Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μουντιάλ 2022: Τα οκτώ «διαμάντια» του Κατάρ - Γήπεδα απαράμιλλης ομορφιάς και τεχνολογικής εξέλιξης (photos)

Η χωρητικότητα και οι τοποθεσίες τους

25 Οκτωβρίου 2022 12:46
Μουντιάλ 2022: Τα οκτώ «διαμάντια» του Κατάρ - Γήπεδα απαράμιλλης ομορφιάς και τεχνολογικής εξέλιξης (photos)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η πρεμιέρα του Μουντιάλ 2022 βρίσκεται προ των πυλών. Η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη θα ανοίξει τις πύλες του στις 20 Νοεμβρίου, με το παιχνίδι της διοργανώτριας χώρας, Κατάρ κόντρα στον Ισημερινό.

Δείτε επίσης: Μουντιάλ 2022: Το πανόραμα της φάσης των ομίλων!

Πρόκειται αναμφίβολα για παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς θα είναι το πρώτο Μουντιάλ που θα διεξαχθεί χειμώνα και δη σε αραβική χώρα, με τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να διακόπτονται προσωρινά για ένα περίπου έναν μήνα. Υπενθυμίζεται πως η Εθνική μας ομάδα δεν θα είναι παρούσα σε αυτό το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού, μετά τον αποκλεισμό της από τον όμιλο των προκριματικών.

Πέραν της ιδιαιτερότητας της εν λόγω διοργάνωσης, στο επίκεντρο βρίσκονται και τα οκτώ εκπληκτικά γήπεδα, τα οποία θα φιλοξενήσουν τις 32 εθνικές ομάδες στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη.

Τι πρέπει να ξέρετε για τα Μουντιάλ 2022 γήπεδα;

γηπεδα-μουντιαλ-2022-καταρ-25-10

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα οκτώ γήπεδα, στα οποία θα λάβουν χώρα οι 64 συνολικά αγώνες της διοργάνωσης, από το πρώτο χρονικά ματς ανάμεσα στο Κατάρ με τον Ισημερινό μέχρι και τον μεγάλο τελικό.

Ahmad Bin Ali Stadium

Ξεκινώντας από το στάδιο Ahmad Bin Ali (ή αλλιώς Al Rayyan Stadium), βρίσκεται στην πόλη Al Rayyan, η οποία αποτελεί και την έδρα της ομώνυμης ποδοσφαιρικής ομάδας. Πήρε το όνομά του από τον Εμίρη του Κατάρ, ο οποίος κυβέρνησε το διάστημα 1960-1972. Το γήπεδο της Al Rayyan SC (είχε χτιστεί το 2003) κατεδαφίστηκε το 2015, ώστε να οικοδομηθεί εκ νέου για τις ανάγκες του προσεχούς Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η χωρητικότητα του νέου σταδίου ξεπερνάει τις 40.000 θέσεις, ενώ μετά το πέρας του Μουντιάλ αναμένεται να μειωθεί, κατά το ήμισυ, στις 20.000 θέσεις.

Το «Ahmad Bin Ali», τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου 2020, θα φιλοξενήσει συνολικά 7 αγώνες (ένας εκ των οποίων για τη φάση των «16»), αρχής γενομένης από την αναμέτρηση των ΗΠΑ με την Ουαλία (21/11), στην πρεμιέρα του Β’ Ομίλου.

γηπεδα-μουντιαλ-2022-καταρ-25-10

Al Bayt Stadium

Είναι το γήπεδο που θα φιλοξενήσει τον εναρκτήριο αγώνα της διοργάνωσης ανάμεσα στο Κατάρ και τον Ισημερινό, ενώ σ’ αυτό συνολικά θα διεξαχθούν εννέα αναμετρήσεις, συμπεριλαμβανομένου και ενός εκ των δύο ημιτελικών. Βρίσκεται στην πόλη Al Khor, μόλις 35 χιλιόμετρα βόρεια της Ντόχα και αποτελεί τον ιδανικό χώρο, ώστε να μυηθούν οι επισκέπτες στην κουλτούρα του Κατάρ.

O αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του εμπνέεται από τις παραδοσιακές σκηνές των νομαδικών λαών που ζούσαν στις ερήμους του Κατάρ και αυτό φαίνεται από τις μαύρες ρίγες και τα ζωντανά μοτίβα sadu που θα δουν οι φίλαθλοι με το που εισέλθουν στο στάδιο. Ακόμη, στον χώρο υπάρχει μια τοιχογραφία που αποτίει φόρο τιμής στους εργάτες που εργάστηκαν για την κατασκευή του σταδίου.

«Το Al Bayat είναι ένα απίστευτο γήπεδο που δημιουργεί μία πραγματική ποδοσφαιρική αίσθηση, ενώ το σκηνικό του σχήμα με τα αραβικά σχέδια στην οροφή το καθιστούν πραγματικά μοναδικό», είχε δηλώσει εκστασιασμένος ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο κατά την επίσκεψή του τον Οκτώβριο του 2020.

Τα εγκαίνια του γηπέδου πραγματοποιήθηκαν στις 30 Νοεμβρίου 2021, στον εναρκτήριο αγώνα για το Κύπελλο του Αραβικού Κόλπου ανάμεσα στο Κατάρ και το Μπαχρέιν.

γηπεδα-μουντιαλ-2022-καταρ-25-10

Al Janoub Stadium

Βρίσκεται στη νότια πόλη Al Wakrah και αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα γήπεδα της διοργάνωσης. Αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα, όπως αποκαλείται, σχεδιάστηκε από την αείμνηστη Ιρακινή, Zaha Hadid σε συνεργασία με την αμερικανική πολυεθνική εταιρία, AECOM.

Αποτίοντας φόρο τιμής στο ναυτικό παρελθόν της πόλης, οι κομψές καμπύλες και οι γραμμές στην εξωτερική σχεδίαση αντλούν την έμπνευσή τους από τα πανιά των παραδοσιακών σκαφών dhow.

Στα καινοτόμα χαρακτηριστικά του «Al Janoub», το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του τον Μάιο του 2019 στον τελικό του Amir Cup, συγκαταλέγεται το σύστημα ψύξης, με ανεμιστήρες κάτω από τα καθίσματα, τα οποία διατηρούν σταθερά τις θέσεις των θεατών στους 18 βαθμούς κελσίου. Ακόμη, η αεροδυναμική οροφή του γηπέδου μπορεί να ανασυρθεί, ώστε να παρέχει κάθε στιγμή την ιδανική σκιά.

Στο εν λόγω γήπεδο θα λάβουν χώρα συνολικά επτά αγώνες, ένας εκ των οποίων για τη φάση των «16».

γηπεδα-μουντιαλ-2022-καταρ-25-10

Al Thumama Stadium

Άλλο ένα γήπεδο, το οποίο αντικατοπτρίζει περίτρανα τον αραβικό και ισλαμικό πολιτισμό του Κατάρ. Σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα, Ibrahim M. Jaidah, η σκηνική παρουσία του «Al Thumama» είναι εμπνευσμένη από το «γκαφίγια», ένα παραδοσιακό πλεκτό καπέλο που φορούσαν για αιώνες οι άνδρες σε πολλές αραβικές χώρες.

Το «Al Thumama», το οποίο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2021, στον τελικό του Amir Cup, θα φιλοξενήσει συνολικά οκτώ αγώνες, συμπεριλαμβανομένου και ενός προημιτελικού.

γηπεδα-μουντιαλ-2022-καταρ-25-10

Education City Stadium

Βρίσκεται στην πόλη Al Rayyan, 10 χιλιόμετρα δυτικά του κέντρου της Ντόχα. Όπως καταλαβαίνετε και από το όνομα, το γήπεδο βρίσκεται σε μια περιοχή με κορυφαίες πανεπιστημιουπόλεις.

Γι’ αυτό και μετά το τέλος του Παγκόσμιου Κύπελλο, θα διατηρηθούν 25.000 θέσεις, ώστε να αξιοποιηθούν από τις αθλητικές ομάδες των πανεπιστημίων.

Η πρόσοψη του σταδίου αποτελείται από γεωμετρικά μοτίβα που μοιάζουν με διαμάντια και συμβολίζουν την ποιότητα, την αντοχή και την ανθεκτικότητα. Το γήπεδο μάλιστα διαθέτει ένα προηγμένο σύστημα ψύξης, ώστε να μην υποφέρουν οι θεατές αλλά και οι ποδοσφαιριστές από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Στο «Education City Stadium», μέχρι και την προημιτελική φάση, θα διεξαχθούν συνολικά οκτώ αναμετρήσεις, με το ματς της Δανίας με την Τυνησία (22/11) να ανοίγει την αυλαία.

γηπεδα-μουντιαλ-2022-καταρ-25-10

Khalifa International Stadium

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα στάδια, τα οποία έχουν ολοκαίνουργια σχέδια, το «Khalifa International Stadium» είναι το μοναδικό γήπεδο που ήταν εξαρχής έτοιμο για το μεγάλο τουρνουά.

Χτισμένο από το 1976, αποτελεί το εθνικό στάδιο του Κατάρ, ενώ στον περίβολό του φιλοξενεί τόσο το Ολυμπιακό και Αθλητικό Μουσείο της χώρας «3-2-1», όσο και τα Aspire Dome, Hamad Aquatics Center, Aspire Park, The Τοrch.

Μπορεί να είναι γήπεδο 46 χρόνων, αλλά έχει υποβληθεί σε αρκετές ανακαινίσεις, με πιο πρόσφατη το 2017, όταν και επαναλειτούργησε με τη διεξαγωγή του τελικού του Amir Cup (19/5). Διαθέτει πρωτοποριακό σύστημα ψύξης, ώστε η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Το «Khalifa International Stadium» θα φιλοξενήσει συνολικά οκτώ παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου και του Μικρού Τελικού.

γηπεδα-μουντιαλ-2022-καταρ-25-10

Lusail Iconic Stadium

Είναι το γήπεδο, στο οποίο είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί ο Mεγάλος Tελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις 18 Δεκεμβρίου. Επρόκειτο για ένα ποδοσφαιρικό χρυσό «στολίδι», 80.000 θέσεων, η διακόσμηση του οποίου είναι εμπνευσμένη από τα παραδοσιακά μοτίβα σε μπολ και άλλα σερβίτσια του αραβικού και ισλαμικού κόσμου.

Ιδίως τη νύχτα, το στάδιο κυριολεκτικά θα λάμπει, καθώς αυτός ο εντυπωσιακός χώρος σχεδιάστηκε, ώστε να μιμείται τη λάμψη ενός φαναριού. Τα εγκαίνια του μεγαλύτερου σε χωρητικότητα γηπέδου του τουρνουά, πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, στο παιχνίδι της Al Rayyan με την Al Arabi για το πρωτάθλημα του Κατάρ.

γηπεδα-μουντιαλ-2022-καταρ-25-10

Stadium 974/Ras Abu Aboud Stadium

Όντας δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Ras Abu Abboud Expressway, το «Stadium 974» είναι το κοντινότερο γήπεδο στο κέντρο της Ντόχα.

Φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από 974 ανακυκλωμένα κοντέινερ, απηχώντας έτσι στη μακρά ναυτική ιστορία της Ντόχα, ξεχωρίζει αυτόματα ως το πρώτο πλήρως συναρμολογούμενο γήπεδο, που όμοιό του δεν θα βρεις πουθενά.

Κατά τη διάρκεια του τουρνουά, θα φιλοξενήσει επτά αγώνες, εκ των οποίων και ένα νοκ-άουτ ματς για την φάση των «16». Μετά δε τη λήξη του τουρνουά, το γήπεδο θα αποσυναρμολογηθεί και θα μετατραπεί σε παραθαλάσσιο συγκρότημα προς τέρψιν των κατοίκων.

γηπεδα-μουντιαλ-2022-καταρ-25-10

Πηγή: foxbet.gr

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share