Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Έφτασε στην Αθήνα με το τρόπαιο του NBA - "Θα το πάμε το Σάββατο στα Σεπόλια"

Οι συγκινητικές δηλώσεις του Greek Freak και του αδελφού του Θανάση

1 Αυγούστου 2021 13:38
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Έφτασε στην Αθήνα με το τρόπαιο του NBA -
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" έφτασαν το πρωί της Κυριακής οι Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο του πρωταθλητή στο ΝΒΑ. Οι Μπακς των Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο κατέκτησαν το πρωτάθλημα του ΝΒΑ επικρατώντας των Σανς στα έξι ματς, με τον "Greek Freak" να αναδεικνύεται MVP των NBA Finals.

Οι πρώτες τους δηλώσεις του πρωταθλητή Γιάννη Αντετοκούνμπο

"Κι εγώ θέλω να ευχαριστήσω τους πάντες που μας στήριξαν για να ζήσουμε το όνειρό μας. Είμαστε χαρούμενοι που γυρίσαμε για να δούμε τους φίλους μας. Είμαστε χαρούμενοι που καταφέραμε να φέρουμε το κύπελλο μαζί, γιατί ήταν ολόκληρη διαδικασία.

Είμαι πολύ χαρούμενος που ένα από τα μεγαλύτερα τρόπαια στον κόσμο είναι στην Ελλάδα. Είναι κάτι απίστευτο. Δεν ξέρω πόσες μέρες θα μείνουμε, αλλά σίγουρα θα το πάω πίσω στα Σεπόλια, στου Ζωγράφου, στα μέρη που μεγαλώσαμε. Ακόμη δεν έχουμε πιστέψει τι έχει γίνει, έγινε με σκληρή δουλειά απ όλους στην ομάδα. Οι Έλληνες μας στήριζαν και μας αγαπούσαν".

Οι δηλώσεις του Θανάση Αντετοκούνμπο:

"Δεν έχω να πω κάτι, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που και κατά τη διάρκεια της σεζόν, από την πρώτη στιγμή που παίζουμε μπάσκετ, μας έχουν στηρίξει. Από την πρώτη στιγμή που φύγαμε στο εξωτερικό να κυνηγήσουμε το όνειρό μας.

Δεν το έχω πιστέψει ακόμη, περισσότερο το πίστεψα όταν μας φώναζαν πρωταθλητές στο ΝΒΑ. Και μόνο το γεγονός πως την επόμενη σεζόν θα μπούμε ως πρωταθλητές και θα πρέπει να προστατεύσουμε το τρόπαιο, είναι τρομερό. Όταν είσαι μικρός και βλέπεις στο Youtube όλα αυτά και το κάνεις πραγματικότητα, είναι κάτι απίστευτο Ειδικά όταν το έζησα πέρσι με τον Κώστα και φέτος το ζήσαμε παρέα εγώ με τον Γιάννη".

Όσο για το πόσο δύσκολος ήταν ο δρόμος προς την κατάκτηση του τροπαίου οι δυο τους στάθηκαν στο πόσο ξεχωριστή ήταν αυτή η διαδρομή προς το δαχτυλίδι. Ο Θανάσης μάλιστα μίλησε για το πώς ήταν να βρίσκεται εκτός των δύο τελευταίων τελικών.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: "Eίναι μία απίστευτη διαδρομή. Ήταν άνθρωποι που με βοήθησαν να γίνουν καλύτεροι. Είναι εθιστικό το συναίσθημα να είσαι πρωταθλητής NBA. Το πιο όμορφο συναίσθημα είναι πως έγινα πατέρας. Εϊναι τρελή η διαδρομή. Αν μου έλεγες κάποιος ότι θα είχαμε εγώ και ο Θανάσης μαζί το τρόπαιο, θα τον έλεγα τρελός. Δεν έχουμε σταματήσει ποτέ. Οι γονείς μας δεν σταματούσαν ποτέ, δούλευαν κάθε μέρα. Για να μας μεγαλώσουν, για να μας ταΐσουν. Δεν σταματάμε. Ακόμα κι αν γίναμε MVP ή πρωταθλητές NBA.

Όλα αυτά που έρχονται, τα καλά τα λεφτά, οι φίλοι, είναι θέμα δουλειάς. Αυτό που έχω καταλάβει είναι πως δεν ξέρω ποιο είναι το ταβάνι μου. Κι εγώ κι ο Θανάσης, κι ο Άλεξ και ο Κώστας πιέζουμε τον εαυτό μας να γίνουμε καλύτεροι. Δεν είχαμε βρεθεί ποτέ σε παρόμοια θέση για να ξέρουμε ότι δεν θα χάσουμε το τρόπαιο. Πρώτη φορά που κερδίσαμε σειρά μετά από το 2001, ήταν το 2019.

Δεν είχαμε βρεθεί ποτέ σε τέτοια θέση για να ξέρουμε για το μομέντουμ. Παίζαμε καλό μπάσκετ, αυτό που είχαμε στο μυαλό μας ήταν να βελτιωνόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι. Το ότι κερδίσαμε το Μαϊάμι με σκούπα μάς έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση. Εκείνη την στιγμή δεν πιστεύαμε ότι θα κερδίσουμε, ήμασταν χαρούμενοι που παίζαμε καλό μπάσκετ και κοιτούσαμε μπροστά".

Θανάσης Αντετοκούνμπο: "Δεν ήταν δύσκολο να είμαι εκτός από τα δύο τελευταία παιχνίδια. Το πιο δύσκολο ήταν να μην μπορώ να βοηθήσω την ομάδα. Πιο πολύ στεναχωρήθηκα που δεν ήμουν εκεί, όχι για τους πανηγυρισμούς. Δεν πειράζει. Ακόμη κι έτσι είμαι πρωταθλητής. Το τρόπαιο δεν θα φύγει από το γήπεδο".

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν έκρυψε την επιθυμία του ότι θα ήθελε να βρίσκεται στο Τόκιο:

"Μακάρι να παίζαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες τώρα, να μην ήμασταν εδώ. Πρόσωπο του ΝΒΑ δεν θέλω να είμαι. Μπορεί να είναι ο Ντουράντ ή ο Χάρντεν. Θέλω να είμαι με τα παιδιά και την οικογένειά μου. Θέλω να κερδίζω και να περνάω καλά, να κερδίζω. Θέλω να είμαι ο Γιάννης που δουλεύει σκληρά. Για την Εθνική, μακάρι να είχαμε προκριθεί. Το ήθελα πολύ να βρίσκομαι εκεί. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Εθνική με οποιονδήποτε τρόπο".

Όσο για το ποιος θέτει το επόμενο challenge στον Γιάννη μετά από τον Κόμπι, ο "Greek Freak" πέταξε το μπαλάκι στον αδελφό του και την οικογένειά του.

"Ο Θανάσης είναι αυτός που μου βάζει το επόμενο challenge. Η οικογένειά μου. Ο Κόμπι με βοήθησε πολύ, με έκανε να πιστεύω ότι μπορώ να φτάσω τα όνειρά μου. Αν με πιστεύει αυτός, δεν χρειάζεται να με πιστέψει κανείς άλλος. Τώρα που έχουμε γίνει πρωταθλητές, θέλω να συνεχίσω να βελτιώνομαι. Κι όποιο challenge έρθει, θα είμαστε εκεί για να το πάρουμε. Όλη η οικογένεια μου με βοηθάει και μου βάζει προκλήσεις. Αλλά και ο ίδιος ο εαυτός μου. Προσπαθώ να δουλεύω και να εξελίσσομαι, όσο καλύτερα μπορώ".

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Για την κριτική που δέχεται ο Γιάννης στο σουτ

"Συνεχίζω να δουλεύω ό,τι και να μου λένε. Είτε τα καλά είτε τα κακά, συνεχίζω να δουλεύω σε όλα. Στις βολές, στο σουτ. Ξέρω ότι δουλεύω, κάνω ό,τι πρέπει να κάνω. Μου αρκεί αυτό. Είμαι ευχαριστημένος με αυτό που είμαι γιατί ξέρω ότι δουλεύω και κάνω αυτό που μπορώ. Δεν μπορεί να με πειράξει. Το λέω κι εγώ, δεν βάζω βολές. Είμαι πολύ ΟΚ με αυτό γιατί δουλεύω για να βελτιωθώ. Θέλω να γίνω καλύτερος σουτέρ, πιστεύω ότι έχω πάρα πολλά να δώσω ακόμη. Θέλω να βελτιωθώ στην ντρίμπλα, στο λόου ποστ, σε όλα αυτά. Όπως είπα και πριν, με το κεφάλι χαμηλά και να συνεχίσουμε.

Για το ότι οι δυο τους δεν βγάζουν θυμό στο γήπεδο ο Θανάσης τόνισε πως προέρχεται από την οικογένειά τους:

"Όλα έχουν να κάνουν με τη μητέρα μας. Όταν βλέπεις τους γονείς σου να παλεύουν κι είναι πάντα με ένα χαμόγελο, το αποκτάς αυτό ως νοοτροπία. Αν δεν έχεις να φας και μετά δεν μπορείς να βάλεις μια βολή, δεν είναι τίποτα. Λες θα τη βάλω αύριο, θα τη βάλω όταν πρέπει. Είναι μες στη φύση μας.

Όλα έχουν να κάνουν για τους γονείς μας. Όταν τους βλέπουμε να παλεύουν και να συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς να διαμαρτύρονται, τότε αυτό το κάνουμε και εμείς και το έχουμε υιοθετήσει".

Για το αφιέρωμα των Μπακς και τη συζήτηση του Γιάννη που θέλει να το ξανακάνει του χρόνου, ο MVP των NBA Finals ανέφερε:

"Είχα μια στιγμή με την οικογένειά μου, που προσπαθούσα να καταλάβω τι έχει γίνει, πριν πάω στους προπονητές και τους συμπαίκτες μου. Όπως είπα πριν, είναι εθιστικό όλο αυτό. Χαιρόμουν για όλο αυτό, το διασκέδαζα. Έχω περάσει πίεση σε όλη μου τη ζωή, αυτό δεν ήταν κάτι. Όλοι οι αθλητές έχουν πίεση, αλλά βρήκα έναν τρόπο για να διασκεδάζω την στιγμή.

Δεν με ένοιαζε αν θα κερδίζαμε ή αν θα χάναμε, το διασκέδαζα. Μετά το πρώτο δίλεπτο με την οικογένειά μου, σκεφτόμουν "what's next". Μετά είσαι τόσο χαρούμενος και ενθουσιασμένος, που λες ότι κατάλαβα τι πρέπει να κάνω για να κερδίσω και να είμαι στο κορυφαίο επίπεδο. Μου αρέσει να βλέπω τους ανθρώπους γύρω μου να είναι χαρούμενοι. Θέλω να το ξανακάνω, μου αρέσει το repeat".

Για τον Θοδωρή Ιακωβίδη και το post των δύο στο Instagram, οι Γιάννης και Θανάσης ανέφεραν:

Γιάννης: "Είναι βαρύ όλο αυτό που περνάς όταν είσαι αθλητής, δεν το πολυσυζητούν οι αθλητές γιατί αν το κάνουν θα λένε "παίρνεις τόσα εκατομμύρια, σκάσε και παίξε". Είναι δύσκολο όμως. Είναι πάρα πολύ βαρύ όλο αυτό. Εγώ χάρηκα που βγήκε κι έκλαψε, είπε πώς ένιωθε. Κι εγώ πάρα πολλές φορές, πάρα πολλά βράδια που δεν ξέρω αν μπορώ να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω.

Έχω ανθρώπους δίπλα μου που μου λένε διάφορα και μου δίνουν κίνητρο. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι γι αυτόν. Αυτά τα βάρη δεν πρέπει να τα σηκώνει μόνος του. Τους ανθρώπους πρέπει να τους χτίζεις, όχι να τους γκρεμίζεις. Αυτό ισχύει και για τον Καλαϊτζάκη, που έγινε ντραφτ. Πρέπει να τον περιβάλλουμε με αγάπη".

Θανάσης: "Θέλω να πω ένα τεράστιο συγγνώμη στον Θοδωρή, όχι από εμάς, αλλά από όλους. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Θοδωρή και τον επόμενο Θοδωρή να τα σηκώσει μόνος του. Τόσο ως οικογένεια όσο και ως άτομα, είμαστε μαζί του".

Σχετικά με γιορτή που θα στηθεί στα Σεπόλια

"Για τα παιδιά που θέλουν να έρθουν στη γειτονιά, πρέπει να φοράνε με μάσκες. Με προσοχή. Θα τους ενημερώσουμε για το πότε ακριβώς, θα κατεβούμε στα Σεπόλια, θα είμαστε εκεί με το τρόπαιο. Θα παίξουμε λίγο μπασκετάκι, κανένα δεκάλεπτο, όσο αντέχουμε. Δεν υπάρχουν αυτά τώρα, δεν έχω γόνατο (γελάει). Θα πάμε να το ευχαριστηθούμε όλοι μαζί.

Όταν τελείωσε η σεζόν, άνοιξα το κινητό μου και είδα κάποια πράγματα. Είναι τρελό. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι περισσότεροι είναι ότι δεν έπρεπε να είμαι σε αυτή τη θέση. Είμαι ένα παιδί από τα Σεπόλια που γεννήθηκε από Νιγηριανούς γονείς, χωρίς χαρτιά μέχρι τα 18 του. Δεν ήμουν καν ο πιο ταλαντούχος εδώ. Δούλεψα όμως. Όταν μου λένε "δεν μπορείς να βάλεις βολές στους τελικούς του ΝΒΑ" για μένα είναι κοπλιμέντο, με βάση όσα πέρασα. Χαίρομαι γι αυτό που κέρδισα.

Έκαναν συγκρίσεις με τον ΛεΜπρον και έλεγα "και μόνο που με συγκρίνετε μαζί του, δεν με νοιάζει κάτι άλλο". Μόνο που παίζω μαζί τους, είναι κάτι για μένα. Είμαι χαρούμενος γιατί έχω κάνει πράγματα που δεν έχει πετύχει άλλος Ευρωπαίος. Δεν θα σταματήσω. Δεν τα βλέπω κιόλας.

Είμαι μόνο χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Ακόμη κι αν δεν ξαναπαίξω στο τοπ επίπεδο, δεν με ενδιαφέρει. Έχουμε καταφέρει πράγματα, έχουμε βάλει τα αδέλφια μας σε καλά σχολεία. Έχουμε κάνει πράγματα που είναι πολύ μεγαλύτερα από το μπάσκετ. Το αν δεν μπορώ να βάλω μια βολή δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Θα συνεχίσουμε όμως να δουλεύουμε γιατί τα καλύτερα έρχονται".

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1994 και είναι παιδί μεταναστών από το Λάγος της Νιγηρίας, του Τσαρλς και της Βερόνικα Αντετοκούνμπο, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα το 1991. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, Φράνσις, παρέμεινε πίσω στο Λάγος με τον παππού και τη γιαγιά τους. Οι γονείς του απέκτησαν άλλους τρεις γιους στην Ελλάδα, τον Θανάση, τον Κώστα και τον Αλέξη.

Ο πατέρας του Αντετοκούνμπο ήταν πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη Νιγηρία, ενώ η μητέρα του αθλήτρια του άλματος εις ύψος. Όλα τα παιδιά της οικογένειας που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πήραν ένα ελληνικό κι ένα νιγηριανό όνομα. Το νιγηριανό όνομα του Γιάννη είναι «Ούγκο». Με τον αδερφό του τον Θανάση (κορυφή) κατά την διάρκεια υπαίθριου παιχνιδιού στα Σεπόλια, 2015.

Αν και εκείνος με τα τρία αδέλφια του γεννηθήκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, δεν απέκτησαν αυτόματα το δικαίωμα της ελληνικής ιθαγένειας. Έως την ηλικία των 18 ετών, ο Αντετοκούνμπο δεν είχε επίσημα έγγραφα και δεν ήταν πολίτης ούτε της Ελλάδας ούτε της Νιγηρίας. Μεγάλωσε στη συνοικία των Σεπολίων. Οι συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας ήταν δύσκολες, καθώς οι γονείς του δυσκολεύονταν να βρουν εργασία και έτσι εκείνος μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Θανάση έβγαζαν τα προς το ζην πουλώντας γυαλιά ηλίου, τσάντες και ρολόγια στις υπαίθριες αγορές.

Ξεκίνησε να ασχολείται με το μπάσκετ το 2007και έως το 2009 έπαιζε πλέον επαγγελματικά για την ομάδα εφήβων του Φιλαθλητικού, όπου ο Θανάσης και ο Κώστας ξεκίνησαν επίσης να παίζουν αργότερα, ενώ ο αδερφός τους, Φράνσις πίσω στη Νιγηρία έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Έχει αναφερθεί πως ο Γιάννης είναι υποστηρικτής του Ολυμπιακού Πειραιώς.

Επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του NBA Ντραφτ στις 27 Ιουνίου του 2013 από τους Μιλγουόκι Μπακς. Ο ίδιος πανηγύρισε μαζί με τον αδερφό του, Θανάση κρατώντας την ελληνική σημαία και καταλαμβάνοντας την υψηλότερη θέση σε ντραφτ για Έλληνα παίκτη του NBA έως τότε (ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς στη θέση 14 το 1996 ήταν παίκτης της εθνικής Σερβίας και είχε διπλή υπηκοότητα, ενώ ο Γιώργος Παπαγιάννης επιλέχτηκε στο νούμερο 13 το 2016). Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικής κυβέρνησης του έδωσαν έγγραφα ελληνικής υπηκοότητας επίσημα στις 9 Μαΐου του 2013.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share