Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τα μυστικά που δεν ξέρατε για το ξύδι - Οι 10 τρόποι χρήσης του εκτός φαγητού

Ανακαλύψτε τα

30 Σεπτεμβρίου 2021 09:18
Τα μυστικά που δεν ξέρατε για το ξύδι - Οι 10 τρόποι χρήσης του εκτός φαγητού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ξύδι από ότι φαίνεται δεν χρησιμοποιείται μόνο στο φαγητό αλλά και σε άλλα πράγματα εκτός φαγητού. Επίσης δείτε τι διαφορά έχει το ξύδι με το κρασί και τι προσέχουν με αυτό οι οινολόγοι. Θα εκπλαγείτε όταν μάθετε με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε το ξύδι.

1. Στον καθαρισμό των χαλιών

Τα χαλιά είναι μπελάς, χωρίς να χρειάζεται να είναι. Αναζωογονήστε τα ανακατεύοντας μια κούπα λευκό ξύδι με περίπου 4 λίτρα νερό. Αφού βρέξετε ένα βουρτσάκι με το διάλυμα, τρίψτε με αυτό το χαλί. Μπορείτε επίσης να αποτρέψετε το κάτω μέρος του χαλιού από το να μουχλιάσει ψεκάζοντας και αυτό με λίγο λευκό ξύδι.

2. Κάνετε τις ξύλινες επενδύσεις να δείχνουν σαν καινούργιες με…λαδόξυδο

Οι ξύλινες επενδύσεις, ειδικά όσες βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους, φθείρονται γρήγορα και πολύ. Αναμείξτε περίπου 500 ml χλιαρού νερού με 4 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι ή μηλόξυδο και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, απλώστε το μείγμα με ένα πανί στο ξύλο και αφήστε το λίγο να μουλιάσει, πριν το απομακρύνετε με ένα στεγνό πανί.

3. Στα έπιπλα με δερμάτινη επένδυση

Εάν ο δερμάτινος καναπές σας έχει τα…χάλια του, αναμείξτε ένα μέρος λευκού ξυδιού με ένα μέρος βρασμένου έλαιου λιναριού και ψεκάστε το πάνω στην δερμάτινη επιφάνεια. Πριν το απομακρύνετε με ένα καθαρό πανί, θα πρέπει να το αφήσετε για λίγα λεπτά να δράσει.

Το ξύδι κρύβει αρκετά μυστικά μπορείτε να τα μάθετε παρακάτω.

4. Για να καλύψετε γρατζουνιές στα ξύλινα έπιπλα, η λύση είναι το ξύδι!

Το ξύδι έχει την ικανότητα να κρύψει – μερικώς τουλάχιστον – τις γρατζουνιές στα ξύλινα έπιπλα που μοιραία υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Ανακατέψτε το με ιώδιο και εφαρμόστε χρησιμοποιώντας ένα βουρτσάκι για μπογιά. Για τα πιο ανοιχτόχρωμα έπιπλα χρησιμοποιήστε περισσότερο ξύδι, ενώ για τα σκούρα ιώδιο.

5. Για να απομακρύνετε υπολείμματα από κερί

Τα κεριά είναι μια χαρά όταν θέλουμε να κάνουμε ατμόσφαιρα, αλλά η ατμόσφαιρα αυτή καταστρέφεται όταν το κερί στάξει στο ξύλινο τραπέζι μας. Δε χρειάζεται πανικός! Αν σας συμβεί αυτό, κάντε πρώτα…σεσουάρ στην πιο ζεστή ρύθμιση κοντά στον λεκέ και δοκιμάστε να απομακρύνετε όσο κερί μπορείτε με χαρτοπετσέτες. Στην συνέχεια, αν έχει μείνει κάποιο σημάδι, τρίψτε το με διάλυμα νερού και λευκού ξυδιού. Σκουπίστε με ένα στεγνό πανί και…καθαρίσατε!

6. Ξεφορτωθείτε την μυρωδιά του καπνού

Είτε έχετε κάψει κάποια μπριζόλα μαγειρεύοντας, είτε σας επισκέφθηκε αναπάντεχα ο θείος σας που καπνίζει κατά συρροήν, ξεφορτωθείτε την μυρωδιά του καπνού τοποθετώντας ένα – ή παραπάνω, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος- ρηχό μπολάκι γεμάτο κατά 3/4 με ξύδι στους ανάλογους χώρους.

Το ξύδι δεν χρησιμοποιείται μόνο για το φαγητό αλλά και για άλλα πράγματα.

7. Το ξύδι ως αποσμητικό για…τάπερ

Εάν το παιδί σας είχε ξεχάσει επί μια βδομάδα το κολατσιό του στο τάπερ και ανησυχείτε ότι η μυρωδιά θα επιμείνει για πάντα, τοποθετήστε μια φέτα λευκό ψωμί βουτηγμένη σε ξύδι μέσα στο τάπερ και αφήστε την όλο το βράδυ. Το πρωί η μυρωδιά θα είναι παρελθόν.

8. Κάντε ατμόλουτρο στον… φούρνο μικροκυμάτων σας

Τοποθετήστε στο φούρνο ένα γυάλινο μπολ που θα περιέχει διάλυμα 1/4 της κούπας ξύδι σε 1 κούπα νερό. Βάλτε τον φούρνο μπροστά για 5 λεπτά στην πιο υψηλή ρύθμιση. Μόλις τελειώσει, αφήστε το μείγμα να κρυώσει. Στην συνέχεια, βουτήξτε μέσα ένα πανί ή σφουγγάρι και χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε τυχόν λεκέδες στο εσωτερικό του φούρνου.

9. Αναζωογονήστε το ψυγείο σας

Το ξύδι είναι μακράν το καλύτερο και ασφαλέστερο καθαριστικό για τα ψυγεία μας. Αναμείξτε 1 μέρος ξύδι με 1 μέρος νερό και καθαρίστε το ψυγείο τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Στα σημεία που έχετε παρατηρήσει ότι αναπτύσσεται μούχλα, χρησιμοποιήστε σκέτο ξύδι, το οποίο ενδείκνυται και για να απομακρύνετε την σκόνη και την λίγδα και από το πάνω μέρος του ψυγείου.

10. Φτιάξτε ένα αυτοσχέδιο και πάμφθηνο καθαριστικό για τηγάνια και κατσαρολικά με ξύδι

Ανακατέψτε ίση ποσότητα αλατιού με ίση ποσότητα αλευριού και προσθέστε όσο ξύδι χρειάζεται για να φτιάξετε μια πάστα, κατάλληλη για τον βαθύ καθαρισμό των κατσαρολικών σας, μέσα και έξω. Τρίψτε το σκεύος καλά για να απομακρύνετε όλους τους λεκέδες και τα λίπη , ξεβγάλετε με χλιαρό νερό και στεγνώστε το σκεύος με ένα μαλακό πανάκι για τα πιάτα.

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share