Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

Αμυγδαλές: Πώς θα καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά;; - Πότε πρέπει να αφαιρεθούν;;

3 Δεκεμβρίου 2014
Αμυγδαλές: Πώς θα καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά;; - Πότε πρέπει να αφαιρεθούν;;
Follow us on Google News

Οι αμυγδαλές είναι δύο μάζες μαλακού ιστού που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού, το φάρυγγα. Οι αμυγδαλές αποτελούνται από ιστό όμοιο με αυτό των λεμφογαγγλίων και καλύπτονται από βλεννογόνο ροζ χρώματος, όπως αυτός στο εσωτερικό τοίχωμα της στοματικής κοιλότητας.

Οι αμυγδαλές αποτελούν μέρος του λεμφικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων στο σώμα. Θα πρέπει να σημειωθεί εξ αρχής ότι η αφαίρεση τον αμυγδαλών δε συνεπάγεται αυξημένη ευαισθησία στις λοιμώξεις. Οι αμυγδαλές πρήζονται όταν ο οργανισμός πλήττεται από κάποια λοίμωξη.

Συνήθεις παθήσεις των αμυγδαλών είναι η αμυγδαλίτιδα (λοίμωξη από βακτήριο ή ιό που προκαλεί οίδημα και πονόλαιμο), το περιαμυγδαλικό απόστημα (πυώδεις αμυγδαλές λόγω λοίμωξης), η μονοπυρήνωση (στην πλειονότητα των περιπτώσεων λόγω λοίμωξης από τον ιό Epstein-Barr που εκδηλώνεται με το οίδημα στις αμυγδαλές, τον πυρετό, τον πονόλαιμο, την εμφάνιση εξανθημάτων στο δέρμα και την κόπωση), η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο(βακτήριο που προκαλεί πυρετό, πονόλαιμο και πόνο στον αυχένα), η υπερτροφία (όταν οι αμυγδαλές «μπλοκάρουν» τους αεραγωγούς, οδηγώντας πιθανώς στο ροχαλητό και την υπνική άπνοια) και η αμυγδαλολιθίαση (πέτρες που σχηματίζονται όταν στερεοποιούνται υπολείμματα στις αμυγδαλές).

Αναλόγως του προβλήματος, ο γιατρός μπορεί να προτείνει αντιβίωση (λόγω βακτηριακής λοίμωξης) ή αποστράγγιση (εάν πρόκειται για απόστημα).

Πότε πρέπει να αφαιρούνται οι αμυγδαλές

Η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών προτείνεται συνήθως όταν οι αμυγδαλές έχουν διογκωθεί υπερβολικά ή μολύνονται συνεχώς. Επίσης, χρειάζεται σε περίπτωση που το απόστημα επιμένει μετά την αποστράγγιση.

Η επέμβαση πραγματοποιείται σε παιδιά με τη χορήγηση γενικού αναισθητικού, ενώ στους ενήλικες πολλές φορές πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.Πηγή: onmed.gr

TAGS
 

Stars & TV

Ροή ειδήσεων

Share