Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Η καλύτερη τυρόπιτα: Αλμυρή μυζηθρόπιτα για όλα τα γούστα

Θα σας ξετρελάνει!

20 Οκτωβρίου 2021 10:20
Η καλύτερη τυρόπιτα: Αλμυρή μυζηθρόπιτα για όλα τα γούστα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Athensmagazine.gr σας καλημερίζει με ιδανική συνταγή για τυρόπιτα και συγκεκριμένα αλμυρή μυζηθρόπιτα με σπιτικό φύλλο για όλα τα γούστα!

Πάμε να δούμε αναλυτικά την συνταγή:

Υλικά Συνταγής

Για το σπιτικό φύλλο

  • 500 γραμ. αλεύρι
  • 250 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 αυγό χτυπημένο

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό ανάλατη φρέσκια μυζήθρα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μάραθος ψιλοκομμένος
  • 4 αυγά χτυπημένα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. σιμιγδάλι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Η καλύτερη τυρόπιτα: Αλμυρή μυζηθρόπιτα για όλα τα γούστα

Εκτέλεση

Για την αλμυρή μυζηθρόπιτα με σπιτικό φύλλο

Ξεκινάμε την αλμυρή μυζηθρόπιτα με σπιτικό φύλλο, ψιχουλιάζοντας πρώτα σε ένα μπολ το αλεύρι με το βούτυρο, όπως κάνουμε στις τάρτες.

Όταν το μείγμα θυμίζει βρεγμένη άμμο, προσθέτουμε το γιαούρτι, το αυγό και το αλάτι.

Ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά.

Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

Μπορούμε να φτιάξουμε φτιάξουμε ατομικές μυζηθρόπιτες ή μία μεγάλη μυζηθρόπιτα όπως παρακάτω.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.

Τυλίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μεμβράνη (χωριστά) και τ’ αφήνουμε για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο.

Για τη γέμιση

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε για λίγα λεπτά το ψιλοκομμένο πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να γυαλίσουν.

Να μην πάρουν χρώμα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρά.

Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τη μυζήθρα, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι, τ’ αυγά, το σιμιγδάλι και τέλος τα κρεμμυδάκια με το πράσο.

Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί η γέμιση.

Για μία μεγάλη μυζηθρόπιτα, λαδώνουμε ελαφρά με πινέλο ρηχό ταψί για πίτα 34 ή 36 εκ.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια με χοντρό πλάστη ανοίγουμε το μεγάλο κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο, που να καλύπτει τη διάμετρο και τα τοιχώματα του ταψιού.

Το στρώνουμε. Αδειάζουμε τη γέμιση και ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο.

Με λίγο νερό, με τα δάχτυλα, βρέχουμε το κάτω φύλλο γύρω-γύρω στο χείλος του ταψιού.

Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.

Πατάμε την ένωση με τα δάχτυλα να κολλήσουν τα δύο φύλλα.

Περνώντας τον πλάστη πάνω στο χείλος του ταψιού και πατώντας τον, ενώνουμε τα δύο φύλλα και κόβουμε και αφαιρούμε ό,τι περισσεύει.

Αν θέλουμε, τσιμπάμε με τις άκρες των δαχτύλων να κάνουμε σχέδιο γύρω-γύρω στο ταψί σαν δαντέλα.

Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε μερίδες (όχι μέχρι κάτω).

Αλείφουμε το φύλλο με λίγο γάλα ή λίγο νερό και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180°C για περίπου 50 λεπτά έως 1 ώρα, στην τελευταία σχάρα μέχρι να ροδίσει καλά.

Πηγή: argiro.gr

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share