Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020

Δύσκολες στιγμές για τη Βασίλισσα Σοφία: Κινδυνεύει η Βασιλεία στην Ισπανία;

Τι συμβαίνει;

8 Απριλίου 2020 11:40
Δύσκολες στιγμές για τη Βασίλισσα Σοφία: Κινδυνεύει η Βασιλεία στην Ισπανία;
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Σε κίνδυνο ενδέχεται να βρίσκεται η Βασιλεία στην Ισπανία, με τη Βασίλισσα Σοφία να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας άσχημης κατάληξης, μετά το δημοψήφισμα του 1975 στην Ελλάδα, που είχε εκδιώξει τότε τον Βασιλιά Κωνσταντίνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, αφορμή αποτελεί το σκάνδαλο του πρώην Βασιλιά Χουάν Κάρλος, συζύγου της Σοφίας, ο οποίος κάλυψε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε offshore εταιρείες στη Σαουδική Αραβία, κάνοντας «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, με αποτέλεσμα να βρεθεί προ κρίσης ο θεσμός της Βασιλείας στην χώρα.

Μπορεί η κρίση του κορωνοϊού να είναι στο επίκεντρο, με τον τωρινό Βασιλιά, Φελίπε τον 6ο, να επιχειρεί να στηρίξει την χώρα του στην αντιμετώπισή της, φέρνοντας διαρκώς εξοπλισμό για το Σύστημα Υγείας σε τρομερά μεγάλες ποσότητες, αλλά η αντιμετώπισή του στο θέμα του προαναφερθέντος σκανδάλου δε βρήκε ιδιαίτερη αποδοχή.

Κάπως έτσι, στην χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου έχει αρχίσει να προκαλείται συζήτηση, σχετικά με το αν πρέπει να συνεχίσει ο Βασιλιάς να είναι ο ανώτατος άρχοντας. Ο Φελίπε δεν κατάφερε να πείσει ιδιαίτερα και γίνονται αναφορές ακόμη και για πλήρη «αναγέννηση», κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ακόμη και μια διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα.

Την περασμένη Τετάρτη (1/4), μάλιστα, αρκετοί Ισπανοί πραγματοποίησαν διαμαρτυρία εναντίον του Βασιλιά, την ώρα που εκείνος επιχειρούσε ένα νέο διάγγελμα, ώστε να εμψυχώσει το λαό του. Την ίδια στιγμή, όμως, καμία έρευνα δεν προχωρά για το σκάνδαλο του Χουάν Κάρλος, ενώ η πρόσφατη ανακοίνωση του παλατιού για αποκήρυξη του τωρινού Βασιλιά από την κληρονομιά του πατέρα του και διακοπή της ετήσιας αποζημίωσής του, δεν έφταναν για να κοπάσουν τη «θύελλα».

Ο Φελίπε, βέβαια, προχώρησε από το 2014, όταν και ανέλαβε τα καθήκοντά του, σε δράσεις που έδειχναν περισσότερη διαφάνεια για τις κινήσεις του παλατιού, σχετικά με το τι ξόδευε, ποιοι ήταν οι μισθοί και τα δώρα της οικογένειας. Για τους Ισπανούς αναλυτές, όμως, όλο αυτό δεν φτάνει.

Προκειμένου, λοιπόν, να αντέξει η Βασιλεία στην Ισπανία, πρέπει να γίνει ακόμη μεγαλύτερη αλλαγή, που «αγγίζει» το πολιτειακό πεδίο, όπως αναφέρει επίσης το άρθρο των New York Times. Μέσα σε αυτή την αλλαγή, θα μπορούσε να υπάρχει μεταρρύθμιση για αποκάλυψη όλων των οικονομικών δεδομένων των μελών της βασιλικής οικογένειας, μαζί με εθνικές εκλογές και πιθανό δημοψήφισμα για το θεσμό.

Ο Φελίπε, βέβαια, μπορεί να σώσει την κατάσταση, προχωρώντας σε «βαθιές» τομές από μόνος του, δείχνοντας πως η Δικαιοσύνη είναι ίδια για όλους, καθώς αυτό είναι το κύριο πρόβλημα των Ισπανών, βλέποντας την υπόθεση του Χουάν Κάρλος να μην προχωρά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα κινδυνεύσει με έξωση από την ίδια του την πατρίδα.

 

Stars & TV

Ροή ειδήσεων

Share