Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Λούφα και Παραλλαγή: Σε μια από τις πιο «μαύρες» μέρες της Ελλάδας δες μια από τις πιο διαχρονικές αξίες

Από το Αλεποχώρι στην ΤΕΔ...

21 Απριλίου 2020 20:47
Λούφα και Παραλλαγή: Σε μια από τις πιο «μαύρες» μέρες της Ελλάδας δες μια από τις πιο διαχρονικές αξίες
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Το Athensmagazine.gr σας προτείνει, σε μια από τις πιο «μαύρες» μέρες της ελληνικής ιστορίας, την 21η Απριλίου, να παρακολουθήσετε την κλασική και διαχρονική ταινία του Νίκου Περράκη, τη «Λούφα και Παραλλαγή», που μεγαλώνει γενιές, εξηγώντας με το δικό της, χιουμοριστικό, τρόπο τι είχε γίνει τότε.

Κανένας λαός δεν πρέπει να ξεχνά. Γιατί ένας λαός που λησμονεί την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την υποστεί. Και μέρες σαν αυτές, που έφερε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, δεν πρέπει να ξαναζήσουμε. Ποτέ.

Από την καταπάτηση ελευθεριών και τα τανκς, μέχρι την απώλεια της Κύπρου και το αληθινό «Βατερλώ» στα οικονομικά, σε αντίθεση με όσα αναφέρονται περί… τάξης που έβαλε η Χούντα, υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι, για να μην ξανάρθει ποτέ ένα τέτοιο καθεστώς. Είτε με στρατωτικό είτε με πολιτικό χαρακτήρα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαινείται μια επιβολή ενός απόλυτου τρόπου διοίκησης, πόσο μάλλον μιας δικτατορίας, όπως στη δική μας περίπτωση.

Ακόμη και από αυτές, όμως, βρίσκεις κάτι όμορφο να δημιουργήσεις. Σαρκαστικό στις περισσότερες περιπτώσεις, μιας και όταν πια «πέφτει» το καθεστώς, έχεις την ευκαιρία να το βαρέσεις αλύπητα. Όχι ότι αυτό είναι το πιο σωστό, αλλά κάποιος άλλος θα σου πει «άντε να κάνεις κριτική στον δικτάτορα, ενώ εκείνος είναι ακμαίος». Και δεν μπορείς να του δώσεις άδικο, γιατί τα λόγια είναι ωραία…

Ο Νίκος Περράκης, λοιπόν, βρήκε την ευκαιρία να αποτυπώσει το κλίμα της εποχής με τον πιο πειστικό και, παράλληλα, χιουμοριστικό τρόπο. Την ίδια ώρα, κατάφερε να δημιουργήσει έναν τόπο νοσταλγίας για όσους έχουν υπηρετήσει κι ένα μέρος… μύησης για όσους πρόκειται να υπηρετήσουν.

Η ταινία «Λούφα και Παραλλαγή», δηλαδή, με το δικό του τρόπο κατάφερε για την εποχή του να εμπεριέχει ένα σενάριο, που κάλυπτε ένα ευρύτατο κοινό, έστω ανδρικό κατά κύριο λόγο, ενώ ταυτόχρονα σου εξηγούσε με έναν πιο ανάλαφρο τρόπο το τι περίπου συνέβη εκείνες τις κρίσιμες ημέρες, όταν ο γύψος… μας έκατσε στο σβέρκο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, η ταινία ήταν διαχρονική, μιας και είχε και συνέχεια σε άλλες παραγωγές, όπως οι «Σειρήνες στο Αιγαίο», τη σειρά «Λούφα και Παραλλαγή» της ΕΡΤ, ακόμη και το «Λούφα και Απαλλαγή Ι-4». Όλες δείχνουν μια συνέχεια στη λογική, υπό την οποία δημιουργείται το σενάριο, μαζί με το αντίστοιχο χιούμορ. Καταλαβαίνω, σε αρκετούς μπορεί να μην αρέσει αυτό το χιούμορ, αλλά η αλήθεια είναι πως στο στρατό δεν περνάς και τον πιο δημιουργικό χρόνο σου. Και η κατάληξη είναι αυτή…

Σε κάθε περίπτωση, το «Λούφα και Παραλλαγή» είναι μια κλασική, διαχρονική αξία, με την οποία μπορείς να δεις με μια διαφορετική, πιο χαλαρή «σκοπιά» το τι έγινε τότε. Αν και, όπως είπαμε, σε τέτοιες στιγμές στην πραγματικότητα μόνο χαλάρωση δεν πρέπει να υπάρχει…

Πάρτε, λοιπόν, κάτι από το ΚΨΜ, αράξτε με τις αρβύλες στον καναπέ σας και απολαύστε την ακόμη μια φορά ολόκληρη στο YouTube:

 

Stars & TV

Ροή ειδήσεων

Share