Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πανιώνιος - ΑΕΚ 88-93: Στον ημιτελικό μέσω παράτασης

Η ΑΕΚ απέκλεισε 93-88 στην παράταση τον μαχητικό Πανιώνιο στον προημιτελικό

16 Φεβρουαρίου 2023 18:17
Πανιώνιος - ΑΕΚ 88-93: Στον ημιτελικό μέσω παράτασης
KLODIAN LATO / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Πανιώνιος έφτασε κοντά στην τεράστια έκπληξη, αλλά η ΑΕΚ πήρε εν τέλει τη νίκη - πρόκριση στα ημιτελικά του Final Eight του Κυπέλλου Ελλάδας ΟΠΑΠ (93-88). Στην παράταση τα κατάφεραν οι κιτρινόμαυροι, που -εκτός των άλλων- έχασαν δύο παίκτες με τραυματισμό.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Basket league / AEK - Λαύριο 81-95: Πρώτο διπλό στη σεζόν στο κρισιμότερο σημείο

Η διαφορά δύο κατηγοριών που χωρίζει την ΑΕΚ με τον Πανιώνιο δεν αποτυπώθηκε ούτε για λίγο στα "Δύο Αοράκια". Οι κυανέρυθροι έκαναν συγκινητική προσπάθεια, έφτασαν τους κιτρινόμαυρους στα όριά τους, οδήγησαν το παιχνίδι στο έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης, αλλά εκεί η ΑΕΚ ήταν αυτή που χαμογέλασε.

Η ομάδα του Ηλία Καντζούρη, με τα χίλια ζόρια, πήρε τη νίκη (93-88) και μαζί το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Final Eight του Κυπέλλου Ελλάδας ΟΠΑΠ -εκεί θα αντιμετωπίσει είτε τον ΠΑΟΚ είτε το Περιστέρι bwin.

Ο Κάμερον ΜακΓκριφ (15 πόντοι) ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά για την ΑΕΚ στα τελευταία λεπτά της κανονικής περιόδου, με τον Γιάνις Στρέλνιεκς (15 πόντοι) να αναλαμβάνει δράση από την γραμμή των βολών (4/4) όταν έπρεπε, στο φινάλε της παράτασης.

Ο Δημήτρης Βεργίνης (29 πόντοι με 6/11 σουτ και 13/13 βολές) έκανε τεράστια ζημιά στην άμυνα της ΑΕΚ κυρίως στο πρώτο μέρος, πριν πάρουν την σκυτάλη ο Γιάννης Σαχπατζίδης (17 πόντοι) και ο Αντώνης Μάντζαρης (17 πόντοι), ο οποίος έστειλε το παιχνίδι στην παράταση με έμμεσο τρίποντο στα 25.2'' για το τέλος της κανονικής διάρκειας.

Από τη μία η κακή εμφάνιση από την άλλη οι δύο νέοι τραυματισμοί (Ακίλ Μίτσελ, Αϊζάια Μάιλς) δεν άφησαν πάντως την ΑΕΚ να χαρεί για την πρόκριση στα ημιτελικά του Final Eight του Κυπέλλου Ελλάδας ΟΠΑΠ.

Ο αγώνας

Μετά από το πρώτο δίλεπτο, όπου κυριάρχησε η νευρικότητα, ο Πανιώνιος κοίταξε κατάματα την ΑΕΚ. Δεν φοβήθηκε να επιτεθεί κάθετα στο καλάθι, ούτε να πιέσει την περιφέρεια της ομάδας του Ηλία Καντζούρη. Από την στιγμή μάλιστα που ο Δημήτρης Βεργίνης ήταν καυτός (21 πόντοι σε 14'21'' στο πρώτο μέρος), ο Πανιώνιος κατάφερε να φτάσει στο +10 (28-18 στο 9'). Οι παίκτες του Περικλή Ταυρόπουλου διατηρήθηκαν μπροστά μέχρι το 13' του αγώνα (32-23), αλλά πολύ γρήγορα η εικόνα άλλαξε.

Ο Κώστας Παπαδάκης έδωσε μεγάλη επιθετική ώθηση στην ΑΕΚ χάρη στα τρίποντα που πέτυχε (3/5) και βοήθησε τους κιτρινόμαυρους να πάρουν το προβάαδισμα στα μισά της δεύτερης περιόδου (34-35). Το φινάλε του πρώτου μέρους βρήκε πάντως τον Πανιώνιο σε θέση οδηγού (46-44), δείγμα του βαθμού ανταγωνιστικότητας της αναμέτρησης για την ΑΕΚ, με τον Πανιώνιο να μην δείχνει επ' ουδενί πως βρίσκεται δύο κατηγορίες κάτω.

Η ΑΕΚ είχε κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς με την έναρξη της τρίτης περιόδου, αλλά δεν είχε ούτε την σταθερότητα ούτε την αμυντική συνέπεια για να αποκτήσει σαφές προβάδισμα νίκης. Ο Ακίλ Μίτσελ ήταν αυτός που δημιουργούσε τα περισσότερα προβλήματα στον Πανιώνιο (55-60 στο 26'), αλλά ο τραυματισμός του ήρθε για να κορυφώσει την αγωνία και τον προβληματισμό στον πάγκο της ομάδας του. Άλλο που δεν ήθελαν οι παίκτες του Περικλή Ταυρόπουλου, οι οποίοι αντέδρασαν και έφτασαν στο +6 (69-63 στο 28').

Με τον χρόνο να κυλά και τον Πανιώνιο να διατηρεί το προβάδισμα, η ΑΕΚ χρειάστηκε το προσωπικό ξέσπασμα του Κάμερον ΜακΓκριφ για να αποβάλλει το (τεράστιο) άγχος. Ο 25χρονος φόργουορντ/σέντερ πέτυχε προσωπικούς πόντους με κάθε τρόπο (κάρφωμα, σουτ, βολές) και έδωσε στην ομάδα του -μετά από αρκετή ώρα- προβάδισμα τεσσάρων πόντων (77-81) με 4'18'' για το τέλος.

Κι ενώ όλα κρέμονταν από μια κλωστή, ο Γιάνις Στρέλνιεκς δήλωσε παρών. Λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος επίθεσης της ΑΕΚ, ο έμπειρος γκαρντ πήρε και έβαλε το σουτ από τα εννιά μέτρα για το +4 (80-84), το οποίο έδωσε ξεκάθαρο προβάδισμα νίκης στην ομάδα του. Το παιχνίδι όμως οδηγήθηκε στην παράταση! Ο Αντώνης Μάντζαρης έβαλε το έμμεσο τρίποντο στα 25.2'' για το "Χ" (84-84), ενώ ο Δημήτρης Φλιώνης αστόχησε σε floater στην τελευταία φάση του αγώνα.

Στο έξτρα πεντάλεπτο, ο Πανιώνιος έμεινε από δυνάμεις κάτι που φαινόταν από τα σουτ που έπαιρναν οι παίκτες του. Η ΑΕΚ δεν προβληματίστηκε στο πίσω μέρος του γηπέδου, εξασφάλισε με άνεση τα αμυντικά ριμπάουντ κι ο Γιάνις Στρέλνιεκς έβαλε τις βολές για να διασφαλίσει τη νίκη - πρόκριση της ομάδας του.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κάρδαρης - Θεονάς - Μάλαμας.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 28-21, 46-44, 71-67, 84-84κ.α., 88-93.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share