Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021»: Στην κορυφή ο Λευτέρης Λαζάρου - Τα 6 εστιατόρια στην Αθήνα και τα 43 στην υπόλοιπη Ελλάδα που ξεχώρισαν

Απονεμήθηκαν για ακόμη μία χρονιά τα βραβεία ελληνικής κουζίνας από το περιοδικό «Αθηνόραμα», με μεγάλο νικητή τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου

16 Ιουλίου 2021 07:45
«Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021»: Στην κορυφή ο Λευτέρης Λαζάρου - Τα 6 εστιατόρια στην Αθήνα και τα 43 στην υπόλοιπη Ελλάδα που ξεχώρισαν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Απονεμήθηκαν για ακόμη μία χρονιά τα βραβεία ελληνικής κουζίνας από το περιοδικό «Αθηνόραμα», με μεγάλο νικητή τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου.

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την ελληνική γαστρονομία έγινε την Τετάρτη 14 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης.

«Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021»
Δημιουργία του Λευτέρη Λαζάρου, φωτογραφία varoulko.gr

Ήταν μια βραδιά κατά τη διάρκεια της οποίας οι ελληνικές γαστρονομικές δημιουργίες αναδείχτηκαν όχι μόνο μέσα από τις βραβεύσεις στα καλύτερα εστιατόρια της χρονιάς αλλά και μέσα από τα θεατρικά κείμενα της τελετής που είχαν ως concept τα ιστορικότερα και επιδραστικότερα πιάτα ελληνικής κουζίνας των τελευταίων 30 χρόνων.

«Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021»
Ο Λευτέρης Λαζάρου διατηρεί για ακόμα μία χρονιά την πρωτιά στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας με την κορυφαία βαθμολογία 16/20


Η γαστρονομική κούρσα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, του θεσμού που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας κορυφώθηκε αυτή την εβδομάδα με το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου να διατηρεί την πρωτιά με την κορυφαία βαθμολογία 16/20.

«Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021»
Aleria στο Μεταξουργείο, Σεφ: Γκίκας Ξενάκης


Ακολουθούν στην Αθήνα τα εστιατόρια Aleria στο Μεταξουργείο με 15/20, το GB Roof Garden, το Sense στη Διονυσιου Αρεοπαγίτου, το Artisanal Lounge & Gardens στην Κηφισιά και ο Βασίλαινας στα Βριλήσσια.

Τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης που ξεχώρισαν είναι

Το Salonica Restaurant & Bar με 15/20

«Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021»
Dome Real Cuisine, Σεφ: Στέφανος Σταμίδης

το Dome Real Cuisine στη Θέρμη, το Χαρούπι, η Ambrosia, και το Μανιτάρι.

49 βραβεία ελληνικής κουζίνας από Κρητη μέχρι Κω

Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Makedonia Palace απονεμήθηκαν συνολικά 49 βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, από την Κρήτη και την Κω έως το Αμύνταιο και τη Σαμοθράκη, τα οποία συγκέντρωσαν - από την γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος και του Alpha Guide - βαθμολογία από 14/20 και πάνω.


«Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021»
Tomata

Από τις υψηλότερες βαθμολογίες 15/20 πήρε η Tomata στη Χαλκιδική με σεφ τον Χριστόφορο Καραμολέγκο. Η Σεληνη με 15,5/20 στη Σαντορίνη και σεφ τον Χάρη Νικολούζο, αλλά και το Petra Restaurant στην Οία με σεφ τον Σπύρο Κασελούρη και βαθμολογία 15/20

Βραβεύτηκαν τα καλύτερα πιάτα της ελληνικής κουζίνας

Την παρουσίαση της τελετής, στην οποία τηρήθηκε και φέτος το υγειονομικό πρωτόκολλο, έκανε με κέφι και αμεσότητα, ο Γιώργος Καραμίχος, ο οποίος, βγαίνοντας στη σκηνή, αποκάλυψε πως η γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος έχει δοκιμάσει συνολικά περίπου 100.800 πιάτα, από τότε που ξεκίνησε το εστιατορικό της σαφάρι, το μακρινό 1993 τα μισά από τα οποία αφορούσαν δημιουργίες ελληνικής κουζίνας. Για να θέσει αμέσως μετά το ερώτημα «Ποια από αυτά είναι τα πιο καινοτόμα, πιο ευρηματικά, πιο ρηξικέλευθα, επιδραστικά, πρωτοποριακά πιάτα;».

Η χρυσή ενδεκάδα με τα πιάτα που έγραψαν ιστορία, τα οποία άνοιξαν νέους δρόμους στην ελληνική κουζίνα, συζητήθηκαν, προκάλεσαν έκπληξη, ενθουσιασμό αλλά και σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και σκάνδαλα, παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της τελετής των βραβείων μαζί με τους σεφ που τα δημιούργησαν και τα εστιατόρια που τα παρουσίασαν.

«Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021»
O Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας απένειμε το βραβείο στο καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας στον Λευτέρη Λαζάρου για το Varoulko Seaside. Μαζί τους ο παρουσιαστής της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2021 Γιώργος Καραμίχος, φωτογραφία Αθηνόραμα


Μετά τις απονομές και το χειροκρότημα για τους νικητές, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν ένα εξαιρετικό δείπνο με τίτλο «Φυσιοκρατία», το οποίο έφερε την υπογραφή δύο νέων και διακεκριμένων Ελλήνων σεφ, του Θάνου Φέσκου και του Γιώργου Παπαζαχαρία. Οι δύο σεφ παρουσίασαν μία φυσιολατρική πρόταση γαστρονομίας με πρωτόγνωρους συνδυασμούς και κοσμοπολίτικο πνεύμα, μπολιασμένη με το αφαιρετικό πνεύμα της σκανδιναβικής νοοτροπίας αλλά εμπνευσμένη από πρώτες ύλες και γεύσεις της Ελλάδας, βάζοντας στο προσκήνιο σπάνια ελληνικά προϊόντα και χρησιμοποιώντας την τεχνική των ζυμώσεων για να δημιουργήσουν νέες γεύσεις από φρούτα, λαχανικά, λουλούδια και φύλλα.

Τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας έδωσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, η Προϊσταμένη του τμήματος εταιρικής ευθύνης και διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων της Helexpo Μαρία Συλλοπούλου, ο οινοπαραγωγός και ιδρυτής του Κτήματος Γεροβασιλείου Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Γενικός Διευθυντής της Upfield Hellas Νίκος Λαβίδας, ο Bar & Restaurant Sales Manager Nestle Waters Γρηγόρης Μανωλέλης, η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ Δήμητρα Δασκαλάκη, η Managing Director της Συνέργια ΑΕ, αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional Ελένη Μιχοπούλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος!

Δείτε αναλυτικά τα βραβεία ΕΔΩ

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share