε το κρέας

9+1 μυστικά για κρέας σαν... λουκούμι

29 Ιανουαρίου 2022 09:58
Ξεχάστε το φούρνο μικροκυμάτων: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσετε το κρέας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξεχάστε το φούρνο μικροκυμάτων: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσετε το κρέας, ενώ δείτε παρακάτω και 9+1 μυστικά για κρέας σαν... λουκούμι. Ενώ, δώστε μεγάλη προσοχή και μην αφήνετε το κρέας εκτός ψυγείου πάνω από…

Είναι αργά το απόγευμα και φτάνουμε σπίτι μας κουρασμένοι από την δουλειά. Θέλουμε να μαγειρέψουμε και ανοίγουμε την κατάψυξη, παίρνουμε το κατεψυγμένο κρέας και χρησιμοποιούμε ζεστό νερό για να το αποψύξουμε. Είναι όμως αυτό ασφαλές;

Τι γίνεται στην περίπτωση που βγάλουμε από την κατάψυξη ένα τρόφιμο και το αφήσουμε στον πάγκο της κουζίνας όλη την ημέρα για να το χρησιμοποιήσουμε το βράδυ;

Και οι δύο περιπτώσεις είναι επικίνδυνες λόγω του ότι μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση. Εδώ είναι μια έξυπνη εναλλακτική και ασφαλέστερη λύση για να ξεπαγώσετε το κρέας.

9+1 μικρά μυστικά για κρέας σαν... λουκούμι

  • Αποφασίστε αν θα βράσετε ή θα ψήσετε το κρέας σας. Το βράσιμο έχει την ιδιότητα να λιώνει τον συνδετικό ιστού του κρέατος και να του δίνει τη μορφή ζελατίνας. Αντίθετα, το ψήσιμο συρρικνώνει και σκληραίνει τους συνδετικούς ιστούς του, με αποτέλεσμα να σκληραίνει το κρέας. Έτσι, κομμάτια όπως κότσι, ποντίκι, στηθοπλευρά, καπάκι, σβέρκος και λάπα είναι καταλληλότερα για βράσιμο, ενώ φιλέτα, μπριζόλες, κόντρα, σπάλα και σπαλομπριζόλες είναι προτιμότερο να ψήνονται.
  • Βάλτε το κρέας από το προηγούμενο βράδυ σε ένα σκεύος, το οποίο θα γεμίσετε είτε με αναψυκτικό με ανθρακικό (ιδανικά χωρίς ζάχαρη), είτε με σόδα. Το κρέας θα μαριναριστεί στη σόδα και θα μαλακώσει αφάνταστα.
  • Εναλλακτικά, πριν το μαγειρέψετε βάλτε το για 2 ώρες στο ψυγείο, σε λεκάνη με γάλα ή με κρασί, και φτιάξτε μαρινάτα ως εξής: 1 μέρος λάδι, 1/ 4 ξύδι, 1/ 4 κρασί, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο τριμμένο και μπαχαρικά της αρεσκείας σας.
  • Αν δεν έχετε αρκετό χρόνο για τα παραπάνω, μπορείτε να το αλείψετε με ακτινίδιο και να το αφήσετε να απορροφήσει τα υγρά του φρούτου για 20 λεπτά.
  • Αν πρόκειται να τσιγαρίσετε το κρέας, πριν το μαγείρεμα σε κατσαρόλα, αφήστε το πρώτα 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και, αφού το πλύνετε, σκουπίστε το με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και πασπαλίστε το με λίγο αλεύρι.
  • Αν πρόκειται να βράσετε το κρέας, για να μην χάσει τους φυσικούς χυμούς του, βάλτε το σε νερό που έχει ήδη ζεσταθεί (εκτός εάν φτιάχνετε σούπα, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύο νερό). Στο ζεστό νερό οι πρωτεΐνες του κρέατος παίρνουν μορφή ζελατίνας και σχηματίζουν μια προστατευτική κρούστα, η οποία εμποδίζει τη διαφυγή των χυμών του και το κρατά μαλακό.
  • Μην αλατίσετε το κρέας πριν το μαγείρεμα, αλλά κατά την διάρκεια αυτού. Επίσης, την ώρα που βράζει μπορείτε να ρίξετε και λίγη ζάχαρη.
  • Το κρέας μπορεί να μαλακώσει αν, ενώ βράζει, προσθέσετε λίγο ξύδι (μια κουταλιά του γλυκού ή της σούπας, ανάλογα με την ποσότητα που μαγειρεύετε). Αν, πάλι, το ψήνετε ή το τηγανίζετε, δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές ροδέλες μήλων.
  • Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, όταν γυρνάτε το κρέας πλευρά, μην το τρυπάτε με το πιρούνι, γιατί έτσι χάνει τους χυμούς του. Προτιμάτε να το γυρνάτε με λαβίδα.
  • Αν ψήνετε κρέας στον φούρνο, για να μην στεγνώσει, σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο, στο οποίο θα έχετε πρώτα ανοίξει τρύπες. Μπορείτε ακόμα να βάλετε και ένα πυρέξ με νερό στον φούρνο, για να υπάρχει υγρασία ενώ ψήνεται το κρέας.
TAGS
 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share