Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

"Τα καλύτερα 15 λεπτά της γερμανικής τηλεόρασης"

Από 3 ξεχωριστούς ανθρώπους...

1 Ιουνίου 2019 15:28

Οι Γερμανοί παρουσιαστές Γιόκο Βίντερσαϊντ και Κλάας Χόιφερ- Ούμλαουφ είναι γνωστοί στη χώρα τους χάρη στις φάρσες που κάνουν στην εκπομπή τους. Όμως την προηγούμενη Τετάρτη εξέπληξαν το κοινό τους με μια διαφορετική εκπομπή.

Αφού κέρδισαν ένα στοίχημα με το τηλεοπτικό τους δίκτυο, το ProSieben, εκμεταλλεύθηκαν τα 15 λεπτά που τους δόθηκαν στη ζώνη της υψηλής τηλεθέασης για να παρουσιάσουν τρεις ανθρώπους «που έχουν περισσότερα από εμάς να πούνε» και «πάνω απ’ όλα πιο σημαντικά πράγματα», όπως δήλωσε ο Κλάας.

Ακόμη και ο ίδιος ο τηλεοπτικός σταθμός δεν γνώριζε από πριν το περιεχόμενο της εκπομπής και γι’ αυτό αρχικά φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις, τονίζοντας ότι «το ProSieben δεν έχει καμία σχέση» με τα όσα θα παρουσιαστούν, ενώ η σύντομη ανακοίνωσή του κατέληγε με τη φράση: «Ας ελπίσουμε για το καλύτερο».

Αμέσως μετά ξεκίνησε η εκπομπή, σε ένα άδειο στούντιο στο οποίο υπήρχε μόνο μία καρέκλα.

Η πρώτη που εμφανίστηκε ήταν η Πία Κλεμπ, καπετάνιος του πλοίου “ Iuventa 10”, το οποίο διέσωζε μετανάστες στη Μεσόγειο, όμως πλέον έχει κατασχεθεί από τις αρχές.

Επί πέντε λεπτά η Κλεμπ μίλησε για «τα πιο φονικά σύνορα του κόσμου», για το πλοίο που κυβερνούσε και με το οποίο διέσωσε 14.000 πρόσφυγες, αλλά και για τις ημέρες που πέρασε στα διεθνή ύδατα με ένα δίχρονο αγόρι που είχε πνιγεί στο ψυγείο του πλοίου και τη μητέρα του, ακόμη ζωντανή, χωρίς κανένα λιμάνι να τους δέχεται.

«Τι να πω σε αυτή την πληγωμένη γυναίκα για τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ΕΕ;», διερωτήθηκε η Κλεμπ.

Στη συνέχεια στην καρέκλα έκατσε ο Ντίτερ Πουλ, επικεφαλής επί δέκα χρόνια μιας οργάνωσης που βοηθά άστεγους στο Βερολίνο. Μίλησε για τις προκαταλήψεις που έχουν οι άνθρωποι για τους άστεγους και κάλεσε τους τηλεθεατές να τους μιλούν όποτε μπορούν.

Ο τρίτος καλεσμένος της εκπομπής ήταν η ακτιβίστρια Μπίργκιτ Λόμαϊερ, η οποία διηγήθηκε για τις παρενοχλήσεις και τις απειλές που δέχεται από τους νεοναζιστές γείτονές της από τότε που μετακόμισε από το Αμβούργο στο χωριό Γιάμελ στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο- Δυτική Πομερανία.

Αντί να τρομοκρατηθεί, η Μπίργκιτ μαζί με τον σύζυγό της οργανώνουν εδώ και χρόνια ένα φεστιβάλ για τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα.

Απευθυνόμενη στους τηλεθεατές η Μπίργκιτ είπε: «Αντισταθείτε, μην τρομοκρατείστε, αξίζει».

Και με τα λόγια αυτά ολοκληρώθηκε η εκπομπή.

Οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν ενθουσιώδεις, με πολλούς τηλεθεατές να δηλώνουν ότι «συγκινήθηκαν». «Πιθανότατα τα καλύτερα 15 λεπτά που έχει προσφέρει η γερμανική τηλεόραση», σχολίασαν κάποιοι.

Μάλιστα το ProSieben, παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις, αποφάσισε μετά το τέλος της εκπομπής “ Joko & Klaas live” να την αναρτήσει στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και στον ιστότοπό του.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Έρευνα: Ποιά είναι τα "ταμπού" των Γερμανών;

Σε πολλές χώρες, μέλη της ίδιας οικογένειας ή/και παρέας συχνά αποφεύγουν να ανοίξουν συζήτηση γύρω από συγκεκριμένα θύματα, πρόσωπα, γεγονότα προκειμένου να αποφύγουν τις πιθανότητα έντονες αντιπαραθέσεις που θα ακολουθήσουν. Στις ΗΠΑ μπορεί να είναι ο Τραμπ, στο Ηνωμένο Βασίλειο το Brexit κ.λπ.

Σε μια έρευνα που διεξήγαγε το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Άλενσμπαχ σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα σχεδόν 1.300 Γερμανών, επιχείρησε να εντοπίσει όλα εκείνα τα ζητήματα που αποφεύγουν να συζητήσουν όσοι ζουν στη Γερμανία.

Μακράν το πιο καυτό ζήτημα -από μια λίστα με 14 θέματα- αναδείχθηκε για 7 στους 10 πολίτες το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Μάλιστα το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι ριψοκίνδυνο να λέει κανείς δημόσια ότι οι πρόσφυγες στη Γερμανία απολαμβάνουν υπερβολικά πολλές παροχές. Ιδιωτικά όμως μόλις το 31% πιστεύει ότι διατρέχει κίνδυνο.

Ακολουθεί ως δεύτερο θέμα το Ισλάμ και τρίτο ο πατριωτισμός.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η Deutsche Welle, έχει ενδιαφέρον ότι πριν από 20 χρόνια μόλις το 16% των ερωτηθέντων χαρακτήριζε τον πατριωτισμό ζήτημα ταμπού, ενώ σήμερα το ποσοστό έχει φθάσει στο 41%.

Στο μεταξύ πάνω από το 33% των ερωτηθέντων εκτιμά πως πως πολιτικοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν δηλώνουν εθνικά υπερήφανοι αν δεν θέλουν να γίνουν αποδέκτες έντονων αντιδράσεων. Επίσης πολλοί Γερμανοί αποφεύγουν να δηλώσουν «πατριώτες» γιατί φοβούνται μήπως στιγματιστούν ως ακροδεξιοί.

Γενικότερα αξίζει να τονιστεί πως σχεδόν το 50% των πολιτών είναι πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός για το τι λένε δημόσια ενώ 1 στους 3. εκτιμά πως μπορεί να μιλήσει ελεύθερα μόνο σε ιδιωτικό του περιβάλλον.

Επίσης το 41% των ερωτηθέντων ασκεί κριτική στην υπερβολική, όπως θεωρούν, πολιτική ορθότητα.

Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η λέξη «ξένος» που έχει αντικατασταθεί με την περιγραφή «άνθρωποι με μεταναστευτικό υπόβαθρο». Ένας όρος μέσα από σεμινάρια πανεπιστημίου, που δεν ταιριάζει με την καθομιλουμένη, λέει η συντάκτρια της έρευνας Ρενάτε Κέχερ. Πάνω από το 66% των Γερμανών ωστόσο συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση.

Πάντως σε ζητήματα όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η ισότητα των φύλων, η ανεργία ή η ανατροφή, η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών αισθάνεται ότι μπορεί ελεύθερα να εκφράζει την άποψή της είτε ιδιωτικά είτε στη δημόσια.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Stars & TV

Ροή ειδήσεων

Share