Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τελικός Champions League 2022: Η Ρεάλ πρωταθλήτρια Ευρώπης - Νίκησε 1-0 την Λίβερπουλ με σκόρερ Βινίσιους και ήρωα Κουρτουά

14ο τρόπαιο στην ιστορία της

29 Μαΐου 2022 00:40
Τελικός Champions League 2022: Η Ρεάλ πρωταθλήτρια Ευρώπης - Νίκησε 1-0 την Λίβερπουλ με σκόρερ Βινίσιους και ήρωα Κουρτουά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Ρεάλ άντεξε στην πίεση της Λίβερπουλ στο πρώτο μέρος και δάγκωσε σαν κόμπρα στο δεύτερο στον τελικό του Παρισιού, με τον Βινίσιους να νικάει τον Άλισον στο 59ο λεπτό και να χαρίζει στους Μαδριλένους το 14ο Champions League της ιστορίας τους.

Την ίδια στιγμή, τη θριαμβευτική του πορεία συνεχίζει στο Παρίσι και στο Γαλλικό Όπεν ο Στέφανος Τσιτσιπάς

Το μοναδικό ευρωπαϊκό dna πρωταθλητισμού της Ρεάλ μίλησε και πάλι! Μετά από τις Παρί, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι που τις πέταξε εκτός συνέχειας στις προηγούμενες νοκ-άουτ σειρές στο δρόμο προς την Πόλη του Φωτός η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι έλαμψε και στον μεγάλο τελικό του "Σταντ ντε Φρανς" αφού επιβλήθηκε 1-0 της Λίβερπουλ και αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 14η φορά στην ιστορία της, αφήνοντας τους κόκκινους στα 6.

Το ματς

Με όλα τα βέλη στη φαρέτρα τους παρατάχτηκαν στην αφετηρία του τελικού οι δύο φιναλίστ, με τον Γιούργκεν Κλοπ να βλέπει με ανακούφιση τους Φαμπίνιο και Τιάγκο να ξεπερνούν τα προβλήματα τραυματισμών τους και να παίρνουν κανονικά μέρος στο αρχικό σχήμα (περίμενε κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή τον πολιτογραφημένο Ισπανό), όπως και οι Σαλάχ και Φαν Ντάικ, και τον Κάρλο Αντσελότι να έχει στη διάθεσή του για το κέντρο της άμυνας τον Νταβίντ Αλάμπα που ήταν το μοναδικό ερωτηματικό πριν την σέντρα.

Ωστόσο, ο τελικός δεν άρχισε με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, με το πανδαιμόνιο που προκλήθηκε εκτός "Σταντ ντε Φρανς" (με δακρυγόνα από την αστυνομία λόγω αδυναμίας επιβολής της τάξης και κλείδωμα οπαδών εκτός γηπέδου παρά το γεγονός πως είχαν εισιτήρια στα χέρια τους) να έχει ως συνέπεια να γίνει η σέντρα με 36 λεπτά καθυστέρηση!

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν απολύτως ισορροπημένο, με την Λίβερπουλ να ασκεί ασφυκτικό πρέσινγκ στα πρώτα λεπτά και την Ρεάλ να το "σπάει" με μακρινές μπαλιές, με τη μεγάλη φάση να απουσιάζει πάντως από τη στιγμή που αμφότερες οι ομάδες πρόσεχαν ιδιαίτερα τα νώτα τους και έπαιζαν με εξαιρετική αλληλοκάλυψη.

Στη συνέχεια οι κόκκινοι άρχισαν να παίρνουν σταδιακά τον έλεγχο μέσω της κατοχής της μπάλας και της εξαιρετικής κυκλοφορίας και η πρώτη μεγάλη φάση δεν άργησε να έρθει, με τον Αλεξάντερ-Άρνολντ να τρυπώνει στη μεγάλη περιοχή και να γυρίζει από τα δεξιά στον Σαλάχ, με τον Κουρτουά να πέφτει στην αριστερή γωνία του και να αποκρούει στο 16ο λεπτό.

Στα δύο επόμενα λεπτά ακολούθησαν δύο φιλόδοξα σουτ των Τιάγκο και Σαλάχ από το ύψος της μεγάλης περιοχής που μπλόκαρε σταθερά ο κίπερ της Ρεάλ, ενώ πριν συμπληρωθεί το 20λεπτο ήταν η σειρά του Αλεξάντερ-Άρνολντ να δοκιμάσει το πόδι του, με τη μπάλα να φεύγει αυτή τη φορά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Οι φάσεις αυτές έδωσαν ώθηση στους κόκκινους και στο 21ο λεπτό άγγιξαν το γκολ, με τον Μανέ να ελίσσεται υπέροχα μέσα στη μεγάλη περιοχή και να κάνει το δυνατό σουτ με το δεξί, για να υποχρεώσει τον Κουρτουά σε τεράστια επέμβαση, πέφτοντας στη δεξιά γωνία του και στέλνοντας τη μπάλα να χτυπήσει στο δεξί δοκάρι, πριν αυτή επιστρέψει στην αγκαλιά του.

Η συνέχεια βρήκε την Ρεάλ να παγώνει το ρυθμό (τον γρήγορο, που ήθελε να επιβάλλει η Λίβερπουλ) και για λίγα λεπτά να παίρνει εκείνη τον έλεγχο, όμως σε αυτό το διάστημα δεν μπόρεσε να απειλήσει από την πλευρά της, με το αδιάκοπο τρέξιμο των μέσων της Λίβερπουλ να "κρύβει" το γήπεδο στους μερένγκες και τον Άλισον να μη χρειάζεται να προχωρήσει σε κάποια επέμβαση.

Αντίθετα ήταν οι τυπικά γηπεδούχοι που απείλησαν εκ νέου, με την κεφαλιά του Σαλάχ στο 34' (από σέντρα του σούπερ δραστηρίου Αλεξάντερ-Άρνολντ) να καταλήγει στην αγκαλιά του Κουρτουά, για να φτάσουν έτσι οι κόκκινοι στις 8 τελικές προσπάθειες εκ των οποίων οι 5 εντός εστίας, έναντι καμίας στο αντίστοιχο διάστημα από τους Μαδριλένους.

Έξι λεπτά αργότερα οι κόκκινοι πέρασαν ξανά τη μπάλα στα αντίπαλα καρέ αλλά εκεί βρέθηκε ο Μιλιτάο για να κόψει αποτελεσματικά τον Μανέ, για να έρθει όμως η φάση του 43ου λεπτού, με την Ρεάλ να απειλεί για πρώτη και μοναδική ουσιαστικά φορά την Λίβερπουλ αλλά να τους κάνει να καρδιοχτυπήσουν.

Μέσα από μία περιπετειώδη φάση στα καρέ των Άγγλων και αδυναμία των Άλισον, Φαμπίνιο και Κονατέ να απομακρύνουν η μπάλα στρώθηκε στον Μπενζεμά που σκόραρε, με τον βοηθό να σηκώνει το σημαιάκι για οφσάιντ και το VAR να τσεκάρει τη φάση για πάνω από δύο λεπτά, για να παραμείνει τελικά η απόφασή του αφού κρίθηκε πως ήταν όντως εκτεθειμένος (έπρεπε να διαπιστωθεί αν η μπάλα έφτασε σε αυτόν από τον Βαλβέρδε και κόντρες ή μόνο από τους αμυνομένους της Λίβερπουλ).

Χωρίς αλλαγές από τους δύο προπονητές άρχισε το δεύτερο μέρος, με τους παίκτες της Λίβερπουλ και της Ρεάλ να παίζουν με ιδιαίτερο πάθος και δυναμισμό αλλά το πρώτο δεκάλεπτο να μην έχει κάποια κλασική φάση, με τους ελεύθερους χώρους να είναι σημαντικά περιορισμένοι.

Στο 59ο λεπτό ωστόσο ήρθε η πρώτη μεγάλη φάση, για λογαριασμό της Ρεάλ, και αυτή έφερε το 1-0 για τους Μαδριλένους. Πρωταγωνιστές ήταν τρεις παίκτες του Κάρλο Αντσελότι που έπιασαν την άμυνα της Λίβερπουλ στον ύπνο, με τον Καρβαχάλ να κάνει τη σέντρα, με τον Μπενζεμά να την αφήνει και τον Βινίσιους να κάνει το πλασέ σχεδόν σε κενή εστία, για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα (1-0).

Τέσσερα λεπτά αργότερα η Λίβερπουλ φλέρταρε με την ισοφάριση με ένα εντυπωσιακό φαλτσαριστό σουτ του Σαλάχ με το αριστερό εκτός περιοχής όμως ο Κουρτουά τον σταμάτησε με απόκρουση παγκόσμιας κλάσης, για να έρθει στο 65' η πρώτη κίνηση του Κλοπ από τον πάγκο για να φρεσκάρει την επίθεσή του, με τον Ζότα να αντικαθιστά τον Ντίας.

Στο 69' οι Άγγλο πλησίασαν ξανά την ισοφάριση, όμως και πάλι βρήκαν τον Κουρτουά απέναντί τους, με τον Βέλγο να υψώνει εντυπωσιακό απαγορευτικό μπροστά στον Σαλάχ, κόβοντας το πλασέ του Αιγύπτιου από το ύψος της μικρής περιοχής.

Ο Κλοπ έκανε δύο ακόμα αλλαγές στη συνέχεια, με τους Κεϊτά και Φιρμίνο να παίρνουν τη θέση των Χέντερσον και Τιάγκο στο 77', για να έρθει στο 80' νέα καλή στιγμή για τους ρεντς αλλά τον Κουρτουά να αποκρούει σε κόρνερ το επικίνδυνο πλασέ του Ζότα.

Στο 82' ήρθε νέα μεγάλη φάση για την Λίβερπουλ αλλά ο Κουρτουά έκανε νέα απίστευτη επέμβαση, σταματώντας το δεξί σουτ του Σαλάχ μέσα από τη μεγάλη περιοχή, με τα επόμενα λεπτά να βρίσκουν τους κόκκινους να αφήνουν κενούς χώρους πίσω ρισκάροντας για την ισοφάριση και τους μερένγκες να απειλούν και με δεύτερο γκολ.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Κονατέ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο, Χέντερσον (77' Κεϊτά), Τιάγκο (77' Φιρμίνο), Ντίας (65' Ζότα), Σαλάχ, Μανέ

ΡΕΑΛ: Κουρτουά, Καρβαχάλ, Μιλιτάο, Άλαμπα, Μεντί, Μόντριτς (90' Θεμπάγιος), Καζεμίρο, Κρόος, Βαλβέρδε (86' Καμαβινγκά), Μπενζεμά, Βινίσιους

Πηγή: sport24

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share