Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ώρα... ΟΑΚΑ: Ξεκινούν οι εργασίες για να μείνει όρθιο το Αθλητικό Κέντρο

Τα «καμπανάκια» που έβαλαν σε επιφυλακή τις Αρχές και βάζουν μπρος τις μηχανές

31 Ιανουαρίου 2022 14:43
Ώρα... ΟΑΚΑ: Ξεκινούν οι εργασίες για να μείνει όρθιο το Αθλητικό Κέντρο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ώρα του ΟΑΚΑ έχει έρθει, με το μεγαλύτερο Αθλητικό Κέντρο της χώρας να βρίσκεται σε δυσκολίες ως προς τη λειτουργία του, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ να βάζει μπρος τις μηχανές για να το κρατήσει όρθιο.

Η εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των στεγάστρων των εγκαταστάσεων είναι το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση ενός από τα πιο εμβληματικά ολυμπιακά έργα. Στο μικροσκόπιο του αναδόχου που θα αναλάβει την επιθεώρηση θα μπουν τα στέγαστρα του Κεντρικού Σταδίου, του Ποδηλατοδρομίου, των δύο εισόδων, του Τείχους των Εθνών και της Αγοράς, με τις εκδηλώσεις φυσικά να συνεχίζονται.

Το έργο της ανακαίνισης του ΟΑΚΑ ανατέθηκε στη νέα Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, με την από 27.12.2021 απόφαση της αρμόδιας Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Η ανακαίνιση της μεγαλύτερης αθλητικής εγκατάστασης της χώρας έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με 43 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τη χρηματοδότηση του έργου.

Στόχος είναι η επισκευή, συντήρηση και βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης του ΟΑΚΑ, προκειμένου να παραταθεί η ωφέλιμη ζωή του, να αναβαθμιστούν οι υποδομές του, να μειωθούν τα κόστη λειτουργίας του και να διατίθεται ασφαλές, λειτουργικό, ανταποδοτικό και βιώσιμο για την ενίσχυση του αστικού αθλητισμού και των δράσεων αναψυχής.

Η επιθεώρηση και το «καμπανάκι» της UEFA που έβαλε τις Αρχές σε επιφυλακή

Ως προς το έργο της επιθεώρησης, προϋπολογισμού 2.043.113 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), το αντικείμενο του αναδόχου θα αφορά σε επιθεώρηση και εκτενή έλεγχο των μεταλλικών κατασκευών και πολυκαρβονικών των στεγάστρων. Ο ανάδοχος θα έχει στη διάθεσή του 24,5 μήνες, προκειμένου να εντοπίσει τυχόν προβλήματα, που ενδεικτικά μπορεί να αφορούν σε διαβρώσεις, αποφλοιώσεις σε βαφές, προβλήματα σε συγκολλήσεις ή κοχλιώσεις, αναρτήρες, κλπ., σε στοιχεία των μεταλλικών κατασκευών, τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης, συντήρησης ή αποκατάστασης, καθώς και σε προβλήματα στα πολυκαρβονικά, στις βάσεις στήριξης αυτών και στα υλικά στεγανοποίησης ή σφράγισης αυτών.

Η επιθεώρηση θα αναδείξει επίσης, αφενός τυχόν απαιτούμενες μελέτες που θα υλοποιηθούν, στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης, και αφετέρου τις ενέργειες συντήρησης, επισκευής και αντικατάστασης που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Θα συνταχθεί δε και θα παραδοθεί από τον ανάδοχο σχετική Τεχνική Έκθεση ευρημάτων και προτάσεις αποκατάστασης, συντήρησης και επισκευών. Ακόμη, ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκπόνηση τευχών της προκήρυξης για την ανάδειξη αναδόχου υλοποίησης των ενεργειών συντήρησης, επισκευής και αντικατάστασης, ενώ θα παρέχει και υποστήριξη στο ΤΑΙΠΕΔ κατά τη φάση της ανάθεσης του έργου.

Ως προθεσμία για την κατάθεση προσφορών έχει ορισθεί η 02/03/2022 στις 17.00, ενώ στις 04.03.2022 προβλέπεται η αποσφράγιση των προσφορών.

Το ΟΑΚΑ «Σπύρος Λούης» είναι ένα από τα πληρέστερα δημόσια ευρωπαϊκά αθλητικά συγκροτήματα. Το Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο σχεδιάστηκε το 1979 και εγκαινιάστηκε το 1982, για να φιλοξενήσει τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Στίβου, ενώ εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, το Αθλητικό Κέντρο επανασχεδιάστηκε και επεκτάθηκε για να φιλοξενήσει τις απαραίτητες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο συναγερμός χτύπησε στα τέλη του 2018, όταν αξιωματούχοι της UEFA, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα παρατήρησαν ταλάντωση στο άνω διάζωμα του σταδίου. Οι αρμόδιοι ενεργοποιήθηκαν άμεσα προκειμένου για πρώτη φορά μετά την παράδοση του έργου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας να γίνει εκτενής έλεγχος των μεγάλων εντυπωσιακών κατασκευών. Η πρώτη αυτοψία μηχανικών δεν έδειξε τότε κάποιο «οφθαλμοφανές» πρόβλημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων, κι έτσι προχώρησε η απαραίτητη μελέτη στατικότητας.

Προκειμένου να γίνουν τα επιβεβλημένα βήματα και, δεδομένου ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν διαθέτει το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό για μια τόσο απαιτητική εμπειρογνωμοσύνη, ζητήθηκε η τεχνική συνδρομή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2019, με ΚΥΑ, ανατέθηκαν, ενόψει και της μεταφοράς του στο Υπερταμείο, τα έργα, οι μελέτες και οι συμβάσεις παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών για τη συντήρηση, βελτίωση, ανακαίνιση των κατασκευών και εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών ΟΑΚΑ, αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Γενική Γραμματεία Υποδομών του ΥΠΟΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα του ΟΑΚΑ είχαν παραληφθεί μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, το 2010. Πριν την παραλαβή δε του έργου εκτελέσθηκε έλεγχος από την εταιρεία «Bung» και τον εξειδικευμένο συνεργάτη της «Germannischer Lloyd», κατά την περίοδο 2007-2008, στο πλαίσιο σύμβασης με την ΕΥΔΕ/ΑΟΕΕ του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα ευρήματα τότε της επιθεώρησης περιλαμβάνονται στις σχετικές αναφορές της «Bung» και τα οφειλόμενα στον ανάδοχο προβλήματα, αποκαταστάθηκαν στο πλαίσιο των συμβατικών του υποχρεώσεων.

Έκτοτε βεβαίως έχει παρέλθει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο δεν έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικές εργασίες επιθεωρήσεων, ελέγχων και συντήρησης. Ως εκ τούτου, η επιθεώρηση, που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ, θα εκληφθεί ως αρχικός έλεγχος. Η αξιολόγηση της στατικής επάρκειας θα γίνει υπό το πρίσμα των ενδεχομένων βλαβερών συνεπειών πιθανών φθορών και βλαβών, που έχουν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια λειτουργίας του έργου.

Σήμερα, η ανακαίνιση και η αναβάθμισή του θεωρείται απαραίτητη προκειμένου το ΟΑΚΑ και η λειτουργία του να συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και να αποτελέσει ένα σύγχρονο αθλητικό πόλο για την προώθηση των αθλημάτων και την αναβάθμιση της αστικής περιοχής όπου είναι τοποθετημένο.

Τα βασικά μέρη του έργου συνολικά είναι τα ακόλουθα:

  • Επιθεώρηση και συντήρηση/επισκευή/αντικατάσταση των μεταλλικών κατασκευών και πολυκαρβονικών των στεγάστρων των εγκαταστάσεων
  • Συντήρηση, αναβάθμιση και εργασίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας των σχετικών κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου
  • Μελέτη βιώσιμης ανάπτυξης και αξιοποίησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων
TAGS
 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share