Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

Euroleague: Ο ΠΑΟ γλίτωσε την αυτοκτονία από την ουραγό Βιλερμπάν! Ηγέτης Σλούκας, ήρθε από το... πουθενά ο τρομερός Κώστας Αντετοκούνμπο

Δείτε τις καλύτερες φάσεις του αγώνα

15 Δεκεμβρίου 2023 00:26
Euroleague: Ο ΠΑΟ γλίτωσε την αυτοκτονία από την ουραγό Βιλερμπάν! Ηγέτης Σλούκας, ήρθε από το... πουθενά ο τρομερός Κώστας Αντετοκούνμπο
ΣΤΟΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Euroleague: Επιστροφή στις νίκες για τους Πράσινους, που... έπαιξαν με τη φωτιά αλλά στο στο τέλος "καθάρισαν" με 89-81 τη Βιλερμπάν στη Γαλλία, με τον Κώστα Αντετοκούνμπο να γίνεται ο κρυφός άσσος στο μανίκι του Εργκίν Αταμάν!

Μετά από τρεις συνεχόμενες ήττες στη Euroleague και τελευταία κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός έβγαλε αντίδραση στη Γαλλία και έφυγε με σημαντικό διπλό (89-81) από την έδρα της Βιλερμπάν.

Οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν έμοιαζαν να έχουν εύκολο έργο με κυριαρχική εμφάνιση για ένα ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο παρουσίασαν αρκετά κενά διαστήματα, με αποτέλεσμα να απωλέσουν διαφορά 16 πόντων και το παιχνίδι να γίνει θρίλερ.

Τελικά, οι Πράσινοι είχαν τους Κώστα Σλούκα και Μάριους Γκριγκόνις σε τρομερή κατάσταση, με τους δύο παίκτες να σημειώνουν τα πιο κρίσιμα καλάθια στο φινάλε. Ωστόσο, ο άνθρωπος-κλειδί για να έρθει τελικά η νίκη ήταν ο Κώστας Αντετοκούνμπο, που έδωσε τεράστιες λύσεις στην τελευταία περίοδο. Ο διεθνής σέντερ μπορεί να σημείωσε 2 πόντους και να είχε 0/5 βολές, αλλά έπαιξε τρομερές άμυνες, μάτσαρε εξαιρετικά τους Λοβέρν και Φαλ στη ρακέτα και έκανε δύο τάπες σε καθοριστικά σημεία!

Ο Γκριγκόνις ήταν ο πρώτος σκόρερ του Τριφυλλιού με 19 πόντους, ενώ ο Σλούκας πέτυχε 18 πόντους και έκανε ρεκόρ καριέρας σε ασίστ (12) στη Euroleague. Με double-double (16 πόντοι, 11 ριμπάουντ) ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Μήτογλου, ενώ οι Λεσόρ και Ναν πρόσθεσαν από 14 και 13 πόντους αντίστοιχα.

Για τη Βιλερμπάν ξεχώρισε ο Λουβαβού-Καμπαρό με 17 πόντους, ο Φαλ σημείωσε 13 και ο Λοβέρν πέτυχε 10 πόντους.

Ο Παναθηναϊκός ανέβασε το ρεκόρ του στο 7-7, προτού αντιμετωπίσει τη Μονακό (20/12) σε μία εξαιρετικά απαιτητική εκτός έδρας αναμέτρηση.

Η εξέλιξη του αγώνα

Μοιρασμένο ήταν το παιχνίδι στα πρώτα λεπτά, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν χέρι-χέρι στο σκορ. Ο Μήτογλου-Γκριγκόνις από πλευράς Παναθηναϊκού και Λι από πλευράς Βιλερμπάν ξεκίνησαν "ζεστοί" στην αναμέτρηση. Ο Σλούκας σκόραρε το πρώτο του τρίποντο για να δώσει προβάδισμα με 10-12 στον Παναθηναϊκό, με τους Λουβαβού-Καμπαρό και Φαλ να... ενεργοποιούνται επιθετικά δίνοντας λύσεις στους Γάλλους, που απάντησαν και κρατήθηκαν κοντά στο σκορ (16-17).

Η Βιλερμπάν πήρε προβάδισμα με τρίποντο του Σκοτ (19-17), αλλά οι Πράσινοι είχαν την απάντηση. Ένα τρίποντο του Σλούκα και ένα δύσκολο καλάθι του Ναν διαμόρφωσαν το 19-22, η Βιλερμπάν μείωσε με τον Εγκμπούνου (21-22) και 2/2 του Σλούκα έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο με πράσινο +3 (21-24).

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στη δεύτερη περίοδο... πυροβολώντας από το τρίποντο και άνοιξε αισθητά την υπέρ του διαφορά. Την αρχή έκανε ο Ναν (21-30), για να ακολουθήσουν κατα σειρά τρίποντα από Ναν, Ερνανγκόμεθ και Ναν εκ νέου (25-39). Όχι μόνο αυτό άλλα ένα εντυπωσιακό κάρφωμα του Λεσόρ εκτόξευσε τους Πράσινους στο +16 (25-41)! Ακολούθησε ένα μίνι "μπλακ άουτ" στην επίθεση για τον Παναθηναϊκό, που έκανε αρκετά μαζεμένα λάθη και επέτρεψε στους Γάλλους να πλησιάσουν.

Ο Λουβαβού-Καμπαρό ανέλαβε δράση και ο Φαλ έκανε μεγάλη ζημιά στη ρακέτα του Τριφυλλιού, ενώ με ένα δικό του κάρφωμα η Βιλερμπάν μείωσε σε 36-42 τρέχοντας επιμέρους σκορ 11-1. Ακολούθησε ένα τρίποντο-ανάσα από τον Βιλντόσα (36-45) για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος ολοκλήρωσε το πρώτο ημίχρονο με +9, έχοντας 50% στα τρίποντα (8/16).

Τρίποντο, από τον Ναν, ήταν και το πρώτο καλάθι του Παναθηναϊκού στο δεύτερο ημίχρονο (38-48). Οι Γάλλοι έφταναν μέχρι το -9, αλλά οι Πράσινοι έβρισκαν τον τρόπο να επαναφέρουν αμέσως τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα. Αυτό άλλαξε με τρίποντο του Λι (45-54), το οποίο ακολούθησαν επιμέρους σκορ 6-2 και έφερε τη Βιλερμπάν στο -5 (51-56).

Οι Πράσινοι βρήκαν αντίδραση και πάλι μέσω του τριπόντου, αφού Μήτογλου και Σλούκας σημειώσαν δύο συνεχόμενα (53-62). Με 2/2 βολές ο Λεσόρ έκανε το 53-64, ωστόσο το τελευταίο διάστημα της τρίτης περιόδου δεν ήταν καλό για τον Παναθηναϊκό. Τζάκσον, Σκοτ και Ντε Κολό σκόραραν 7 αναπάντητους πόντους για το 60-64, που ήταν το τελικό σκορ στο τρίτο δεκάλεπτο.

Με την εκκίνηση του τέταρτου δεκαλέπτου, η Βιλερμπάν μείωσε στο καλάθι (65-67) και έβαλε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον Παναθηναϊκό, ο οποίος την ίδια στιγμή είδε τον Ματίας Λεσόρ να χρεώνεται με το τέταρτο προσωπικό του φάουλ. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο ήταν εκείνος που ρίχτηκε στη «μάχη» και άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσε ο Αταμάν από τα… μαλλιά.

Έφερε ενέργεια, έβγαλε τρομερές άμυνες και έδωσε σημαντικές λύσεις στην επίθεση. Σε συνδυασμό με τα τρίποντα των Γκριγκόνις και Μήτογλου, ο Παναθηναϊκός ανταπεξήλθε στην αντεπίθεση των Γάλλων και προηγήθηκε 84-76, «αγκαλιάζοντας» τη νίκη, δύο λεπτά πριν το φινάλε. Στον εναπομείναντα χρόνο τίποτα δεν άλλαξε, με το «τριφύλλι» να πανηγυρίζει τη δεύτερη εκτός έδρας νίκη του, μετά από εκείνη επί της Άλμπα στο Βερολίνο.

Τα δεκάλεπτα: 21-24. 36-45, 60-64, 81-89

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share