Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Εύκολη τυρόπιτα με πράσο

Δοκίμασέ την

28 Μαΐου 2021 13:35
Εύκολη τυρόπιτα με πράσο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η τυρόπιτα είναι η βασίλισσα των πιτών, καθώς έχει τη δική της θέση στα γιορτινά και οικογενειακά τραπέζια, ενώ παράλληλα είναι ένα σνακ που μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας.

Εάν δεν έχεις δοκιμάσει τυρόπιτα με πράσο, το Athensmagazine.gr, σου έχει την τέλεια συνταγή, η οποία νόστιμη και εύκολη. Παράλληλα, διαβάστε τη συνταγή για τυρόπιτα με κρεμμύδια και θυμάρι.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο ή φύλλο κρούστας για Πίτες
  • 25 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 2-3 (περίπου 150 γρ.) πράσα μικρά και λεπτά, κομμένα σε ροδελίτσες
  • 500 γρ. τρίμμα φέτας ήπιας γεύσης
  • 1 στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
  • 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 60 ml ελαιόλαδο για το άλειμμα φύλλων
  • 1 ασπράδι αυγού χτυπημένο ελαφρά για άλειμμα φύλλων
  • 2-3 κ.σ. παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)

Τυρόπιτα με πράσο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βγάζετε το φύλλο απ’ τη κατάψυξη και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον 3 ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε ή το βγάζετε απ’ τη προηγουμένη και το αφήνετε να ξεπαγώσει στο ψυγείο.
  • Και στις 2 περιπτώσεις το φύλλο πρέπει να είναι καλά αποψυγμένο πριν το χρησιμοποιήσετε. Ψιλοκόβετε τα τα πράσα και τον άνηθο με το δυόσμο και τα αφήνετε σε 2 διαφορετικά μπολ.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνετε, σε μέτρια φωτιά, τα 25 γρ. βούτυρο και σοτάρετε το πράσο, ανακατεύοντας συχνά για 3-4 λ ή μέχρι να μαραθεί και πάρει ένα ελαφρύ χρώμα.
  • Προσθέτετε τη φέτα, ανακατεύετε και μόλις ενσωματωθεί με τη φέτα ρίχνετε το γιαούρτι, τον άνηθο, το δυόσμο και λίγο πιπέρι και ανακατεύετε.
  • Αφήνετε το μείγμα στο τηγάνι για 1/2 λ περίπου ή μέχρι να έχουν λιώσει μερικώς κάποια κομματάκια φέτας αλλά να έχουν μείνει στερεά αρκετά μεγαλύτερα κομμάτια στερεά. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα γέμισης στην άκρη για τουλάχιστον 20 λ να κρυώσει.
  • Προθερμαίνετε καλά το φούρνο σας στους 180 βαθμούς και λαδώνετε ένα ταψί ή πυρέξ με διάσταση βάσης 22×35 εκ. Στρώνετε στη βάση του ταψιού το πρώτο φύλο, το λαδώνετε, από πάνω απλώνετε άλλο ένα φύλλο, το λαδώνετε και τέλος προσθέτετε ένα τρίτο φύλλο το οποίο δεν χρειάζεται να το λαδώσετε.
  • Στη κρύα πλέον γέμιση ρίχνετε τα 3 αυγά και τα ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Αδειάζετε τη γέμιση στο ταψί, πάνω από τα φύλλα και την απλώνετε παντού ομοιόμορφα.
  • Από πάνω τοποθετείτε δύο φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, λαδωμένα ένα ένα, να σκεπάσουν καλά τη γέμιση.
  • Γυρίζετε όλες τις άκρες του φύλλο προς τα μέσα για να “κλείσετε” καλά τη πίτα γύρω-γύρω.[*]
  • Τοποθετείτε σε καθαρό πάγκο εργασίας 2 φύλλα και τα αλείφετε καλά με το ασπράδι. Αυτό γίνεται γιατί στη συνέχεια θα τα τοποθετήσετε “τσαλακωμένα” στο ταψί και αφού τα τσαλακώσετε δεν θα μπορείτε να καλύψετε την επιφάνειά τους με το ασπράδι.
  • Τα τοποθετείτε, πάνω από τα άλλα φύλλα, “τσαλακωτά” αφήνοντας κενά αέρα ανάμεσα στα σουφρώματα που κάνετε φροντίζοντας το κάθε φύλλο να πιάσει μόνο τη μισή επιφάνεια του ταψιού (το ένα δίπλα στο άλλο).
  • Τα τσαλακωμένα φύλλα θα δημιουργήσουν ένα φύλλο απίστευτα τραγανό στο ψήσιμο.
  • Πασπαλίζετε από πάνω το παπαρουνόσπορο (προαιρετικά), χαράζετε τα επάνω φύλλο σε κομμάτια και τη ψήνετε στον καλά προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λ περίπου, πάντα ανάλογα με το φούρνο σας ή μέχρι να ψηθεί και γίνει τραγανά το φύλλο και από κάτω και στην επιφάνειά της.
  • Τη βγάζετε από το φούρνο την αφήνετε για 15-20 λ να “σταθεί” και μετά τη κόβετε σε κομμάτια και την απολαμβάνετε
 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share