Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Οργή για τον αντιεμβολιαστή Τζόκοβιτς: Ο κακός χαμός στο Australian Open - Απειλούν με μποϊκοτάζ

"Κόκκινο πανί" για τους Αυστραλούς ο Σέρβος σουπερ σταρ του τένις

5 Ιανουαρίου 2022 13:52
Οργή για τον αντιεμβολιαστή Τζόκοβιτς: Ο κακός χαμός στο Australian Open - Απειλούν με μποϊκοτάζ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με μποϊκοτάζ στο Australian Open απειλούν οι Αυστραλοί φίλαθλοι μετά την απόφαση να χορηγηθεί στον Νόβακ Τζόκοβιτς ιατρική εξαίρεση από τις απαιτήσεις εμβολιασμού προκειμένου να αγωνιστεί στο τουρνουά.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του Australian Open, Κρεγκ Τάιλι, προέτρεψε σήμερα τον Νόβακ Τζόκοβιτς να αποκαλύψει τον λόγο της «ιατρικής εξαίρεσης» που θα του επιτρέψει να συμμετάσχει στο πρώτο Grand Slam της χρονιάς. Έξαλλος φαίνεται και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας που ζητά να δει τις αποδείξεις για την ιατρική εξαίρεση, αλλιώς «θα φύγει με το πρώτο αεροπλάνο».

Στέφανος Τσιτσιπάς: Άλλαξε χρόνο στο Σίδνεϊ - «Πάμε παλικάρια» (photo)

Ο εννιά φορές πρωταθλητής δημοσίευσε χθες μία φωτογραφία του σε ένα αεροδρόμιο δηλώνοντας πως έχει λάβει ιατρική εξαίρεση και πως ετοιμάζεται για το ταξίδι του στη Μελβούρνη. Υπενθυμίζεται πως η πολιτεία της Βικτώριας δεν επιτρέπει την είσοδο στους μη εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού, εκτός εάν περάσουν από υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο.

Ωστόσο, οι διοργανωτές του Australian Open ανέφεραν πως χορηγήθηκε ιατρική εξαίρεση μέσω μιας «αυστηρής διαδικασίας εξέτασης» που πραγματοποιήθηκε μέσω των κατευθυντηρίων γραμμών της Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας Ανοσοποίησης (ATAGI) της χώρας.

Η ανάρτηση Τζόκοβιτς

Στο tweet του ο Νόβακ Τζόκοβιτς έγραψε: ««Καλή χρονιά σε όλους! Εύχομαι σε όλους σας υγεία, αγάπη και ευτυχία σε κάθε παρούσα στιγμή και να νιώσετε αγάπη και σεβασμό προς όλα τα όντα σε αυτό τον υπέροχο πλανήτη. Πέρασα υπέροχο ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους μου στις διακοπές και σήμερα κατευθύνομαι στην Αυστραλία με άδεια εξαίρεσης. Πάμε 2022!!!».

Οργή στην Αυστραλία για την... εξαίρεση

Ωστόσο, πολλοί λάτρεις του αθλητισμού έσπευσαν να σχολιάσουν την «άδεια εξαίρεσης» του Νόβακ Τζόκοβιτς και θέλησαν να μοιραστούν την οργή τους για την απόφαση.

Ένας χρήστης έγραψε: «Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες δεν θα παρακολουθήσω τένις. Δεν πρέπει να δοθεί εξαίρεση στον Τζόκοβιτς. Μισώ το ότι ισχύει ο ίδιος κανόνας για όλους εμάς και ένας άλλος κανόνας για λίγους ευνοούμενους». Κάποιος άλλος σχολίασε:

«Άρα, οι εμβολιασμένοι Αυστραλοί δεν επιτρεπόταν να περάσουν τα σύνορα για να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που πεθαίνουν, αλλά ο Νόβακ Τζόκοβιτς επιτρέπεται να έρθει (πιθανώς χωρίς εμβολιασμό) από το εξωτερικό για να παίξει τένις. Απίστευτο».

Ένας επίσης οργισμένος χρήστης πρόσθεσε: «Μετά από όλα όσα έχουν περάσει οι κάτοικοι της Βικτόριας, ο Νόβακ Τζόκοβιτς πήρε εξαίρεση.

Γροθιά στο στομάχι. Όλα αυτά τα lockdown, όλα αυτά τα βάσανα. Σοβαρά;» με έναν ακόμη και αναφέρει: «Το να παρακολουθώ το Australian Open κάθε Ιανουάριο είναι το αγαπημένο μου αθλητικό θέαμα.

Η απόφαση να επιτραπεί στον Νόβακ Τζόκοβιτς να συμμετάσχει ενώ δεν είναι εμβολιασμένος σημαίνει ότι πρέπει να μποϊκοτάρω την τηλεοπτική μετάδοση φέτος. Έξαλλος με όλο αυτό».

Μια ακόμη σχολίασε την κατάσταση υγείας του Τζόκοβιτς, γράφοντας: «Ποια ιατρική κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που δεν μπορεί να κάνει ένα ασφαλές εμβόλιο, αλλά τόσο ήπια ώστε να μπορεί να κερδίσει 20 grand slams χωρίς κανένα πρόβλημα;».

Τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους

Πολλοί άλλοι έκαναν λόγο για εξαίρεση λόγω του ονόματός του και το ρόλο που έπαιξε το χρήμα καθώς ως γνωστόν ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα αποφέρει πολλά κέρδη από την συμμετοχή του.

Η διαδικασία για τη λήψη εξαίρεσης εκτελείται ανεξάρτητα από το Tennis Australia και περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές ιατρικές ομάδες από κυβερνητικές υγειονομικές αρχές. Οι οδηγίες για τη λήψη εξαίρεσης απαιτούν μια «οξεία σοβαρή ιατρική κατάσταση» στο άτομο που την ζητά. Οι κυβερνητικές υγειονομικές αρχές λέγεται ότι εξετάζουν τις αιτήσεις χωρίς να γνωρίζουν ποιος τις έχει υποβάλει.

Η κίνηση αυτή πάντως έχει εξοργίσει πολλούς Αυστραλούς, στους οποίους έχουν πει ότι δεν μπορούν να εισέλθουν στη χώρα εάν δεν εμβολιαστούν πλήρως αλλιώς θα πρέπει να περάσουν από καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχεία με πολλούς να εκφράζουν την οργή τους στο διαδίκτυο.

Υπαινιγμοί και από τον Τζέιμι Μάρεϊ: Εάν ήμουν εγώ δε θα μου έδιναν ιατρική εξαίρεση

Ο Τζέιμι Μάρεϊ, ο Βρετανός παίκτης τένις, φάνηκε επίσης να επικρίνει την απόφαση. Ερωτηθείς για την άποψή του, είπε: «Νομίζω ότι εάν δεν εμβολιαζόμουν εγώ, δεν θα έπαιρνα ιατρική εξαίρεση. Αλλά μπράβο του που πήρε το ok να έρθει στην Αυστραλία και να αγωνιστεί».

Υπενθυμίζεται πως ο Νόβακ Τζόκοβιτς προσβλήθηκε από κορωνοϊό όταν διοργάνωσε πάρτι στη μέση της πανδημίας και ποτέ δεν αποκάλυψε ξεκάθαρα εάν έχει κάνει το εμβόλιο ή όχι. Ωστόσο, είναι γνωστός για τις απόψεις του για την ελευθερία επιλογής σχετικά με το εμβόλιο και έχει εκφράσει στο παρελθόν τον σκεπτικισμό του.

Επί του παρόντος, οι εξαιρέσεις εμβολιασμού χορηγούνται στην Αυστραλία μόνο σε άτομα που είχαν αναφυλαξία μετά από προηγούμενο εμβόλιο ή ένα συστατικό στα παρεχόμενα εμβόλια. Άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα μπορούν επίσης να λάβουν εξαίρεση σε ορισμένες περιπτώσεις.

Να αποκαλύψει το λόγο της εξαίρεσης ζητά ο διευθυντής του Australian Open

Ο διευθυντής του Australian Open, Κρεγκ Τάιλι, προέτρεψε σήμερα τον Νόβακ Τζόκοβιτς να αποκαλύψει τον λόγο της «ιατρικής εξαίρεσης» που θα του επιτρέψει να συμμετάσχει στο πρώτο Grand Slam της χρονιάς, χωρίς ποτέ ο Σέρβος να έχει πει εάν εμβολιάστηκε ή όχι κατά της Covid-19.

«Θα ήταν σίγουρα χρήσιμο αν ο Νόβακ εξηγούσε τους όρους υπό τους οποίους έκανε αίτηση και έλαβε εξαίρεση», είπε ο Τάιλι, επίσης πρόεδρος της ομοσπονδίας τένις της Αυστραλίας (TA), μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Τον ενθαρρύνω να μιλήσει στην κοινότητα γι αυτό. Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο τα τελευταία δύο χρόνια και θα εκτιμούσα κάποιες απαντήσεις σε αυτό», πρόσθεσε.

Πάντως ο Τάιλι είπε, ωστόσο, ότι το νούμερο 1 στον κόσμο δεν είχε λάβει προνομιακή μεταχείριση για να πάρει αυτήν την εξαίρεση, κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που εποπτεύεται από τις αυστραλιανές αρχές και αυτές της Πολιτείας της Βικτώριας.

Συνολικά 26 παίκτες ή μέλη του επιτελείου τους, από τους 3.000 περίπου που έκαναν το ταξίδι στην Αυστραλία, ζήτησαν εξαίρεση και μόνο λίγοι από αυτούς έμειναν ικανοποιημένοι, είπε. «Όποιος πληρούσε τις προϋποθέσεις επιτρεπόταν να μπει. Δεν υπήρχε ιδιαίτερη εύνοια. Δεν υπήρχε ειδική μεταχείριση στον Νόβακ», επέμεινε ο Τάιλι.

Αποδείξεις ζητά ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, «αλλιώς θα επιστρέψει με το πρώτο αεροπλάνο»
Εξοργισμένος φαίνεται πως είναι και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, προειδοποιώντας τον Νόβακ Τζόκοβιτς πως θα σταλεί σπίτι του, μόλις πατήσει το πόδι του στην χώρα του, εάν δεν μπορεί να παράσχει «επαρκή» στοιχεία για να υποστηρίξει την εξαίρεση του εμβολιασμού.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Μόρισον επέμεινε πως ο παγκόσμιος πρωταθλητής δε θα λάβει ειδική μεταχείριση κατά την άφιξή του. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η άποψή μου είναι πως κάθε άτομο που επιδιώκει να εισέλθει στην Αυστραλία πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των συνόρων μας.

Τώρα, μόλις ο Νόβακ Τζόκοβιτς φτάσει στην Αυστραλία, εάν δεν είναι εμβολιασμένος, πρέπει να παράσχει αποδεκτές αποδείξεις πως δεν μπορεί να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους για να μπορεί να έχει πρόσβαση στις ίδιες ταξιδιωτικές ρυθμίσεις με τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Οπότε αναμένουν να δούμε τα στοιχεία που θα μας δείξει για να το υποστηρίξει αυτό.».

Και συνέχισε: «Εάν αυτά τα στοιχεία είναι ανεπαρκή, τότε δε θα έχει διαφορετική μεταχείριση από κανέναν άλλο και θα είναι στο επόμενο αεροπλάνο για την πατρίδα του. Δεν πρέπει να υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Κανένας απολύτως».

Το ελληνικό Twitter σχολίασε

Φυσικά, η είδηση για την ιατρική εξαίρεση στον Νόβακ Τζόκοβιτς δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε στην Ελλάδα, με πολλούς να εκφράζουν την άποψή τους.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share