Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Παναθηναϊκός - Κολοσσός Ρόδου 72-67: Πρόκριση με ζόρι στον τελικό του Super Cup

Τα δεκάλεπτα

1 Οκτωβρίου 2022 19:23
Παναθηναϊκός - Κολοσσός Ρόδου 72-67: Πρόκριση με ζόρι στον τελικό του Super Cup
KLODIAN LATO / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Παναθηναϊκός εγκλωβίστηκε από τον Κολοσσό και έφτυσε αίμα για να προκριθεί στον τελικό του Super Cup με 72-67.

Δείτε επίσης: Ιστορική μέρα ΚΑΙ για τον Παναθηναϊκό: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για Βοτανικό, δημοπρατείται 10-15/10 το γήπεδο του τριφυλλιού!

Δεν έπεισε, προβλημάτισε, αλλά κέρδισε... αγκομαχώντας και πήρε την πρόκριση στον τελικό του Super Cup ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι», που είναι μια νέα ομάδα σε πρόσωπα και φιλοσοφία, ήταν ανέτοιμοι στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν και έδειξαν πως θα χρειαστούν χρόνο για να γίνουν ομάδα και να περάσουν στο παρκέ τα «θέλω» του Ντέγιαν Ράντονιτς. Παράλληλα, τους έλειψε σε μεγάλο βαθμό ο τραυματίας Νέιτ Ουόλτερς (θλάση), με τον «μαχητικό» Κολοσσό Ρόδου να παρουσιάζει πολύ ανταγωνιστικό πρόσωπο για 40'.

Επί της ουσίας, το «τριφύλλι», που στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα δεν σούταρε με καλά ποσοστά πίσω από τη γραμμή του τριπόντου και «πέταξε» πολλές βολές (22/35β.) έφτασε στην νίκη χάρη σε κάποια προσωπικά «ξεσπάσματα» των πιο ποιοτικών παικτών του, αλλά και λόγω της άμυνας που έπαιξε στην 4η περίοδο. Οι Ροδίτες κοίταξαν στα μάτια τους αντιπάλους τους σε όλους τους τομείς της στατιστικής και τελικά οι μικρές λεπτομέρειες έκαναν τη διαφορά.

Πρώτοι σκόρερ των νικητών ήταν οι Αρτούρας Γκουντάιτις (14π., 4ρ.), Μάριους Γκριγκόνις (13π., 2ρ.) και Ντέρικ Ουίλιαμς (14π., 8ρ.), με τον Ματέους Πονίτκα να μετράει 7 πόντους και 4 ασίστ και τον Πάρις Λι να συμπληρώνει 8 πόντους και 5 ασίστ. Όμως, εκείνοι που πραγματικά ξεχώρισαν στην αναμέτρηση ήταν οι δύο κορυφαίοι του Κολοσσού: ο Τι Τζέι Σαρκς που έβαλε 20 πόντους με 9/13 σουτ μέχρι να αποβληθεί με 5φ. και ο Μαλίκ Όσμπορν με ένα επιβλητικό double - double (14π., 10ρ.).

«Μαραθώνια» 1η περίοδος με πολλά φάουλ και λάθη

Οι «πράσινοι» ήταν άστοχοι στο ξεκίνημα (1/6 σουτ) και οι πιο συγκεντρωμένοι Ροδίτες πήραν το «πάνω χέρι» (2-9 στο 5'). Ο Ντέγιαν Ράντονιτς προσπάθησε να... ανακατέψει την τράπουλα, καθώς η απουσία του Νέιτ Ουόλτερς ήταν φανερή στη δημιουργία και δη στην τροφοδότηση του Γιώργου Παπαγιάννη (4λ.) και σταδιακά ο Παναθηναϊκός μάζεψε την κατάσταση (15-15 στο 9' με 14π. από το δίδυμο Ντέρικ Ουίλιαμς - Αρτούρας Γκουντάιτις). Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με σκορ 20-18, όμως κράτησε μισή ώρα (!), με τους διαιτητές να σφυρίζουν κάθε επαφή και να προκαλούν εκνευρισμό στους πάγκους (5-12 τα φάουλ στο 10').

«Πράσινο ξέσπασμα» με Πονίτκα

Ο Ματέους Πονίτκα έκανε ένα προσωπικό «ξέσπασμα» και με 9-0 σερί οι υπερασπιστές του Super Cup ένιωσαν για πρώτη φορά ασφάλεια (27-18 στο 12'). Μάλιστα, ο Παναθηναϊκός πήγε σε διψήφια διαφορά με τους πρώτους πόντους του αρχηγού του (31-20 στο 14'), εκμεταλλευόμενος τη βελτιωμένη αμυντική του εικόνα. Ο Γιανίκ Μορέιρα αποτελούσε απειλή μέσα στη ρακέτα (9π.), αλλά δεν μπορούσε να έχει διάρκεια λόγω των 3φ. του και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έψαχνε πόλους στο σκοράρισμα από το υπόλοιπο ρόστερ του. Έναν τέτοιο βρήκε στο πρόσωπο του Τι Τζέι Σταρκς, ο οποίος με δυο καλάθια στο τελευταίο λεπτό διαμόρφωσε το 36-32 του ημιχρόνου.

Κράτησε την αγωνία στα ύψη ο ασταμάτητος Σταρκς

Οι παίκτες του Ράντονιτς είχαν 2/12 3π. με τους Πάρις Λι - Μάριους Γκριγκόνις να μετρούν 1/11 εντός πεδιάς και ο Κολοσσός επέστρεψε εκ νέου και ανέτρεψε τα δεδομένα (38-41 με 3π. του Χάρη Γιαννόπουλου στο 23' και 40-44 στο 25'). Σε εκείνο το σημείο ο Μαυροβούνιος προπονητής κάλεσε τάιμ άουτ και οι δύο... άφαντοι γκαρντ του βγήκαν μπροστά. Ο Γκριγκόνις έβαλε 8π. σε χρόνο dt, ο Λι πρόσθεσε 2/2 τρίποντα και οι «πράσινοι» πήραν ξανά το προβάδισμα (54-50 στο 28'), παρά τα «όργια» του ασταμάτητου Σταρκς (14π. στην 3η περίοδο) και τις πολύτιμες βοήθειες του Μαλίκ Όσμπορν (9π., 7ρ.). Πάντως, ο ημιτελικός παρέμενε «ανοιχτός» (61-57 στο 30'), με το «τριφύλλι» να έχει 10 χαμένες βολές (17/27β.) και να προβληματίζει αμυντικά.

Έσφιξε την άμυνα, βρήκε προσωπικά καλάθια και προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός χαμήλωσε το σχήμα, αλλά η επιλογή δεν βγήκε με τους «μαχητικούς» και διαβασμένους Ροδίτες να μένουν στο ματς (63-61 στο 33') ακόμα και μετά την αποβολή του Σταρκς με 5φ. (64-64 στο 35' με 3π. του Άλεξ Μπαρσέλο). Τότε ο Ράντονιτς επανέφερε στο παιχνίδι τους Λι, Γκριγκόνις, Ουίλιαμς, πηγαίνοντας σε μία πιο ορθολογική πεντάδα. Οι «πράσινοι» δεν ήταν κυρίαρχοι, αλλά «έσφιξαν» για λίγο την άμυνά τους και με ένα μικρό 4-0 σερί πήραν «ανάσα» (δίποντο Άντριους, 1/2β. Ουίλιαμς, 1/2β. Γκριγκόνις και 68-64 στο 38'). Ήταν ένα διάστημα που η επίθεση του Κολοσσού παρά το small ball του Παπαθεοδώρου έγινε απότομα άστοχη, αλλά οι κάτοχοι του τίτλου δεν μπορούσαν να «τελειώσουν» το ματς. Με 1' για το φινάλε ο Γκριγκόνις έβαλε ένα προσωπικό καλάθι που έστειλε την ομάδα του στο +6 (70-64 στο 39') και φάνηκε να «σφραγίζει» την νίκη. Βέβαια, για να ολοκληρωθεί το παιχνίδι χρειάστηκε ακόμα ένα... περιπετειώδες λεπτό με τον Όσμπορν να μειώνει σε 70-66 (38'' για το φινάλε), τον Γκριγκόνις να κάνει λάθος 5'' και τον Κολοσσό να απειλεί να βάλει «φωτιά» στον αγώνα. Ο Χάρης Γιαννόπουλος ευστόχησε σε τρίποντο, αλλά νωρίτερα είχε προηγηθεί φάουλ του Άντριους στον Όσμπορν, που τελικά πήγε στη γραμμή. Ο φόργουορντ του Κολοσσού έβαλε 1/2β. (70-67) και ο Ράντονιτς κάλεσε τάιμ άουτ. Αμέσως μετά οι «πράσινοι»... έσπασαν την παγίδα των Ροδιτών με τον Πονίτκα να κάνει την ασίστ της βραδιάς και τον Ουίλιαμς να καρφώνει (72-67). Στα τελευταία 17'' τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει, με τον Παναθηναϊκό να προκρίνεται... αγκομαχώντας στον τελικό του Super Cup (72-67).

Τα Δεκάλεπτα: 20-18, 36-32, 61-57, 72-67.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share