Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 93-74: Πρωταθλητές και απόλυτοι κυρίαρχοι οι ερυθρόλευκοι - Νταμπλ μετά από 25 χρόνια

Για 7η συνεχή χρονιά

17 Ιουνίου 2022 23:02
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 93-74: Πρωταθλητές και απόλυτοι κυρίαρχοι οι ερυθρόλευκοι - Νταμπλ μετά από 25 χρόνια
(ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συγκλονιστικός ξανά ο Ολυμπιακός, νίκησε για έβδομη συνεχόμενη φορά τον Παναθηναϊκό (93-74) και με σκούπα στους τελικούς της Stoiximan Basket League, κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα μετά από το 2016 και το πρώτο του νταμπλ μετά από το 1997.

Basket League: Απομένει η στέψη για Ολυμπιακό, πέρασε από το ΟΑΚΑ και βγάζει σκούπα! (videos)

Δεν ήταν η πιο αμφίρροπη σειρά των τελευταίων ετών, αλλά μια σειρά στην οποία συνυπήρξαν το απόλυτο φαβορί με το απόλυτο αουτσάιντερ. Ο Ολυμπιακός ήταν σε καλύτερη κατάσταση σε όλη τη διάρκεια της περιόδου 2021/22 και το απέδειξε και το βράδυ της Παρασκευής (17/6), καθώς επικράτησε του Παναθηναϊκού με 93-74 στο ηφαίστειο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας για να κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα μετά από έξι και το πρώτο του νταμπλ μετά από 25 χρόνια.

Με ένα συγκλονιστικό επί μέρους 23-3 που μετέτρεψε το 32-35 στο 55-38 μέσα σε επτά λεπτά στη δεύτερη περίοδο, οι Πειραιώτες έβαλαν τις βάσεις για την επίτευξη και του τρίτου φετινού τους στόχου, του σημαντικότερου απ' όσους είχαν θέσει στο ξεκίνημα της σεζόν. Πάτησαν στην κορυφή της Stoiximan Basket League, προηγουμένως είχαν πάρει και το Κύπελλο Ελλάδας, είχαν παίξει στο Final Four της EuroLeague και πλέον μπαίνουν στην offseason για μετρημένες κινήσεις που θα τους διατηρήσουν στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο MVP

Μεγάλη βραδιά από τον Σάσα Βεζένκοβ, που σκόραρε κατά ριπάς, έβαλε μεγάλα και κρίσιμα σουτ, έκλεισε μια συγκλονιστική ατομική σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτή τη χρονιά ο Βούλγαρος φόργουορντ θα την θυμάται για πάντα, όπως θα θυμάται και την τελευταία εμφάνισή της περιόδου, στην οποία έβαλε 25 πόντους από 5/8 δίποντα, 4/5 τρίποντα και 3/4 βολές, ενώ γέμισε τη στατιστική του με έξι ριμπάουντ, τρεις ασίστ και ένα κλέψιμο.

Ο αδύναμος κρίκος

Αρκετοί υστέρησαν από τον Παναθηναϊκό, όμως ο Οκάρο Γουάιτ ήταν αποκαρδιωτικός καθώς δεν σκόραρε, δεν βοήθησε στο ριμπάουντ, έκανε εύκολα λάθη και δεν έγινε ποτέ παράγοντας της αναμέτρησης. Πολύ κακός ήταν και ο Ντάριλ Μέικον στο πεντάλεπτο που πήρε στο πρώτο μέρος, στο οποίο ο Παναθηναϊκός έχασε με διαφορά 14 πόντων.

Το στατιστικό που ξεχώρισε

Με έξι ασίστ για δύο λάθη έκλεισε την πρώτη περίοδο ο Ολυμπιακός, επτά ασίστ χωρίς λάθος είχε ο Παναθηναϊκός! Στο ημίχρονο οι γηπεδούχοι είχαν 61/61/81 σε δίποντο/τρίποντο/βολές, μόλις τρία λάθη, 20 πόντους στη ρακέτα, και 22 από τους αναπληρωματικούς τους, 15 περισσότερους από εκείνους που βρήκε ο Παναθηναϊκός στον πάγκο του. Στο τέλος της βραδιάς οι φιλοξενούμενοι είχαν απογοητευτικά ποσοστά από την περιφέρεια, είδαν τους γηπεδούχους να εκμεταλλεύονται τα λάθη τους στον υπερθετικό βαθμό και λύγισαν φυσιολογικά απέναντι σε έναν ανώτερο αντίπαλο που άξιζε την κορυφή και την κατέκτησε.

Ο αγώνας

Εντυπωσιακό ήταν το ξεκίνημα των δύο ομάδων (6-5 στο 2'), με Γουόκαπ και Νέντοβιτς να σκοράρουν από μακρινή απόσταση, ξανά και ξανά, την ώρα που ο Παπαγιάννης έκανε σπουδαία δουλειά κοντά στο καλάθι. Στο πρώτο timeout, στο μέσο της περιόδου, το σκορ ήταν 15-15 με τους αιώνιους να έχουν εξαιρετικά ποσοστά στην επίθεση, με τον Ντόρσεϊ να βάζει τρίποντο για το 26-20 στο 8' και τους πράσινους να αντέχουν, ξανά με τον Παπαγιάννη, για το 28-26 μιας χορταστικής πρώτης περιόδου.

Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ έτοιμος στο ξεκίνημα, προηγήθηκε με τρεις (32-29) στις αρχές του δεύτερου δεκαλέπτου, με τον Νέντοβιτς ασταμάτητο, αλλά από τα δικά του χέρια να προκύπτουν δύο λάθη που κράτησαν τον Ολυμπιακό όρθιο. Ο Βεζένκοβ έσωσε μια κατοχή για να σκοράρει για το 36-35 στο 14', ο Λαρεντζάκης σκόραρε τρίποντο για το 41-35 και οι γηπεδούχοι έδειξαν απίθανη αντίδραση σε ένα σημείο στο οποίο η κατάσταση έδειχνε ολοκληρωτικά εναντίον τους. Σλούκας με διαδοχικά σουτ και οι συνεχόμενοι αιφνιδιασμοί έγραψαν το 55-38, το ΣΕΦ σηκώθηκε στο πόδι προς τα τέλη του πρώτου μέρους (55-40) στο οποίο οι Πειραιώτες κυριάρχησαν με 61% στο δίποντο, 61% στο τρίποντο και 81% στις βολές.

Με τον Παναθηναϊκό να πιέζει στο ξεκίνημα του β' μέρους, ένα τρίποντο του Βεζένκοβ για το 60-44 στο 23' έκοψε την φόρα των πράσινων που ήθελαν να γίνουν περισσότερο απειλητικοί. Έβαλε κι άλλο ένα για το 63-44 από τα οκτώ μέτρα στο τέλος της επίθεσης, με τον Νέντοβιτς να βγαίνει ξανά μπροστά, να σκοράρει κατά ριπάς, να μειώνει στο 63-50 με ένα μικρό σερί 0-6 και να κρατάει το ενδιαφέρον στα ύψη. Η είσοδος του Μποχωρίδη έκανε τους πράσινους πιο σκληρούς, το 63-53 της τρίτης δεν είχε κρίνει πολλά και ο Ολυμπιακός πιεζόταν. Όχι στον υπερθετικό βαθμό, όμως πιεζόταν πλέον περισσότερο από τον αντίπαλό του.

Η άστοχη επίθεση του Παναθηναϊκού στο τέλος της τρίτης και η άστοχη στην έναρξη της τέταρτης στέρησαν από τους πράσινους την ευκαιρία να μειώσουν ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα ο Σλούκας να βάλει τρίποντο για το 66-53 πριν βάλει κι άλλο για το 69-56. Ο ΜακΚίσικ κάρφωσε στον αιφνιδιασμό για το 71-56, με τον Βόβορα να καλεί αμέσως timeout, αλλά να μην προκύπτει κάτι ιδιαίτερο από αυτό για την ομάδα του. Ίσα ίσα που η κατάσταση επιδεινώθηκε, με τη διαφορά να πηγαίνει στους 19 (81-62) στα μέσα της τέταρτης περιόδου και κάπου εκεί τη σεζόν να κρίνεται και να ολοκληρώνεται με τον Ολυμπιακό θριαμβευτή.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Παπαπέτρου, Πουρσανίδης Γ., Ζαχαρής

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 28-26, 55-40, 63-53, 93-74

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share