Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Θρήνος: Πέθανε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς!

Έφυγε ο «μύθος» του ευρωπαϊκού μπάσκετ

16 Σεπτεμβρίου 2021 10:38
Θρήνος: Πέθανε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θρήνος επικρατεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και όχι μόνο, καθώς πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, που έγραψε μοναδική ιστορία και στην Ελλάδα.

Ο σπουδαίος Σέρβος τεχνικός, δάσκαλος κορυφαίων άλλων προπονητών, όπως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, μετά από μια πορεία 48 ολόκληρων ετών στους πάγκους, όπου κατέκτησε μεταξύ άλλων δύο Ευρωλίγκες με τον Ολυμπιακό, καθώς και αμέτρητα μετάλλια με την Εθνική της χώρας του, «έσβησε» σήμερα (16/9), «βυθίζοντας» άπαντες στο πένθος.

Μέσα σε λίγα λεπτά σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος πήρε μια... ασπρόμαυρη απόχρωση, με τις φωτογραφίες του «Ντούντα» και τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του, αφού πρώτα επιβεβαιώθηκε η είδηση από τη σερβική Ομοσπονδία.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του θανάτου, με την μπασκετική σκηνή να είναι σοκαρισμένη από μια στενάχωρη είδηση, με το θάνατο ενός ακόμη προπονητή πρόσφατα να ανατριχιάζει το ελληνικό μπάσκετ.

Ποιος ήταν ο Ντούσαν Ίβκοβιτς

Ο Ντούσαν «Ντούντα» Ίβκοβιτς (Βελιγράδι, 29 Οκτωβρίου 1943) ήταν Σέρβος πρώην επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής και πρώην προπονητής. Το 2008, οπότε και ανακοινώθηκε από τη FIBA Europe ο τιμητικός κατάλογος με τις 50 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη προσφορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Euroleague), ο Ίβκοβιτς συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στους 10 μεγαλύτερους προπονητές στην ιστορία του θεσμού. Το 2017 εισήχθη στο Hall of Fame της Διεθνoύς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και τιμήθηκε με το βραβείο «Θρύλος της Ευρωλίγκα», από την Ευρωλίγκα ανδρών.

Ο Σέρβος, ύστερα από 10 χρόνια ως παίκτης στη Ραντνίτσκι, συνέχισε το 1968 ως προπονητής και, γενόμενος γνωστός ως ο «Σοφός», κατέκτησε τα πάντα και γνώρισε την απόλυτη αποθέωση, ως ένας δάσκαλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ με δύο Ευρωλίγκες, τρία ελληνικά πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα, ένα Σαπόρτα, ένα Κόρατς, ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας, τρία ρωσικά πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο, ένα ULEB Cup, καθώς και δύο τουρκικά Κύπελλα, μαζί με τρία χρυσά μετάλλια με την Εθνική Γιουοσλαβίας σε Ευρωμπάσκετ, ένα αργυρό σε Ευρωμπάσκετ με τη Σερβία, ένα χρυσό σε Παγκόσμιο με τη Γιουγκοσλαβία κι ένα αργυρό με την ίδια χώρα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο ίδιος έχει συνδεθεί άρρηκτα με την χώρα μας, καθώς είχε προπονήσει Ολυμπιακό, Άρη, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Πανιώνιο, αφήνοντας μοναδικό έργο από όπου κι αν πέρασε.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share