Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φάε βραστά αυγά για πρωινό - Μόλις δεις τα οφέλη θα πας αμέσως στην κουζίνα

Βάλτε τα στην καθημερινότητά σας

15 Φεβρουαρίου 2021 09:37
Φάε βραστά αυγά για πρωινό - Μόλις δεις τα οφέλη θα πας αμέσως στην κουζίνα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αυγά: Τα βραστά αυγά είναι η εύκολη λύση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας κι αν πεινάσεις: Για πρωινό, για κολατσιό, ακόμη και για να τα προσθέσεις στη μεσημεριανή σαλάτα σου. Μόλις δεις μάλιστα τα οφέλη από τα βραστά αυγά, σίγουρα θα πας στην κουζίνα για ένα… σνακ! Η μόνη δυσκολία έγκειται στη συντήρησή τους.

Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών και εξαιρετικά υγιεινή επιλογή για snack τόσο για το παιδί σου όσο και για σένα. Πώς θα διατηρήσεις, όμως, τα αυγά που έβρασες την Κυριακή όλη την εβδομάδα; Το παράδοξο είναι ότι τα μαγειρεμένα χαλάνε πιο γρήγορα. Παράλληλα δες και 8 χρήσεις του αυγού που δε γνώριζες μέχρι τώρα.

Αντίθετα, τα ωμά διατηρούνται στο ψυγείο περισσότερο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί υφίστανται φυσικο-χημικές μεταβολές προκειμένου να µην αλλοιωθούν, οι οποίες όμως έχουν ως αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθµισή τους.

Τι πρέπει να ξέρεις για τα βραστά αυγά

  • Τα βραστά αυγά διατηρούνται μέχρι και µία εβδομάδα στο ψυγείο, ενώ τα ωμά 3 έως 5 εβδομάδες ανάλογα µε την ημερομηνία λήξης.
  • Μην τα αφήνεις εκτός ψυγείου περισσότερο από δύο ώρες.
  • Αν η οσμή τους είναι δυσάρεστη, πέταξέ τα αμέσως.
  • Μη σε προβληματίζει το πρασινωπό χρώμα του βρασμένου κρόκου. Πρόκειται για θειικό σίδηρο, το προϊόν δηλαδή της χημικής αντίδρασης του σιδήρου που περιέχει ο κρόκος και των θειούχων αλάτων του ασπραδιού, και εμφανίζεται στο σημείο επαφής τους.
  • Το ξεφλουδισμένο φρέσκο αυγό αντέχει μόλις δύο ημέρες στο ψυγείο.
  • Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να µη χαλάσουν τα βραστά αυγά
  • Μόλις τα βράσεις, αφαίρεσέ τα από το βραστό νερό γιατί μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια.
  • Διατήρησέ τα στο ψυγείο, μέσα στη συσκευασία τους ή σε απόσταση από τρόφιμα µε έντονη μυρωδιά. Το πορώδες τσόφλι επιτρέπει την είσοδο των δυσάρεστων οσμών.
  • Ο σωστός τρόπος τοποθέτησης στην αυγοθήκη είναι µε τη μύτη προς τα κάτω, δηλαδή ανάποδα από αυτό που έκανες έως τώρα. Με αυτό τον τρόπο ο κρόκος παραμένει στο κέντρο και δεν «κυλά» προς τον πάτο.
  • Αν θέλεις να διατηρηθούν αρκετές ώρες εκτός ψυγείου, βάλε μέσα στο τάπερ µία παγοκύστη.
  • Δεν καταψύχονται.

Αν σου έχουν περισσέψει κρόκοι ή ασπράδια από µία συνταγή, μπορείς να τα καταψύξεις. Ανακάτεψε 6 κρόκους µε 1 κ.γ. ζάχαρη ή µε 1 κ.γ. αλάτι, ανάλογα αν θα φτιάξεις φαγητό ή γλυκό, και τοποθέτησέ τα στην κατάψυξη. Το ίδιο µπορείς να κάνεις και µε τα ασπράδια.

Βραστά αυγά για πρωινό

Τα 3 οφέλη που έχουν τα βραστά αυγά

Είναι απίστευτα θρεπτικά

Τα αυγά είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Ένα ολόκληρο αυγό περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να μετατραπεί ένα μόνο κύτταρο σε κοτόπουλο! Συγκεκριμένα ένα βραστό αυγό περιέχει το 6% της ΣΗΠ σε βιταμίνη Α, το 5% σε φυλλικό οξύ, το 7% σε βιταμίνη Β5, το 9% σε βιταμίνη Β12 και φώσφορο, το 15% σε βιταμίνη Β2 και το 22% σε σελήνιο.

Δεν επηρεάζουν αρνητικά τη χοληστερίνη του αίματος

Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του κρόκου σε χοληστερίνη, για τουλάχιστον 2 δεκαετίες το αυγό αποκλείονταν ή περιορίζονταν από τη διατροφή ατόμων με καρδιαγγειακά νοσήματα και αυξημένη χοληστερίνη. Μάλιστα πριν μια δεκαετία επικρατούσε η σύσταση κατανάλωσης το πολύ 2-3 αυγών την εβδομάδα από το σύνολο του πληθυσμού.

Την ανατροπή των παραπάνω δεδομένων έφερε μια ανάλυση 224 μελετών σε περισσότερα από 5.000 άτομα για χρονική διάρκεια δυόμιση δεκαετιών η οποία έδειξε ότι τελικά δεν είναι η χοληστερίνη των αυγών και γενικότερα της διατροφής που αυξάνει τη χοληστερίνη του αίματος αλλά η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται σε ζωικές τροφές.

Πιο συγκεκριμένα, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά κρέατα (όπως πανσέτα, παϊδάκια, μπριζόλα με το ορατό λίπος, λουκάνικα κ.ά.), ζωικά λίπη (όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά, το βούτυρο που περιέχεται στα γλυκά κ.α.) και τηγανιτές τροφές είναι υπεύθυνη για την αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα. Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα είναι απολύτως ασφαλής.

Αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL)

Η κατανάλωση αυγών οδηγεί σταθερά σε αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση 2 αυγών την ημέρα για διάστημα 6 εβδομάδων αύξησε κατά 10% τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.

TAGS
 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share