Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Πώς φυλάμε το ψωμί, για να διατηρηθεί περισσότερο καιρό;

Μην κάνεις αυτά τα λάθη

1 Δεκεμβρίου 2021 08:37
Πώς φυλάμε το ψωμί, για να διατηρηθεί περισσότερο καιρό;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

“Μα, το ψωμί που τρώω”, ορκίζονταν μερικοί παλιοί, για να αποδείξουν πόσο ειλικρινή ήταν τα λεγόμενά τους. Γιατί το ψωμί ήταν, είναι!, από τα σημαντικότερα τρόφιμα της ζωής μας. Παράλληλα, δες 9+1 λόγους για να τρως καθημερινά αυτό το ψωμί.

Ένα βασικό τρόφιμο που όλους μας ενώνει: φτωχούς και πλούσιους, μοντέρνους και παραδοσιακούς, δύσκολα θα βρεις κάποιον που δεν έχει απολαύσει ηδονικά μια μαγική μπουκιά φρέσκου ψωμιού, βουτηγμένου στο άφθονο λαδόξυδο της χωριάτικης. Ευτυχώς στην εποχή μας, μπορούν να τρώνε ωραιότατο ψωμάκι ακόμα και όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το ν’ αγοράζεις φρέσκο ψωμί από τον φούρνο και μέχρι να γυρίσεις σπίτι, λείπει η άκρη με την τραγανή -ακόμα- κόρα. Ή ν’ απολαμβάνεις το σπιτικό ζυμωτό ψωμί που βγήκε από την κουζίνα σου. Όμως όταν δεν τρως ένα καρβέλι στην καθισιά, κάπως πρέπει να το αποθηκεύσεις, για να μπορέσεις να το απολαύσεις και τις επόμενες 2-3 μέρες, χωρίς να το πετάξεις. Διάβασε παρακάτω πως.

διατήρηση ψωμί

Μην κάνεις αυτό το λάθος

Όταν ήμουν μικρή, έβλεπα τη γιαγιά μου να το κάνει: τύλιγε καλά το leftover ψωμί και το έβαζε στο ψυγείο, για να εμποδίσει το μούχλιασμα. Μέγα λάθος! Όταν βάζεις το ψωμί στο ψυγείο (ακόμα και καλά καλυμμένο), η χαμηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την ξηρασία που επικρατεί, επιταχύνουν την κρυσταλλοποίηση του αμύλου και εκείνο μπαγιατεύει ακόμα πιο γρήγορα.

Φύλαξέ το σωστά

Εδώ σου ανοίγονται δύο δρόμοι. Ο ένας είναι να αφήσεις την φυσική διαδικασία του φρέσκου ψωμιού απλώς να συμβεί και να το απολαύσεις με διαφορετικούς τρόπους, αναλόγως το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Την πρώτη μέρα του ψωμιού, όταν ακόμα η κόρα θα είναι τραγανή και η ψίχα αφράτη, απόλαυσέ το ως έχει. Όσο μείνει, τύλιξέ το καλά (αεροστεγώς, όχι μόνο με πετσέτα) και φύλαξέ το στον πάγκο της κουζίνας, κατα προτίμηση όχι σε ζεστό σημείο (π.χ. δίπλα στα μάτια) ή σημείο που χτυπά ο ήλιος. Την δεύτερη μέρα, όταν η κόρα θα είναι πλέον μαλακή, μπορείς να το απολαύσεις ως έχει ή να το φρυγανίσεις για λίγα λεπτά και να το χρησιμοποιήσεις σαν συνοδευτικό, βάση για μπρουσκέτες ή ζεστά σάντουιτς. Την τρίτη πλέον μέρα, το ψωμί σου θα έχει μπαγιατέψει για τα καλά. Θα το πετάξεις; Φυσικά και όχι! Προβλέπονται λαχταριστά σουφλέ ψωμιού με τυριά, στράτες και κολασμένες αυγοφέτες.

Ο άλλος τρόπος, είναι να παγώσεις τον χρόνο: δηλαδή να βάλεις το ψωμί στην κατάψυξη! Ξέρω, ξέρω, ακούγεται σαν τρελή αποτυχία, όμως δεν είναι και -πίστεψέ με- το έχω δοκιμάσει πολλές φορές. Ειδικά με τα ιδιαιτέρως νόστιμα ψωμιά, που μπορεί να έχω αγοράσει από ένα φημισμένο φούρνο κάπου, σε κάποια γειτονιά. Όμως πρόσεξε: δεν θα πας να καταψύξεις το ψωμί που σου έχει μείνει, μετά από 2-3 μέρες. Η ψύξη πρέπει να συμβεί την πρώτη μέρα: με το που πάρεις απόφαση ότι όχι, αυτό το καρβέλι δεν πρόκειται να φαγωθεί σήμερα, κόψτο σε φέτες, κάλυψέ το αεροστεγώς, βάλτο στην κατάψυξη και για τους επόμενους, ας πούμε δύο μήνες, μπορείς να βγάζεις 1-2 φέτες ψωμί τη φορά, να το αφήνεις να έρχεται σε θερμοκρασία δωματίου (σε 10-15 λεπτά) και να το απολαμβάνεις -σχεδόν- σαν να ήταν στις δόξες της πρώτης μέρας. Κι αν σου φαίνεται “κάπως”, απλώς φρυγάνισέ το!

TAGS
 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share