Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Λόρελ Χάμπαρντ: Η πρώτη τρανς που παίρνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Είναι αθλήτρια της άρσης βαρών και γεννήθηκε άνδρας!

Σάλος με την συμμετοχή της διότι βιολογικά ένα προβάδισμα το έχει!

24 Ιουλίου 2021 14:40
Λόρελ Χάμπαρντ: Η πρώτη τρανς που παίρνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Είναι αθλήτρια της άρσης βαρών και γεννήθηκε άνδρας!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Λόρελ Χάμπαρντ είναι η πρώτη τρανς αθλήτρια που θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Χάμπαρντ σήκωσε 285 κιλά σε δύο προσπάθειες και πήρε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, εκπροσωπώντας τη Νέα Ζηλανδία στην κατηγορία +87 κιλών στην άρση βαρών. Η Χάμπαρντ άλλαξε φύλο πριν από οκτώ χρόνια, σε ηλικία 35 ετών, ενώ μέχρι τότε αγωνιζόταν ως άντρας με το όνομα Γκάβιν. Η Λόρελ πληροί όλες τις προϋποθέσεις των κανονισμών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τους αθλητές και τον θεμιτό ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΔΟΕ, μια τρανς αθλήτρια μπορεί να λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες με την προϋπόθεση ότι το επίπεδο τεστοστερόνης να είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, για τουλάχιστον 12 μήνες πριν από τον αγώνα. Επίσης η αθλήτρια να έχει δηλώσει την ταυτότητα φύλου της και ότι αυτή δεν μπορεί να αλλάξει, για αθλητικούς σκοπούς, για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Λόρελ Χάμπαρντ: Η πρώτη τρανς που παίρνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Αθλητές και αθλητικοί παράγοντες, όμως, εκφράζουν αντιρρήσεις για την περίπτωση της Χάμπαρντ, υποστηρίζοντας πως το να ανταγωνίζεται γυναίκες της δίνει πλεονέκτημα αφού βιολογικά είναι άντρας. Πολλοί στο χώρο της άρσης βαρών υποστηρίζουν ότι η πολιτική της ΔΟΕ δεν εγγυάται τον θεμιτό ανταγωνισμό παραθέτοντας το επιχείρημα ότι τα 10 νανογραμμομόρια ανά λίτρο τεστοστερόνης, είναι τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερα από μιας βιολογικής γυναίκας. Η Χάμπαρντ θεωρείται φαβορί για την κατάκτηση ενός μεταλλίου στην κατηγορία της. Η βελγίδα αρσιβαρίστρια Άννα ΦανΜπέλινγκεν, η οποία πιθανότατα θα ανταγωνιστεί την Χάμπαρντ, δήλωσε ότι η παρουσία της Νεοζηλανδής θα είναι «ένα κακόγουστο αστείο» για τις γυναίκες αθλήτριες. «Γνωρίζω ότι ο καθορισμός του νομικού πλαισίου για τη συμμετοχή των τρανσέξουαλ στον αθλητισμό είναι δύσκολος, καθώς υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία καταστάσεων και ότι η επίτευξη μιας απόλυτα ικανοποιητικής λύσης, από κάθε πλευρά, είναι πιθανώς αδύνατη», δήλωσε η ΦανΜπέλινγκεν. «Ωστόσο, όποιος έχει ασχοληθεί με την άρση βαρών σε επίπεδο πρωταθλητισμού γνωρίζει τα πλεονεκτήματα που έχουν οι άνδρες απέναντι στις γυναίκες μόνο και μόνο από την κατασκευή των οστών τους. Αυτό και μόνο το γεγονός είναι άδικο και για το άθλημα και για τους αθλητές», κατέληξε η βελγίδα αθλήτρια.

Παρόμοιες σκέψεις και από άλλους αθλητές

Παρόμοιες σκέψεις έχουν εκφραστεί και από άλλους αθλητές και παράγοντες της άρσης βαρών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Χάμπαρντ έχει ένα φυσικό πλεονέκτημα από άποψη φυσιολογίας και δύναμης έναντι των αντιπάλων της.

Ωστόσο, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Νέας Ζηλανδίας, Κέρεϊν Σμιθ, δήλωσε ότι είναι απόλυτα σαφές ότι η Χάμπαρντ πληροί όλα τα κριτήρια για να αγωνιστεί στο Τόκιο. Επίσης η Ολυμπιακή Επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας έχει πάρει θέση επί του θέματος και έχει στηρίξει τη Χάμπαρντ: «Η ομάδα της Νέας Ζηλανδίας έχει ισχυρή κουλτούρα ενδιαφέροντος, ενσωμάτωσης και σεβασμού για όλους», έχει πει στο παρελθόν.

Λόρελ Χάμπαρντ: Η πρώτη τρανς που παίρνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Η Χάμπαρντ, της οποίας ο πατέρας είναι εύπορος βιομήχανος και πρώην δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Νέας Ζηλανδίας, σπάνια χορηγεί συνεντεύξεις στα ΜΜΕ. Το 2017 μίλησε για την κριτική που δέχεται όσον αφορά το φύλο της: «Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να επικεντρωθείς στον στόχο σου», είχε πει η Χάμπαρντ. Η Χάμπαρντ, που αγωνιζόταν ως άντρας μέχρι το 2013, είπε ότι προσπάθησε πολύ για να φτάσει σε αυτό το σημείο: «Είμαι ευγνώμων για την καλοσύνη και την υποστήριξη που μου έχουν δείξει οι Νεοζηλανδοί», είπε χαρακτηριστικά.

Η Χάμπαρντ ήταν μεταξύ των πέντε αρσιβαριστριών που πέρασαν το όριο και ετοιμάζουν αποσκευές για το Τόκιο. Στα 43 χρόνια της, θα είναι επίσης η αρχαιότερη αρσιβαρίστρια που θα λάβει μέρος στους Αγώνες. Η Χάμπαρντ έχει κατακτήσει ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017 και χρυσό στους αγώνες του Ειρηνικού στη Σαμόα του 2019. Αγωνίστηκε στο τουρνουά της Κοινοπολιτείας το 2018, αλλά υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο χέρι που την ανάγκασε να εγκαταλείψει.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share