Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Βόμβα» μεγατόνων: Απειλή για ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων!

Τα απανωτά κρούσματα βάζουν σε κίνδυνο τη διοργάνωση

20 Ιουλίου 2021 15:08
«Βόμβα» μεγατόνων: Απειλή για ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

«Βόμβα» πέφτει λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, με τον επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, Τοσίρο Μούτο, να αναφέρει σήμερα (20/7) πως δεν αποκλείεται, σε ακραίο σενάριο μέχρι και η ματαίωση της διοργάνωσης.

Σε ερώτηση που του έγινε σε συνέντευξη Τύπου για το αν ακόμα και τώρα υπάρχει ενδεχόμενο ματαίωσης των Αγώνων λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, ο Τοσίρο Μούτο τόνισε πως παρακολουθούν την κατάσταση και είναι σε συζητήσεις με τους διοργανωτές για παν ενδεχόμενο.

Τα κρούσματα αυξάνονται, η αγωνία κορυφώνεται

Τα κρούσματα όλο και αυξάνονται, καθώς το τελευταίο 24ωρο υπήρξαν άλλα 9, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 67, έχοντας «χτυπήσει» και την ελληνική αποστολή.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει με τον αριθμό των κρουσμάτων, οπότε θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις, αν υπάρξει μια κορύφωση» είπε ο Μούτο.

«Έχουμε συμφωνήσει ότι βάσει της κατάστασης με τον κορωνοϊό, θα συνεδριάσουμε όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές (σ.σ. ιαπωνική και μητροπολιτική κυβέρνηση, οργανωτική επιτροπή, ΔΟΕ και ιαπωνική Ολυμπιακή επιτροπή). Σε αυτό το σημείο, τα κρούσματα μπορεί να πέσουν, μπορεί και να είναι πιο πολλά. Επομένως, θα σκεφτούμε το τι θα κάνουμε, αν αυξηθούν τα κρούσματα» πρόσθεσε.

Σε ανύποπτο χρόνο πάντως ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, έχει πει πως παρά την πανδημία δεν έχει τεθεί θέμα οριστικής ματαίωσης των Αγώνων. Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της πανδημίας οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών.

Δεδομένα χωρίς κόσμο οι Αγώνες

Κανείς δε θα το επιθυμούσε, αλλά δυστυχώς είναι πραγματικότητα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, ελέω κορωνοϊού, αναμένεται να διεξαχθούν χωρίς κόσμο στα γήπεδα.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, μετά την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», που απειλεί μεταξύ άλλων και την Ελλάδα, έβαλε την πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με συνέπεια να ληφθεί και αυτή η απόφαση.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνία, Γοσιχίντε Σούγκα, το Τόκιο ταλαιπωρείται το τελευταίο διάστημα από ένα ολοένα και αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού, της πλέον ανθεκτικής στον εμβολιασμό μετάλλαξης. Όπως αναφέρει, αυτό το γεγονός δημιουργεί την ανάγκη για περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα αποτρέψουν την δημιουργία ενός νέου, εκτεταμμένου κύματος του κορωνοϊού με πηγή το Τόκιο, καθώς υπό άλλες συνθήκες, θα συγκέντρωνε αθλητές και φιλάθλους από όλο τον κόσμο.

Έτσι, τα εισιτήρια που έχουν πουληθεί εν τέλει δεν θα ισχύσουν, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της επιτροπής των Αγώνων, Σέικο Χασιμότο, καθώς η απαγόρευση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει καθ’όλη τη διάρκεια των αγώνων, οι οποίοι θα διεξαχθούν από 23 Ιουλίου μέχρι 8 Αυγούστου. Ως εκ τούτου, το Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ, αλλά και όλα τα υπόλοιπα ομαδικά και ατομικά αθλήματα, θα διεξαχθούν δίχως την παρουσία φιλάθλων στις κερκίδες.

Ο λόγος που το Τόκιο δεν ακυρώνει ακόμη τους Αγώνες

Λίγες μέρες απομένουν για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και όλο πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την ακύρωση του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος.

Η κατάσταση στην Ιαπωνία είναι δύσκολη, πολλές περιοχές – μαζί και το Τόκιο – είναι σε κατάσταση συναγερμού εξ αιτίας της αύξησης των κρουσμάτων, η κοινή γνώμη σε ποσοστό 70% επιθυμεί την ακύρωση, ωστόσο οι υγειονομικές αρχές τηρούν σιγήν ισχύος. η Οργανωτική Επιτροπή διαψεύδει το ενδεχόμενο, το ίδιο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Οπότε, το ερώτημα είναι το εξής: Ποιος μπορεί να ακυρώσει τους Αγώνες; και ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο;

Το συμβόλαιο μεταξύ της ΔΟΕ και του Τόκιο είναι ξεκάθαρο: Υπάρχει μόνο ένα άρθρο που επιτρέπει την ακύρωση των Αγώνων και η επιλογή αυτή ανήκει αποκλειστικά στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και όχι στη διοργανώτρια πόλη.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι Ολυμπικοί Αγώνες είναι «αποκλειστική ιδιοκτησία» της ΔΟΕ, πράγμα που σημαίνει ότι ως «ιδιοκτήτρια» είναι η μόνη αρχή που μπορεί να τους ακυρώσει.

Ένας λόγος που θα μπορούσε να δικαιολογήσει ακύρωση – πέραν του πολέμου ή της κοινωνικής αναταραχής – θα ήταν «οι δικαιολογημένες ανησυχίες για την ασφάλεια των συμμετεχόντων στους Αγώνες». Σίγουρα η πανδημία αποτελεί τέτοιου είδους ανησυχία. εξ αλλού η Χάρτα των Αγώνων καλεί το ΔΟΕ να διασφαλίζει «την υγεία των αθλητών» και να προωθεί τα «ασφαλή αθλήματα». Παρόλα αυτά, όμως, η ΔΟΕ φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει.

Υπό ορισμένες συνθήκες, αν η Ιαπωνία αποφάσιζε μονομερώς να ακυρώσει του αγώνες, τότε το ρίσκο και οι ζημιές θα επιβάρυναν αποκλειστικά την Οργανωτική Επιτροπή, εξηγούν ειδικοί στο αθλητικό δίκαιο μιλώντας στο BBC. Όπως λένε, το συμβόλαιο μεταξύ της ΔΟΕ και των πόλεων που διοργανώνουν τους αγώνες είναι στάνταρντ και, φυσικά, το Τόκιο ήξερε τι υπέγραφε. «Τα συμβόλαια περιέχουν κάποια έκτακτα γεγονότα, όμως αυτό που συνέβη με την πανδημία δεν έχει προηγούμενο», τονίζουν.

Το μόνο ρεαλιστικό σενάριο θα ήταν μία κοινή απόφαση της ΔΟΕ με το Τόκιο για ακύρωση των αγώνων. Σε αυτή την περίπτωση, θα έμπαιναν στη μέση οι ασφαλιστικές, καθώς και η ΔΟΕ, και το Τόκιο, και τα τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά και οι χορηγοί έχουν ασφαλιστεί.

Σε περίπτωση που οι Ολυμπιακοί Αγώνες όντως ακυρωθούν, τότε οι ασφαλιστικές εταιρείες, θα χρειαστεί να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει περάσει από σαράντα κύματα. Ήδη οι Αγώνες καθυστερούν ένα χρόνο, η λαμπαδηδρομία έχει ξεκινήσει και έχει σταματήσει πολλές φορές, οι επισκέπτες δεν μπορούν να πάνε και, φυσικά, πολλά αθλήματα θα διεξαχθούν σε άδεια στάδια.

Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία είναι πολλές και έχουν εκφραστεί ακόμα και από αθλητές, αλλά και από οργανωτές.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο δεν αφορά μόνο τα χρήματα. Το επόμενο μεγάλο αθλητικό γεγονός θα διεξαχθεί το 2022 στη γειτονική Κίνα και πρόκειται για τους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου.

Οπότε είναι προφανές ότι το Τόκιο θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να διοργανώσει του Ολυμπιακούς Αγώνες. Η τελευταία φορά που το Τόκιο φιλοξένησε Ολυμπιακούς ήταν το 1964, όταν η χώρα έβγαινε «βαθιά πληγωμένη» και ηττημένη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι φετινοί Αγώνες έχουν επίσης συμβολική σημασία και την Ιαπωνία, γι’ αυτό και οι ειδικοί συμφωνούν ότι η Τελετή Έναρξης θα γίνει στις 23 Ιουλίου – το θέμα μόνο είναι το πώς.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share