Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Γκερντ Μίλερ: Η ζωή και η καριέρα του τεράστιου γκολτζή - Τα απίθανα ρεκόρ, η κατάθλιψη, το αλκοόλ και η άνοια

Οι άγνωστες πτυχές ενός εκ των κορυφαίων όλων των εποχών

15 Αυγούστου 2021 15:27
Γκερντ Μίλερ: Η ζωή και η καριέρα του τεράστιου γκολτζή - Τα απίθανα ρεκόρ, η κατάθλιψη, το αλκοόλ και η άνοια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Γκερντ Μίλερ πέθανε σε ηλικία 75 ετών και σκόρπισε θλίψη στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα και όχι μόνο, έχοντας αποτελέσει έναν εκ των κορυφαίων επιθετικών όλων των εποχών.

Ο Γερμανός φορ, που ήταν συνυφασμένος με τα ρεκόρ, όπως και τις επιτυχίες της Μπάγερν Μονάχου και της Εθνικής του, έζησε μια γεμάτη καριέρα, με τη ζωή του να έχει αρκετές πτυχές, θετικές και αρνητικές.

Τα πρώτα χρόνια και οι «βομβαρδισμοί» διαρκείας

Ο Δυτικογερμανός κεντρικός επιθετικός Γκερντ Μίλερ (Gerhard “Gerd” Müller) γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 1945, στο Νόρντλινγκεν της Βαυαρίας, μια πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 1:30’ ώρας βορειοδυτικά του Μονάχου. Ο άνθρωπος που έμελλε να γράψει την δική του ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο λίγα χρόνια αργότερα, αποτελώντας τον πλέον σεσημασμένο εκτελεστή της γενιάς του. Ένας ιδιαίτερα παραγωγικός επιθετικός που φημιζόταν για τα τελειώματά του, ειδικά μέσα και γύρω από τη μικρή περιοχή και που θεωρείται ως ένας από τους Μεγαλύτερους Σκόρερ Όλων των Εποχών.

Σε διεθνές επίπεδο, με τη Δυτική Γερμανία , σκόραρε 68 γκολ σε 62 εμφανίσεις και σε επίπεδο συλλόγων, μετά από 15 χρόνια με την Μπάγερν Μονάχου, σκόραρε ένα ρεκόρ 365 γκολ σε 427 παιχνίδια στη γερμανική Bundesliga και το διεθνές ρεκόρ των 66 γκολ σε 74 ευρωπαϊκά παιχνίδια για τις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA! Με μέσο όρο πάνω από ένα γκολ ανα παιχνίδι με τη εθνική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας, ο Γκερντ Μίλερ είναι τώρα 12ος στον κατάλογο των διεθνών σκόρερ όλων των εποχών, παρά το γεγονός ότι έχει τα λιγότερα παιχνίδια από κάθε άλλο ποδοσφαιριστή στους κορυφαίους 25 της συγκεκριμένης λίστας. Μεταξύ των κορυφαίων σκόρερ, έχει την 3η υψηλότερη αναλογία γκολ-ανά-παιχνίδι!

Έχοντας το παρατσούκλι «Bomber der Nation» (Το Βομβαρδιστικό του Έθνους) ή απλά «Der Bomber», ονομάστηκε Ευρωπαίος Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς το 1970. Μετά από μια επιτυχημένη σεζόν στην Μπάγερν Μονάχου, σκόραρε 10 γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 για τη Δυτική Γερμανία, κερδίζοντας το Χρυσό Παπούτσι ως Κορυφαίο Σκόρερ της Διοργάνωσης. Σκόραρε 4 γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, συμπεριλαμβανομένου της νικητήριου τέρματος στον τελικό. Ο Γκερντ Μίλερ κατείχε το ρεκόρ των γκολ Όλων των Εποχών στο Παγκόσμιο Κύπελλο με 14 γκολ για 32 ολόκληρα χρόνια. Το 1999, κατετάγη 9ος Καλύτερος Ευρωπαίος Ποδοσφαιριστής για τον 20ο Αιώνα από την Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου και 13ος στον Κόσμο από τον ίδιο Οργανισμό. Το 2004, ο Πελέ τον ονόμασε στη λίστα με τους 125 Εν Ζωή Καλύτερους Ποδοσφαιριστές του Κόμου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 Χρόνια της FIFA.

Από τα εφηβικά του κιόλας χρόνια, ο Μίλερ ήξερε τι θα κάνει στην ζωή του: θα φορτώνει με γκολ τα αντίπαλα δίχτυα. Σε ηλικία 9 ετών εντάχθηκε στις Ακαδημίες της Νόρντλινγκεν και 9 χρόνια αργότερα προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα. Στην πρώτη του σεζόν (1963/64) άφησε τους πάντες να αναρωτιούνται από ποιον… πλανήτη είχε έρθει, καθώς οι επιδόσεις του ήταν εξωγήινες! Με 51 γκολ σε μόλις 32 εμφανίσεις, ο 18χρονος τότε επιθετικός έφερε την ομάδα του στην πρώτη θέση της Bezirksliga Schwaben. Και η αναγνώριση ήρθε αμέσως: Μπάγερν Μονάχου! Εκεί όμως τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα στην αρχή. Με ύψος μόλις 176 εκ. και ελαφρώς “γεματούλης”, δεν γέμιζε το μάτι για σέντερ-φορ ολκής. Γι’ αυτό αρκετοί απορούσαν με την αποτελεσματικότητα του και ο ίδιος αρκούνταν να τους αντιμετωπίζει ειρωνικά τονίζοντας πως η επιτυχία οφείλεται … «στην πατατοσαλάτα της μαμάς μου!» Ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι (Zlatko “Čik” Čajkovski), τότε προπονητής της Μπάγερν δεν του έδινε πολλή σημασία. “Δεν θέλω αρσιβαρίστα, ποδοσφαιριστή θέλω”, συνήθιζε να λέει αγνοώντας επιδεικτικά τον Μίλερ. Δεν τον χρησιμοποίησε για 10 σερί παιχνίδια, αλλά ένα ματς με την Φράιμπουργκ άλλαξε τα πάντα. Μπήκε, σκόραρε δις και όλα πήραν τον δρόμο τους.

Με την φανέλα των Βαυαρών ακολούθησαν 15 χρόνια γεμάτα από γκολ. Γκολ, γκολ, γκολ. Η αγωνιστική περίοδος 1964/65 ήταν η πρώτη του με την Μπάγερν Μονάχου, που τότε έπαιζε στην 2η κατηγορία. Έχοντας στο πλευρό του τους Φραντς Μπεκενμπάουερ (Franz Beckenbauer) και Σεπ Μάγερ (Sepp Maier), ο Μίλερ πυροβόλησε 33 φορές σε 26 παιχνίδια και η Μπάγερν επέστρεψε άμεσα στην 1η κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος. Μαζί ήρθαν και οι τίτλοι. Με τους Βαυαρούς ο Μίλερ πρόλαβε να πανηγυρίσει 4 τρόπαια πρωταθλήματος, 4 Κύπελλα Γερμανίας, 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης και 1 Διηπειρωτικό Συλλόγων. Πόσο μεγάλη επιρροή είχε ο “Der Bomber” σε αυτές τις επιτυχίες;

“Ό,τι κατάφερε να γίνει η Μπάγερν Μονάχου, το χρωστά στον Γκερντ Μίλερ και τα γκολ του”, είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ο “Κάιζερ” του γερμανικού ποδοσφαίρου, o Φραντς Μπεκενμπάουερ. Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς άλλωστε, όταν ο Γκερντ Μίλερ πέτυχε -κρατηθείτε- 566 (!) γκολ σε 607 εμφανίσεις με την φανέλα της Μπάγερν Μονάχου. Τα 365 από αυτά ήταν σε 427 συμμετοχές στο πρωτάθλημα.

Το 1979 ο 34χρονος τότε στράικερ αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα για μια αλλαγή. Πήγε στην Αμερική για λογαριασμό της Φορτ Λόντερτεϊλ Στράικερς, όπου έπειτα από 3 σεζόν και 40 γκολ σε 80 ματς, επέλεξε να βάλει τέλος στην σπουδαία καριέρα του, το 1981.

Ο Γκερντ Μίλερ δεν έγραψε ιστορία μονάχα στην Μπάγερν Μονάχου αλλά και με την φανέλα των “Πάντσερ”. Έκανε το ντεμπούτο του, με προπονητή τον Χέλμουτ Σεν (Helmut Schön) το 1966, στην αναμέτρηση της Δυτικής Γερμανίας με την Τουρκία (2-0). Η έκρηξη του με το εθνόσημο στο στήθος ήρθε στο Μουντιάλ του 1970, στα γήπεδα του Μέξικο, όταν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του θεσμού με 10 τέρματα σε 6 παιχνίδια. Δύο συνεχόμενα χατ-τρικ απέναντι σε Βουλγαρία και Περού θα του χαρίσουν το Χρυσό Παπούτσι της διοργάνωσης και λίγο μετά την Χρυσή Μπάλα.

Τα 2 γκολ του Μίλερ στον δραματικό ημιτελικό με την Ιταλία, που κρίθηκε στην παράταση, δεν είχαν αντίκτυπο για την Γερμανία, καθώς η “Σκουάντρα Ατζούρα” επικράτησε με 4-3, στερώντας στα “Πάντσερ” την δυνατότητα να διεκδικήσουν το τρόπαιο.

“Εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν πιο σημαντικό για μένα από αυτό του 1974. Είχαμε τότε μια εκπληκτική ομάδα, αν και πολλοί υποστηρίζουν πως αυτή του 1972 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών ομάδων (σημερινό Euro) ήταν η καλύτερη που είχαμε ποτέ”, είχε τονίσει στο παρελθόν ο Μίλερ. Στο Ευρωπαϊκό του 1972, οι Γερμανοί είχαν θριαμβεύσει στον τελικό με 3-0 επί της Σοβιετικής Ένωσης. Το πρώτο τους τρόπαιο στον θεσμό με 3 γκολ του Μίλερ! Στο Μουντιάλ του 1974 αναμετρήθηκαν στον τελικό με τους Ολλανδούς στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου.

Με την σέντρα οι “Οράνιε” θα αλλάξουν 14 πάσες κερδίζοντας πέναλτι με τον Γιόχαν Κρόιφ (Johan Cruyff) πριν καν συμπληρωθεί το 1ο λεπτό της αναμέτρησης! Ο Γιόχαν Νέεσκενς (Johan Neeskens) θα εκτελέσει εύστοχα για το 1-0 (τυπικά γηπεδούχοι οι Ολλανδοί), πριν ο Πάουλ Μπράιτνερ (Paul Breitner) φέρει το ματς στα ίσα (1-1) με τον ίδιο τρόπο στο 25′. Δύο λεπτά πριν την λήξη του ημιχρόνου, ο Ράινερ Μπόνοφ (Rainer Bonhof) μπήκε από δεξιά και γύρισε στον Μίλερ. Αυτός έκανε μια στροφή γύρω από τον εαυτό του και με το δεξί νίκησε τον γκολκίπερ Γιαν Γιόνγκμπλουντ (Jan Jongbloed), με το No 8 στην πλάτη, δίνοντας το προβάδισμα στους Γερμανούς, που έμεινε ως την λήξη.

Αυτό ήταν το 68ο και τελευταίο τέρμα του “Der Bomber” με το εθνόσημο, ύστερα από μόλις 62 συμμετοχές (45 νίκες, 9 ισοπαλίες και μόλις 8 ήττες). Και αυτό το γκολ έμελλε να χαρίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Nationalmannschaft, το δεύτερο στην ιστορία της. Ο Μίλερ δεν ήταν ο πρώτος σκόρερ εκείνου του Μουντιάλ, καθώς τα 7 τέρματα του Πολωνού Γκρέκορζ Λάτο (Grzegorz Lato) αποδείχθηκαν αξεπέραστα. Ωστόσο στην ίδια διοργάνωση και συγκεκριμένα στις 3 Ιουλίου του 1974, οι Γερμανοί απέναντι στην Πολωνία πήραν την νίκη με 1-0 με γκολ του Μίλερ και το εισιτήριο για τον τελικό. Με εκείνο το γκολ, ο σπουδαίος αυτός στράικερ έπιανε τον Γάλλο Ζιστ Φοντέν (Just Fontaine) στην κορυφή των σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ με 13 γκολ! Ο Φοντέν τα είχε πετύχει σε ένα Μουντιάλ, αυτό του 1958. Στον τελικό με την Ολλανδία ο “Der Bomber” έφτασε τα 14, παγκόσμια επίδοση που κατέρριψε κατά ένα τέρμα ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο («Ronaldo» Luís Nazário de Lima) το 2006! Μετά από 32 χρόνια.

Με την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1974, ο Μίλερ ανακοίνωσε πως δεν θα ξαναέπαιζε για την Γερμανία. Σταμάτησε από την Nationalmannschaft μόλις στα 28 του χρόνια. Εφόσον έπαιζε και στο Μουντιάλ του 1978, πιθανόν το ρεκόρ του να έμενε ακατάρριπτο μέχρι και σήμερα. Το 1967 και το 1969, ο Μίλερ ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος παίκτης της χρονιάς στην Γερμανία, σε ηλικία 21 και 23 ετών αντίστοιχα. Το 1970 ήταν ο πρώτος Γερμανός ποδοσφαιριστής που ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος της Ευρώπης και την ίδια σεζόν ήταν ο αρχικανονιέρης του Μουντιάλ. Για τρεις σερί χρονιές συμπεριλήφθηκε στην χρυσή ενδεκάδα της FIFA και άλλη μια σε αυτή της UEFA.

Ήταν πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη το 1970 και το 1972, πρώτος σκόρερ στο γερμανικό πρωτάθλημα 7 φορές, μεταξύ των οποίων και το ρεκόρ με 40 γκολ την σεζόν 1971-72 και πρώτος σκόρερ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών άλλες 4. Πρώτος σκόρερ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1972 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974. Επίσης, αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στα 40 χρόνια (1963-2003) της Bundesliga. Το 2000 βραβεύτηκε ως ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ σκόρερ όλων των εποχών και φυσικά η FIFA τον έχει συμπεριλάβει στους 100 σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που γνώρισε ο πλανήτης!

Μόλις το 2012 ο Λιονέλ Μέσι κατέρριψε ένα ακόμη ρεκόρ που κρατούσε ο Γκερντ Μίλερ και αφορούσε τα περισσότερα γκολ σε ένα ημερολογιακό έτος, όταν είχε σκοράρει 85 φορές το 1972. Γεγονός που ο Γερμανός θρύλος αντιμετώπισε με ευγένεια και χιούμορ.

“Η επίδοση μου κράτησε για 40 χρόνια, 85 γκολ σε 60 ματς και τώρα ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο την ξεπέρασε. Χαίρομαι για εκείνον. Είναι ένας απίστευτος παίκτης, τεράστιος. Είναι καλός και μετριόφρων επαγγελματίας κι εύχομαι να μπορέσει να πετύχει κι άλλα γκολ μέσα στο 2012 ώστε και το δικό του ρεκόρ να κρατήσει για άλλα 40 χρόνια. Έχει μόνο ένα ελάττωμα… δεν παίζει στη Μπάγερν Μονάχου!”, ήταν η ατάκα του Μίλερ, που προέβλεψε πως ένας συνονόματος του στην Εθνική Γερμανίας θα γίνει μελλοντικά ο παίκτης που θα έχει σημειώσει τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

“Είμαι σίγουρος ότι ο Τόμας Μίλερ θα πάρει το ρεκόρ σκοραρίσματος στο Παγκόσμιο Κύπελλο, επειδή έχει ακόμη δύο ή τρία Παγκόσμια Κύπελλα μπροστά του”.

Το άδοξο τέλος, η κατάθλιψη και το αλκοόλ

Στις 18 Νοεμβρίου 1978 ο Γκέρντ Μύλερ πέτυχε το 365ο τέρμα του στην Μπουντεσλίγκα με τη φανέλα της βαυαρικής ομάδας.

Ο Μύλερ λίγους μήνες μετά, άφησε την κορυφαία γερμανική ομάδα και ακολούθως άρχισε η κάθοδός του. Ο Μύλερ λοιπόν σκόραρε για τελευταία φορά το απόγευμα του Νοεμβρίου στο εκτός έδρας 2-0 επί της Καιζερσλάουτερν στο «Betzenberg» . Εγραψε το 2-0 στο 84’. Έπειτα από αυτό ο 5 φορές πρώτος σκόρερ της Μπουντεσλίγκα και κορυφαίος Γερμανός σκόρερ όλων των εποχών σχεδόν χάθηκε… Ήταν μόλις 33 ετών αλλά η καριέρα του άρχισε να μαστίζεται από τις συνέπειες μίας δισκοκήλης.

Η διοίκηση της Μπάγερν προσέφερε στον αρχηγό της, συμβόλαιο ενός έτους κάτι που θεωρήθηκε ως …προσβολή από τον Γκέρντ. Ο τότε προπονητής της, Παλ Τσερνάι για πρώτη φορά στον εκτός έδρας αγώνα κατά της Άιντραχτ Φρανκφούρτης , αποφασίζει να μην τον χρησιμοποιήσει. Καταλαβαίνει κανείς πόσο άσχημα ένοιωσε μέσα του ο μικρόσωμος αλλά δαιμονιώδης φορ. Παίρνει λοιπόν την απόφαση να φύγει από το Μόναχο και την Μπάγερν. Τον Απρίλιο του 1979 το άλλοτε υπέρλαμπρο αστέρι πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνεχίζει την σταδιοδρομία του στην ομάδα των Φόρτ Λόντερντέιλ Στράικερς, στο επαγγελματικό πρωτάθλημα NASL της Βόρειας Αμερικής. Το φθινόπωρο επιστρέφει στο Μόναχο αλλά αυτή τη φορά παίζει για την άλλη ομάδα της Βαυαρίας, τη Μόναχο 1860.

Λίγο μετά το καλοκαίρι του 1981 ο Γκέρντ Μύλερ βρίσκεται να τελειώσει την σταδιοδρομία του και να παρουσιάζεται στην ζωή του ένα μεγάλο κενό. Από «μπόμπερ»κατέληξε άνεργος. Δεν έχει πλέον δουλειά. Κάθεται σπίτι του περνώντας πλέον ατέλειωτες ώρες πίνοντας αλκοόλ που είναι ο μοναδικός του σύντροφος όπως ο ίδιος περιγράφει στην αυτοβιογραφία του. Οι πρώην φίλοι και συμπαίκτες του όπως για παράδειγμα ο σημερινός πρόεδρος της Μπάγερν, Ούλι Χένες που τον επισκέπτεται συχνά προσπαθεί να τον πείσει να πάει σε κλινική απεξάρτησης. Ο κόσμος βοά στους δρόμους του Μονάχου για την πτώση του μέχρι πρότινος ήρωα της χώρας! Το φθινόπωρο του 1991 μετά από έντονες πιέσεις και του πλέον προσωπικού του φίλου , Φράντς Μπέκενμπαουερ και βλέποντας τις βλάβες που παρουσιάζονται στο σώμα του, αποφασίζει να εισαχθεί σε κλινική για 5 ημέρες. Όπως είπε αργότερα στην εφημερίδα "Bild" ο Γκέρντ.

Ο Χένες επισκέπτεται καθημερινά τον φίλο του στην κλινική. Τουλάχιστον έως ότου οι γιατροί βάζουν τον προεξέχοντα ασθενή σε τεχνητό κώμα για περαιτέρω ανάκαμψη. Ο Mύλερ θα επιβιώσει από τα δύσκολα … «Το γεγονός ότι κατέβαλα τον εθισμό ήταν η μεγαλύτερη μου νίκη, ακόμα πιο σημαντική από τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου", λέει για άλλη μια φορά.

Μετά την υπέρβαση του βαθύτερου χαμηλού σημείου, η Μπάγερν γίνεται μια λεκάνη απορροής για τον Μύλερ. Το 1992, του δίνει τη δουλειά του προπονητή τερματοφυλάκων , ενώ λίγο αργότερα τον βάζει βοηθό προπονητή στους ερασιτέχνες, μερικές φορές ακόμη και στην επαγγελματική ομάδα, όπου εργάζεται ως σκάουτερ.

«Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και είμαι απασχολημένος», λέει σε συνέντευξή του από το 1993. Ο ήχος ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε ειρήνη με τον εαυτό του και τον κόσμο.

Το 2011 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της ομάδας στο Τρέντο ο 66χρονος πλέον Γκέρντ εξαφανίζεται για 13 ολόκληρες ώρες δίχως να έχει αφήσει κανένα ίχνος και όλοι τα έχουν χαμένα. Βρίσκει ένα ταξί να γυρίσει καθότι ένοιωθε αποπροσανατολισμένος, πίσω στο Μόναχο, αλλά λόγω αυτού του γεγονότος, είτε λόγω έλλειψης χρημάτων, κατάφερε τελικά να φτάσει μέχρι το σταθμό του Τρέντο όπως αναφέρει η «Bild».

Η Μπάγερν Μονάχου το 2015 ανακοινώσει στην επέτειο των 70ων γενεθλείων του πως ο Γκέρντ Μύλερ πάσχει από Αλτσχάιμερ και ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής είναι σοβαρά άρρωστος. Η διοίκηση της Μπάγερν Μονάχου παρά ταύτα τον ενσωματώνει στην ζωή του συλλόγου και όπως δηλώνει ο θεράπων ιατρός του, Χάνς Φέρστλ:

«Αυτό ήταν πολύ σημαντικό γιατί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ που μπορεί να διαρκέσει άγνωστο πόσο, πρέπει ο ασθενής να ζει όσο το δυνατόν περισσότερο στο οικείο περιβάλλον του, όπου νιώθει άνετα, να μένει…».

Η αφήγηση της κυρίας Μίλερ συγκλονίζει: «Παραμένει καθηλωμένος στο κρεβάτι του 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Σπανίως ανοίγει τα μάτια του. Είναι τόσο όμορφο όταν το κάνει, έστω για λίγα λεπτά… Ανοιγοκλείνοντας τα βλέφαρά του απαντά κάποιες φορές, καταφατικά ή αρνητικά, στις ερωτήσεις που του κάνουμε. Μερικές φορές βλέπουμε μαζί τηλεόραση, έστω κι αν δεν καταλαβαίνει… Τώρα είναι σαν να βρίσκεται σε άγρυπνο κώμα. Τρώει μόνον αλεσμένη τροφή. Μου δίνει την αίσθηση οτι είναι γαλήνιος και ήρεμος. Δεν νομίζω ότι υποφέρει. Είναι σαν να κοιμάται και να προετοιμάζεται για το μεγάλο ταξίδι. Ελπίζω, απλώς, να μην είναι σε θέση να αντιληφθεί την τρέχουσα κατάσταση και τη μοίρα του».

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share