Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τι πρέπει πάντα να κάνετε πριν καταψύξετε το κρέας; Το «μυστικό» tip

Απίθανο κόλπο!

22 Νοεμβρίου 2021 18:21
Τι πρέπει πάντα να κάνετε πριν καταψύξετε το κρέας; Το «μυστικό» tip
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπάρχει ένα tip που πρέπει να ακολουθείς πιστά πριν βάλεις κρέας στην κατάψυξη. Ενώ, κατά καιρούς σας έχουμε δώσει αρκετές συμβουλές για το σωστό πάγωμα, αλλά και ξεπάγωμα των τροφών.

Συνήθως όταν αγοράζεις κρέας ή κιμά από το κρεοπωλείο, που δεν έχεις σκοπό να μαγειρέψεις την ίδια μέρα, τα βάζεις στην κατάψυξη όπως είναι τυλιγμένα με το χαρτί από το κατάστημα ή τα μεταφέρεις σε σακουλάκια τροφίμων. Ως εδώ καλά, αυτό όμως που συχνά παραλείπεις ενώ δεν πρέπει, είναι να τα χωρίζεις σε μερίδες ανάλογα με το φαγητό που θέλεις να φτιάξεις.

κρέας κατάψυξη tip

Αν για παράδειγμα αγοράσεις 3 κιλά μπριζόλες γιατί ήταν σε προσφορά ή 2 κιλά κιμά γιατί θέλεις να έχεις αποθέματα και για σάλτσα για τα μακαρόνια και για κεφτεδάκια, δεν θα πρέπει να τα βάζεις στην κατάψυξη ως έχουν. Το μόνο που θα καταφέρεις με αυτό τον τρόπο, είναι να χρειάζονται πολύ χρόνο για να ξεπαγώσουν αλλά και να πρέπει να τα μαγειρέψεις όλα μαζί μετά, γιατί όπως ξέρεις το ξεπαγωμένο κρέας δεν μπαίνει ποτέ ξανά στην κατάψυξη!

Τι θα πρέπει λοιπόν πάντα να κάνεις πριν βάλεις κρέας στην κατάψυξη; Να το χωρίζεις σε μερίδες που ανταποκρίνονται στα φαγητά που θέλεις να φτιάξεις και στα άτομα για τα οποία μαγειρεύεις. Αν δηλαδή θέλεις να μοιράσεις τις μπριζόλες που προορίζονται για καθημερινό τραπέζι, καλό θα ήταν να τις βάλεις σε σακουλάκια ανά δύο, για να ξεπαγώνουν πιο γρήγορα.

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Έτσι θα διαλέγετε το σωστό κόκκινο κρέας για μια υγιεινή διατροφή

Θέλετε μια υγιεινή διατροφή και, παράλληλα, το αγαπημένο σας τρόφιμο είναι το κρέας, κάνοντας κατανάλωση κόκκινου κρέατος; Το Athensmagazine.gr σας ζητά να… ξεχάσετε όσα ξέρατε και σας δίνει συγκεκριμένες συμβουλές, για να διαλέγετε το σωστό κόκκινο κρέας, ενώ υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που, αν το δείτε μόλις κόβετε το κρέας, τότε πρέπει να αποφύγετε να το καταναλώσετε.

Είναι λογικό να αρέσει σε κάποιον πολύ το κόκκινο κρέας, καθώς η γεύση του είναι υπέροχη, ειδικά όταν διαλέγουμε το σωστό κομμάτι. Αποτελεί, επομένως, ένα κυρίαρχο κρέας μεταξύ των διαθέσιμων για αγορά και σας εξηγούμε με ποιο τρόπο, όταν κληθείτε να πάρετε στο κρεοπωλείο ή το σούπερ μάρκετ, θα επιλέξετε το κατάλληλο για τη διατροφή σας.

Να είναι στέρεο και συμπαγές

Πριν αγοράσετε κρέας, καλό είναι να το πιάσετε στο χέρι σας. Σύμφωνα με επαγγελματίες σεφ, το κρύο κρέας δε θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό. Το λίπος όταν είναι κρύο γίνεται συμπαγές, επομένως το κρέας που έχει διατηρηθεί σωστά θα πρέπει να είναι σκληρό. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για το συσκευασμένο: θα πρέπει να είναι συμπαγές και στεγνό. Αν δείτε κιτρινισμένο λίπος και στεγνή όψη, τότε το κρέας είναι κακοσυντηρημένο.

Το κόκκινο χρώμα

Το κόκκινο χρώμα στο μοσχάρι θα πρέπει να είναι εμφανές και να «απλώνεται» σε όλο το κομμάτι που επιλέγουμε. Όσο πιο ανοιχτό είναι το κόκκινο χρώμα, τόσο πιο τρυφερή η γεύση. Ένα καλό κομμάτι κρέας δεν είναι ποτέ καφετί ή – ακόμα χειρότερα – γκρίζο, ακόμα και στις άκρες. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο συσκευασμένο όσον αφορά το χρώμα, και να τσεκάρετε λεπτομερώς τις άκρες της συσκευασίας.

Η τροφή του ζώου

Ιδανικά, μάθετε με τι τρέφεται το ζώο από το οποίο βγαίνει το κομμάτι του κρέατος: είτε από τη συσκευασία του είτε από τον χασάπη. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ζώα τα οποία τρέφονται με χορταράκι έχουν το καλύτερο κρέας τόσο σε γεύση, όσο και σε ποιότητα και κατανομή λίπους.

Έτσι διαλέγουμε το σωστό κόκκινο κρέας

Το κόστος

Όσο πιο φτηνό το κρέας, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να είναι και ποιοτικό. Το «ό, τι πληρώνεις παίρνεις» ισχύει (κυρίως) στην επιλογή του κρέατος, επομένως μη φοβηθείτε να βάλετε λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το χρώμα και η κατανομή του λίπους

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο περισσότερο είναι διασκορπισμένο το λίπος μέσα στο κρέας, τόσο περισσότερο ομοιόμορφα ζουμερό θα είναι το αποτέλεσμα. Το λίπος στα νεαρά ζώα είναι λευκό, και όσο μεγαλώνουν κιτρινίζει. Το κρέας μεγαλύτερων ζώων έχει πιο έντονη γεύση, όμως είναι λιγότερο μαλακό. Τέλος, αν το κρέας έχει μεμβράνη λίπους που το περιβάλλει, τότε θα είναι πιο ζουμερό.

Ο… χασάπης

Μη σας φαίνεται παράξενο. Γνωρίζοντας τον χασάπη και αναπτύσσοντας καλή σχέση μαζί του θα έχετε διαθέσιμες μπόλικες πληροφορίες για το ποιον του κρέατος, ενώ ο ίδιος μπορεί να σας προτείνει κάποιο καλύτερο κομμάτι από αυτό που είχατε σκοπό να πάρετε. Σε κάθε περίπτωση, είναι επαγγελματίας και κάτι σαν αυθεν

TAGS
 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share