Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Πώς προέκυψε ο όρος "σαπουνόπερα";

Δεν πάει το μυαλό σας!

26 Νοεμβρίου 2019 16:24
Πώς προέκυψε ο όρος

Μια φράση που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά για να χαρακτηρίσουμε καθημερινές σειρές κοινωνικού περιεχομένου και συνήθως μακράς διάρκειας. Το όνομα προέκυψε κατά τη δεκαετία του 1920, όταν το ραδιόφωνο αποτελούσε το δημοφιλέστερο μέσο ψυχαγωγίας σε όλα τα σπίτια.

Ποιος ήταν ο "Γηρυόνης" και έδωσε το όνομα του στην κακοκαιρία;

Στο ραδιόφωνο της εποχής εκείνης, στην Αμερική, υπήρχαν διάφορες σειρές που απευθυνόταν στις γυναίκες ακροάτριες. Μάλιστα, γνώριζαν τεράστια επιτυχία, καθώς οι περισσότερες από τις νοικοκυρές δεν έχαναν ούτε δευτερόλεπτο από τις σειρές αυτές. Γνωρίζοντας αυτό το στοιχείο, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί προσπαθούσαν να βρουν τρόπους για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Έτσι άρχισαν να διαφημίζουν προϊόντα τα οποία ενδιέφεραν άμεσα τις γυναίκες της εποχής, ώστε να υπάρχει και η μέγιστη δυνατή ανταπόκριση.

Οι πρώτες εταιρείες που διαφημίστηκαν, ήταν εταιρείες παραγωγής σαπουνιών (όπως η Colgate-Palmolive και η Procter & Gamble). Επειδή οι διαφημίσεις αυτές ήταν σωστά «στοχευμένες», τα κέρδη των αντίστοιχων εταιρειών σημείωναν μεγάλη αύξηση, οπότε έγιναν και οι κύριοι χορηγοί όλων των ραδιοφωνικών σειρών που απευθυνόταν σε γυναίκες.
Με τον καιρό, οι ίδιοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ονόμασαν τις σειρές αυτές «σαπουνόπερες», εξαιτίας των προϊόντων που διαφημιζόταν κατά τη διάρκειά τους.

Από που προήλθε ο όρος "Ιερόδουλη"; Ήξερες τι σημαίνει;

Εσύ ήξερες από που προήλθε ο όρος "Ιερόδουλη"; Κι όμως σημαίνει αυτό που θα δεις παρακάτω...

Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας έχουμε ακούσει να αποκαλούν κάποια πόρνη και μη, ιερόδουλη.

Πως όμως προέκυψε αυτή η ονομασία;

Λογικό είναι μερικοί να απορούν καθώς αν το καλοσκεφτούμε η λέξη "ιερόδουλος" προέρχεται από τα συνθετικά "ιερός" και "δούλος" δίνοντας έτσι ένα επιθετο που χαρακτηρίζει κάποιον που είναι δούλος, ή αν προτιμάτε υπηρέτης, του ιερού, δηλαδή της θρησκείας.

Η αλήθεια είναι ότι η θρησκεία έχει άμεση σημασία με αυτή τη λέξη. Όλα ξεκινάνε λοιπόν περίπου 500 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιησού.

Τότε ξεκίνησε ένα τελετουργικό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γελοίο από πολλούς. Η εκκλησία λοιπόν θεώρησε ότι η κορύφωση στην οποία ερχόταν ο ανθρώπινος οργανισμός μέσω της ερωτικής πράξης είχε διπλή σημασία.

Αφενός η σαρκική ικανοποίηση και αφετέρου η επικοινωνία με τον Θεό.

Τη στιγμή που δηλαδή, ο άνθρωπος ερχόταν σε οργασμό, επικρατούσε ένα κενό στο μυαλό του μέσω του οποίου μπορούσε να επικοινωνήσει με τον Θεό.

Παρόμοια τελετουργικά συνέβαιναν και στην αρχαία Ελλάδα.

Έτσι μέσα στους ναούς, υπήρχαν γυναίκες, οι λεγόμενες ιερόδουλες, με τις οποίες οι πιστοί έκαναν έρωτα μέσα στον ναό προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τον Θεό.

Φυσικά οι γυναίκες θεωρούσαν τον εαυτό τους τυχερό που υπηρετούσαν το εργο του Κυρίου.

Έτσι λοιπον προέκυψε το επίθετο ιερόδουλες!

Ο όρος ιερόδουλες αποτελεί μία πιο "διακριτική" και "επίσιμη" ονοματολογία των γυναικών αυτών στη σημερινή μας εποχή

 

Stars & TV

Ροή ειδήσεων

Share