Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Μονακό-Μακάμπι 97-86: Έγραψαν ιστορία οι Μονεγάσκοι και τώρα... Ολυμπιακός

Για πρώτη φορά στο Final Four η ομάδα του Πριγκιπάτου

10 Μαΐου 2023 23:25
Μονακό-Μακάμπι 97-86: Έγραψαν ιστορία οι Μονεγάσκοι και τώρα... Ολυμπιακός
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η Μονακό έγραψε τη δική της ιστορία, καθώς για πρώτη φορά θα συμμετάσχει στο Final Four της Euroleague με το 97-86 επί της Μακάμπι, αντιμετωπίζοντας τον Ολυμπιακό που νωρίτερα είχε προκριθεί επί της Φενέρ.

Φρενήρης ρυθμός στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, καθώς και οι δύο ομάδες έδειξαν το επιθετικό τους ταλέντο. Μάλιστα οι Μπάλντουιν και Τζέιμς επιδόθηκαν σε μία μονoμαχία μεταξύ τους ανταλλάζοντας πόντους και καλάθια. Οι φιλοξενούμενοι συντηρούσαν ένα προβάδισμα της τάξης των 2-5 πόντων στη μεγαλύτερη διάρκεια της περιόδου. Ένα πρώτο δεκάλεπτο το οποίο βρήκε την ομάδα από το Ισραήλ να προηγείται με 33-26 και να σουτάρει με 79% εντός πεδιάς και 4/6 τρίποντα. Παράλληλα, ο Μπάλντουιν είχε ήδη 10 πόντους, ενώ ο Μάικ Τζέιμς 11 με τη σειρά του.

Μετά το 9-2 με το οποίο έκλεισε το δεκάλεπτο η Μακάμπι, το διαδέχτηκε ένα μεγάλο σερί της Μονακό. Οι γηπεδούχοι, με τον Μάικ Τζέιμς να βρίσκεται σε μεγάλο βράδυ, σημείωσαν ένα επιμέρους σερί 15-0, με τον Αμερικανό γκάρντ να έχει 8 εξ' αυτών. Αυτό έδωσε στην ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς το προβάδισμα με 41-33. Όμως η ομάδα του Όντεντ Κάτας, παρόλο που έδειχνε για λίγο χαμένη σε συνδυασμό με τα δύο φάουλ των Μπράουν-Μπάλντουιν, αντέδρασε γρήγορα και αποφασιστικά. Με τέσσερα τρίποντα σε μόλις (3') οι φιλοξενούμενοι, πήραν και πάλι το προβάδισμα με 47-45. Σε αυτό όμως το αμφίρροπο παιχνίδι, η Μονακό με τη σειρά της έκλεισε δυναμικά το δεύτερο δεκάλεπτο, πηγαίνοντας με ένα σερί 8-2 στην ανάπαυλα, με το υπέρ της 53-49.

Η Μονακό, στις αρχές της επανάληψης, συνέχισε να συντηρεί το υπέρ της προβάδισμα αυξάνοντάς το μάλιστα στο +7 (61-55), βάζοντας όμως περισσότερους παίχτες στην εξίσωση της επίθεσης. Ο Τσούμα Μονέκε ήταν ο παίχτης που χρησιμοποίησε ο Σάσα Ομπράντοβιτς περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Με τον Νιγηριανό να τον δικαιώνει δίνοντας πολύτιμες βοήθειες και στις δύο πλευρές του παρκέ. Οι φιλοξενούμενοι όμως και πάλι με όπλο το μακρινό τους σουτ, επέστρεψαν και με το τρίποντο του Ουέιντ Μπάλντουιν προηγήθηκαν με 64-63. Στα τελευταία (4') της τρίτης περιόδου οι δύο ομάδες αντάλλαζαν καλάθια, με τον ρυθμό όμως να έχει πέσει σε σχέση με πριν. Οι δύο ομάδες εκμεταλλεύτηκαν και το μπόνους των βολών, με την Μονακό να κλεινει το δεκάλεπτο με το υπέρ της 72-70.

Τα πάντα λοιπόν θα κρίνονταν στο τελευταίο δεκάλεπτο με τα πάντα να είναι ανοιχτά. Ξαφνικά το παιχνίδι πήρε μία άγρια ομορφιά με αρκετά λάθη και χαμένα σουτ. Αναμφίβολα και δείγμα της πίεσης. Σε (4') περίπου σημειώθηκαν μόλις εφτά πόντοι, με το εμφατικό κάρφωμα του Μπάλντουιν να δίνει το προβάδισμα στους Ισραηλινούς με 75-74. Τα πράγματα έμοιαζαν δύσκολα για τους γηπεδούχους, διότι ο Μάικ Τζέιμς φάνηκε να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στον αστράγαλό του, γεγονός που σίγουρα τον επηρέασε όντας "άποντος" στο δεύτερο ημίχρονο. Συνεπώς, κάποιος έπρεπε να βγει μπροστά για τους Μονεγάσκους. Αυτός ήταν ο Τζόρνταν Λόιντ, με τον Αμερικανό γκαρντ να σημειώνει 8 συνεχόμενους πόντους, φέρνοντας την ομάδα του σε θέση οδηγού με 86-79. Ήταν και η τελευταία φορά που η Μακάμπι βρέθηκε κοντά στο σκορ. Ο Μπάλντουιν δεν είχε τα απαραίτητα στηρίγματα παλεύοντας μόνος. Στον αντίποδα, οι γηπεδούχοι με την ψυχολογία υπέρ τους , πήραν τις σωστές αποφάσεις φτάνοντας στη νίκη και την πρόκριση στο F4 του Κάουνας.

Πηγή: Basketa.gr

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share