Παρασκευή, 03 Μαΐου 2024

Προκριματικά EURO 2024: Έπεσε ηρωικά κόντρα στην Ολλανδία η Εθνική Ελλάδας! "Λύγισε" με πέναλτι στο 93ο λεπτό - Πάει για τη 2η ευκαιρία μέσω μπαράζ (Video)

Δείτε τις καλύτερες φάσεις του αγώνα

17 Οκτωβρίου 2023 00:02
Προκριματικά EURO 2024: Έπεσε ηρωικά κόντρα στην Ολλανδία η Εθνική Ελλάδας!
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Προκριματικά EURO 2024: Κατάθεση ψυχής από την Εθνική Ελλάδας κόντρα στους "οράνιε". Οι Ολλανδοί κέρδισαν με 0-1 χάρη σε εύστοχη εκτέλεση του Φαν Ντάικ στο 90+3', εκπλητικός ο Βλαχοδήμος. Δεν κατόρθωσε να μετουσιώσει σε γκολ τις ελάχιστες ευκαιρίες της η Ελλάδα και τα πάντα θα κριθούν στα μπαράζ. Επίσης, είχε χάσει 3-0 και εκτός έδρας.

Πώς μπήκαν στον "τελικό" οι ομάδες

Η Ελλάδα ξεκίνησε το ματς με τον Βλαχοδήμο κάτω από τα δοκάρια, με τους Κουλιεράκη, Ρέτσο και Μαυροπάνο στην τριάδα των στόπερ, τον Ρότα και τον Τσιμίκα ως φουλ μπακ στη δεξιά και αριστερή πλευρά αντίστοιχα. Κουρμπέλης, Μάνταλος και Μπακασέτας άρχισαν στο κέντρο, με τον Μασούρα και τον Ιωαννίδη να βρίσκονται στην επίθεση.

Για την Ολλανδία, ο Κούμαν επέλεξε τον Φερμπρούχεν κάτω από τα δοκάρια και τους Άκε, Φαν Ντάικ, Χετρούιντα στην τριάδα της άμυνας. Ο Ρέιντερς - Βίφερ άρχισαν στον άξονα και οι Χάρτμαν - Ντάμφρις στα φτερά. Οι Μπέρχβαϊν και Σίμονς πλαισίωσαν τον Βέγκχορστ, ο οποίος τελικά κατάφερε να είναι βασικός.

Η Ολλανδία απειλούσε, ο Βλαχοδήμος τα έβγαζε

Η εθνική Ελλάδας μπήκε στην αναμέτρηση και την αντιμετώπισε ως αυτό που ήταν: ένας άτυπος τελικός, που θα έκρινε την πρόκριση στο EURO 2024 σε μεγάλο βαθμό. Στα πρώτα λεπτά υπήρχε ισορροπία ανάμεσα στις δύο ομάδες και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ''σημάδευε'' τη μακρινή μεταβίβαση με αποδέκτη τον Γιώργο Μασούρα. Η Ολλανδία από την άλλη, προσπαθούσε να επιβάλει το ρυθμό της και να κυκλοφορήσει την μπάλα με ασφάλεια. Και αυτό συνέβη μετά το 15ο λεπτό.

Οι ''οράνιε'' πήραν την κατοχή και το ζητούμενο γι' αυτούς ήταν να γίνουν επικίνδυνοι. Στο 19΄οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι ζητώντας παράβαση σε χέρι του Μασούρα, όμως διαιτητής και VAR συμφώνησαν ότι δεν υφίσταται παρατυπία. Την πρώτη φορά τη γλιτώσαμε, τη δεύτερη...τιμωρηθήκαμε. Ο Κουλιεράκης τράβηξε τον Φαν Ντάικ στο 26' μέσα στην περιοχή και ο ρέφερι έδωσε πέναλτι.

Οι διεθνείς μας ήταν έξαλλοι με την απόφαση, η οποία ήταν αυστηρότατη αλλά τίποτα δεν άλλαξε. Ο VAR δε διαφώνησε και στην εκτέλεση πήγε ο Βέγκχορστ. Ο Ολλανδός έριξε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Βλαχοδήμου, όμως υπολόγιζε δίχως τον ξενοδόχο. Ο κίπερ της Μπενφίκα απέκρουσε και κράτησε ανέπαφη την εστία του. Η εικόνα στο υπόλοιπο του πρώτου μέρους έμεινε αμετάβλητη και την όποια απειλή της Ολλανδίας, ο Βλαχοδήμος την αντιμετώπιζε με επιτυχία.

Γκολ - ''μαχαιριά'' από τον Φαν Ντάικ

Όπως έκλεισε το πρώτο ημίχρονο, άνοιξε και το δεύτερο 45λεπτο. Ο Βλαχοδήμος απέκρουσε σουτ του Μπεργκβάιν στο 47' και έτσι έμεινε το 0-0. Ο Έλληνας τερματοφύλακας έλαβε την αναγνώριση από τον κόσμο, που ζητωκραύγαζε το όνομά του! 3 λεπτά αργότερα, ο Φώτης Ιωαννίδης έκανε ασύλληπτη ατομική ενέργεια, πέρασε τον Άκε αλλά το σουτ του βρήκε την εξωτερική πλευρά των διχτύων.

Ο Γκουστάβο Πογέτ βλέποντας τον Κούμαν να έχει γυρίσει τον σχηματισμό σε 4-2-3-1 ''μάτσαρε'' τη διάταξη και η Ελλάδα απορρόφησε την τεράστια πίεση των ''οράνιε''. Στα τελευταία λεπτά ήταν μέσα και ο Ιωαννίδης και ο Γιακουμάκης και ο Παυλίδης στο all-in του Ουρουγουανού τεχνικού!

Tο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προσπαθούσε να απειλήσει, όμως δεν βρήκε άλλη μεγάλη ευκαιρία. Στο 88ο λεπτό η Ολλανδία κέρδισε και δεύτερο πέναλτι, το οποίο εξετάστηκε από το VAR και διαπιστώθηκε ότι ο ρέφερι έπρεπε να το δει. Ο άρχων της αναμέτρησης θεώρησε πως υπήρχε παράβαση και έτσι στην εκτέλεση πήγε ο Φαν Ντάικ. Ο πολύπειρος αμυντικός δε λάθεψε και άνοιξε το σκορ στο 90+2'! Στο 100ο λεπτό του αγώνα εξετάστηκε ενδεχόμενη παράβαση του Ρέτσου, όμως ο διαιτητής πήγε στο VAR και αποφάσισε ότι δεν έπρεπε να δώσει τίποτα.

Ελλάδα (Γκουστάβο Πογέτ): Βλαχοδήμος, Κουλιεράκης (60′ Φούντας), Ρέτσος, Μαυροπάνος, Ρότα, Τσιμίκας, Κουρμπέλης (60′ Μπουχαλάκης), Μάνταλος (81′ Παυλίδης), Μπακασέτας (60′ Σιώπης), Μασούρας (77′ Γιακουμάκης), Ιωαννίδης.

Ολλανδία (Ρόναλντ Κούμαν): Φερμπρούσκεν, Φαν Ντάικ, Ακέ, Γκερτουίντα (46′ Μάλεν), Ντάμφρις, Χάρτμαν (74′ Φαν Ντεν Βεν), Ράιντερς, Βίφερ, Μπεργκβάιν, Σιμόνς (62′ Μπρόμπεϊ), Βέγκχορστ (62′ Φίρμαν).

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ

  1. Γαλλία 18
  2. Ολλανδία 12
  3. Ελλάδα 12
  4. Ιρλανδία 6
  5. Γιβραλτάρ 0

Τα παιχνίδια που απομένουν για Ελλάδα και Ολλανδία

  • 18 Νοεμβρίου: Ολλανδία – Ιρλανδία
  • 21 Νοεμβρίου: Ελλάδα – Γαλλία
  • 21 Νοεμβρίου: Γιβραλτάρ – Ολλανδία
 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share