Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

«Benedetta»: Ποια είναι η Ελληνίδα «λεσβία καλόγρια» Δάφνη Πατακιά, που αναστάτωσε τις Κάννες και προκαλεί σάλο (photo-video)

Η ταινία με τις σκηνές λεσβιακού σεξ, αυτομαστίγωσης και ερωτικών περιπτύξεων

12 Ιουλίου 2021 14:52
«Benedetta»: Ποια είναι η Ελληνίδα «λεσβία καλόγρια» Δάφνη Πατακιά, που αναστάτωσε τις Κάννες και προκαλεί σάλο (photo-video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Benedetta»: Ποια είναι η Ελληνίδα «λεσβία καλόγρια» Δάφνη Πατακιά, που αναστάτωσε τις Κάννες και προκαλεί σάλο. Η«Benedetta» του Paul Verhoeven είχε σχολιαστεί προτού προβληθεί στις Κάννες. Ενώ, οι προσευχές των απανταχού φαν της σειράς φαντασίας The Witcher εισακούσθηκαν και το Netflix αποκάλυψε την ημερομηνία που θα δώσει στους συνδρομητές τα επεισόδια της πολυαναμενόμενης δεύτερης σεζόν.

Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από μια αφήγηση της ζωής της αδελφής Benedetta Carlini, μιας καλόγριας του 17ου αιώνα, η οποία ισχυριζόταν ότι έβλεπε θρησκευτικά οράματα. Η Benedetta προκάλεσε σκάνδαλο τόσο επειδή δεν έγινε πιστευτή όσο κι επειδή την υποπτεύονταν για λεσβιακή σχέση με μια νεότερη καλόγρια.

Όλα τα ενδιαφέροντα του Verhoeven είναι εδώ: η Benedetta (Virginie Efira) είναι «διασκεδαστική» σαν ένα μυστήριο που δεν θα λυθεί μέχρι το τέλος· δηλαδή, σαν την Catherine Tramell (Sharon Stone) στο «Βασικό ένστικτο». Είναι αληθινά τα στίγματα της Benedetta; Το ερώτημα μοιάζει με το «τι κάνει η Catherine με τον παγοκόφτη», αλλά σ’ αυτή την ταινία ο 82χρονος Αμερικανο-ολλανδός προχωρεί περισσότερο: εκφράζοντας τον συνηθισμένο του σκεπτικισμό για τη θρησκεία, μεταμορφώνει το αγαλματίδιο της Παναγίας σε ντίλντο.

Το όνομα του 82χρονου σκηνοθέτη έχει συνδεθεί τις τελευταίες δεκαετίες με φιλμ όπως το «Βασικό Ένστικτο», το «Showgirls» και το «Σάρκα και Αίμα», ταινίες με έντονο το ερωτικό στοιχείο και σκηνές που κινούνται στα όρια σε ό,τι αφορά την απεικόνιση της ερωτικής πράξης και του γυμνού σώματος στον mainstream κινηματογράφο.

Μιλώντας στο Hollywood Reporter με αφορμή την πρεμιέρα της νέας του ταινίας στο Φεστιβάλ των Καννών, ο Βερχόφεν διατύπωσε την εκτίμηση ότι το «Benedetta» δεν θα σκανδαλίσει τη Δυτική Ευρώπη, παρά την προκλητική του θεματολογία.

Την «Μπενεντέτα» υποδύεται η Βελγίδα ηθοποιός και πρώην τηλεπαρουσιάστρια Βιρζινί Εφιρα, ενώ την ερωμένη της παίζει «η δική μας» Δάφνη Πατακιά, την οποία έχουμε δει σε πολυάριθμες Ελληνικές και Γαλλοβελγικές παραγωγές, όπως το Nimic του Γιώργου Λάνθιμου και την «Μποέμικη Ψυχή» του Tony Gatlif.

Σύμφωνα με την Daily Mail το φιλμ περιλαμβάνει σκηνές λεσβιακού σεξ, αυτομαστίγωσης, ερωτικών περιπτύξεων ανάμεσα σε μοναχές και γυμνού. Επίσης, σε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες σκηνές της ταινίας που απεικονίζουν όνειρο, το πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο της πλοκής φιλάει ερωτικά τον Ιησού.

To «Benedetta» έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή στο Φεστιβάλ των Καννών, που πραγματοιείται εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας στη Γαλλία (λόγω της μετάλλαξης Δέλτα), καταχειροκροτήθηκε από το κοινό και ενθουσίασε αρκετούς κριτικούς που το χαρακτήρισαν «ερωτικό», «βίαιο», «αμαρτωλό» και «σουρεαλιστικό». «Είναι η καλύτερη ταινία για τον Καθολικισμό μετά τη “Σιωπή” του Σκορσέζε», ανέφερε μια κριτική.

Το σενάριο του φιλμ βασίστηκε στον βιβλίο της καθηγήτριας Ιστορίας Judith C. Brown με τίτλο «Immodest Acts: The Life Of A Lesbian Nun In Renaissance Italy» που κυκλοφόρησε το 1986.

«Δεν νομίζω ότι το φιλμ θα σκανδαλίσει τον κόσμο, τουλάχιστον όχι στη Δυτική Ευρώπη. Ίσως όμως οι Αμερικανοί το δουν διαφορετικά. Είναι πιο πουριτανική η κοινωνία στις ΗΠΑ, το είδα αυτό με το Βασικό Ένστικτο, κι ακόμα περισσότερο με το Show Girls» ανέφερε ο σκηνοθέτης στο Hollywood Reporter.

Όπως επισημαίνει η Daily Mail, το γεγονός ότι υπήρξαν αντιδράσεις ακόμα και για το trailer του «Benedetta», δείχνει ότι πιθανόν να σημειωθούν ακόμα και επεισόδια στα σινεμά που θα προβληθεί η ταινία.

Στο κλιπ που διαρκεί μόλις 2 λεπτά, μια νεαρή μαθητευομένη καλόγρια εμφανίζεται να κάνει ντους, ενώ το γυμνό της κορμί «κρύβει» μόλις και μετά βίας μια ημιδιαφανής κουρτίνα.

Καθώς μπαίνει μέσα η «ηρωίδα» του φιλμ, η νεαρή καλόγρια γλιστρά, με αποτέλεσμα η Μπενεντέτα ενστικτωδώς να προσπαθήσει να την πιάσει, αγγίζοντας σχεδόν το γυμνό στήθος της μαθητευομένης προτού τραβηχτεί πίσω γεμάτη ντροπή.

Ένας παραγωγός που εργάζεται για ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο στο Χόλιγουντ είχε πει για το φιλμ: «Το Benedetta διεκδικεί το μεγάλο βραβείο στην Κάννες και η παγκόσμια πρεμιέρα του θα λάβει χώρα εδώ. Βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής στο φεστιβάλ. Φυσικά και είναι αμφιλεγόμενο αλλά το σεξ πουλάει. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία τα στούντιο πρέπει να προσελκύσουν ξανά τον κόσμο στις κινηματογραφικές αίθουσες. Είναι θέμα επιβίωσης».

 

Stars & TV

Ροή ειδήσεων

Share