Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αυτή είναι η ελληνική αποστολή - Πετρούνιας και Κορακάκη οι σημαιοφόροι

Με 83 αθλητές και αθλήτριες για τη διάκριση

16 Ιουλίου 2021 14:58
Ολυμπιακοί Αγώνες: Αυτή είναι η ελληνική αποστολή - Πετρούνιας και Κορακάκη οι σημαιοφόροι
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να μπει με 83 αθλητές και αθλήτριες στη «μάχη» των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, οι οποίοι πραγματοποιούνται με αρκετές ιδιαιτερότητες λόγω κορωνοϊού.

Η ελληνική αποστολή θα μπει, όπως κάθε φορά πρώτη στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο την Παρασκευή 23 Ιουλίου για την καθιερωμένη Τελετή Έναρξης. Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, ωστόσο, θα είναι εντελώς διαφορετικοί από όσους έχουμε δει στο παρελθόν καθώς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού θα διεξαχθούν χωρίς θεατές στο γήπεδο, με τους Έλληνες να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα κρούσματα.

Ο στίβος έχει τα περισσότερα μέλη της αποστολής, αφού στην ομάδα μετέχουν συνολικά 20 αθλητές και αθλήτριες (η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από 8 αθλητές και 12 αθλήτριες). Τα αποκαλυπτήρια της ομάδας στίβου που θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έγιναν με κάθε μεγαλοπρέπεια σήμερα στο ξενοδοχείο Hilton παρουσία της αθλητικής και πολιτικής ηγεσίας.

Η ελληνική αποστολή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

ΣΤΙΒΟΣ (20)

Άνδρες

110 μ. εμπ.: Κώστας Δουβαλίδης

50χλμ. βάδην: Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ

Επί κοντώ: Κώστας Φιλιππίδης

Επί κοντώ: Εμμανουήλ Καραλής

Μήκος: Μίλτος Τεντόγλου

Τριπλούν: Δημήτρης Τσιάμης

Σφυροβολία: Μιχάλης Αναστασάκης

Σφυροβολία: Χρήστος Φραντζεσκάκης

Γυναίκες

100 μ./200 μ.: Ραφαέλα Σπανουδάκη

100 μ. εμπ.: Ελισάβετ Πεσιρίδου

400 μ.: Ειρήνη Βασιλείου

20χλμ. βάδην: Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

20 χλμ. βάδην: Πένυ Τσινοπούλου

20 χλμ. βάδην: Κυριακή Φιλτισάκου

Επί κοντώ: Κατερίνα Στεφανίδη

Επί κοντώ: Νικόλ Κυριακοπούλου

Επί κοντώ: Ελένη Πόλακ

Τριπλούν: Βούλα Παπαχρήστου

Δισκοβολία: Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου

Σφυροβολία: Σταματία Σκαρβέλη

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (13)

Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών: Μανώλης Ζερδεβάς, Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς, Δημήτρης Σκουμπάκης,
Μάριος Καπότσης, Γιάννης Φουντούλης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Γιώργος Δερβίσης, Στέλιος Αργυρόπουλος - Κανακάκης, Κωνσταντίνος Μουρίκης, Χριστόδουλος Κολόμβος, Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης, Άγγελος Βλαχόπουλος, Κώστας Γαλανίδης

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (12)

Άνδρες

Κριστιάν Γκολομέεβ – 50μ ελεύθερο

Απόστολος Χρήστου – 100μ ύπτιο, 100μ ελεύθερο

Ανδρέας Βαζαίος – 200μ μεικτή

Απόστολος Παπαστάμος – 200/400μ μεικτή

Κώστας Εγγλεζάκης – 800μ ελεύθερο

Δημήτρης Μάρκος – 800μ ελεύθερο

Κρίστιαν Γκολομέεβ, Απόστολος Χρήστου, Ανδρέας Βαζαίος, Οδυσσέας Μελαδίνης- 4Χ100μ ελεύθερο ανδρών

Βαγγέλης Μακρυγιάννης, Κώστας Μερετσόλιας, Ανδρέας Βαζαίος, Απόστολος Χρήστου – 4Χ100μ μεικτή ανδρών

Άλκης Κυνηγάκης – ανοιχτή θάλασσα

Γυναίκες

Άννα Ντουντουνάκη – 100μ πεταλούδα

Απόστολος Χρήστου, Κώστας Μερετσόλιας, Άννα Ντουντουνάκη, Νόρα Δράκου – 4Χ100μ μεικτή mixed

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (9)

Ομαδικό: Μαρία Αλζιγκούζη – Κομινέα, Ελένη Φραγκάκη, Κρυσταλένια Γιαλαμά, Πηνελόπη Καραμέσιου, Αντριάνα Μισίκεβιτς, Εβελίνα Παπάζογλου, Ευαγγελία Πλατανιώτη, Γεωργία Βασιλοπούλου, Δανάη Καριώρη.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ (8)

Άνδρες

Βύρωνας Κοκκαλάνης – RSX ανδρών

Γιάννης Μιτάκης – φιν

Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής – 470 ανδρών

Γυναίκες

Κατερίνα Δίβαρη – RSX γυναικών

Βασιλεία Καραχάλιου – ράντιαλ

Αριάδνη Παρασκευή Σπανάκη, Αιμιλία Τσουλφά – 470 γυναικών

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ (4)

Μαρία Κυρίδου, Χριστίνα Μπούρμπου – δίκωπος

Στέφανος Ντούσκος – σκιφ

Αννέτα Κυρίδου – σκιφ

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ (3)

Πολυχρόνης Τζωρτζάκης – ποδηλασία δρόμου

Χρήστος Βολικάκης – ποδηλασία πίστας

Περικλής Ηλίας – ορεινή ποδηλασία

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ (2)

Άννα Κορακάκη – 10μ. και 25μ. αεροβόλο πιστόλι

Νίκος Μαυρομάτης – σκιτ

ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ (2)

Στέφανος Τσιτσιπάς – απλό, μεικτό

Μαρία Σάκκαρη – απλό, μεικτό

ΠΑΛΗ (2)

Μαρία Πρεβολαράκη – 53κ

Γιωρίκας Πιλίδης – ελευθέρα 65κ.

ΤΖΟΥΝΤΟ (2)

Αλέξης Ντανατσίδης – 81κ

Ελισάβετ Τελτσίδου – 70κ

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ (1)

Ευαγγελία Ψάρρα – ατομικό

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (1)

Λευτέρης Πετρούνιας – ενόργανη, κρίκους

ΞΙΦΑΣΚΙΑ (1)

Δώρα Γκουντούρα – σπάθη

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ (1)

Παναγιώτης Γκιώνης – απλό

ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ (1)

Φένια Τζέλη – 57 κιλά

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ (1)

Θοδωρής Ιακωβίδης -96κ.

Χωρίς κόσμο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο

Κανείς δε θα το επιθυμούσε, αλλά δυστυχώς είναι πραγματικότητα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, ελέω κορωνοϊού, αναμένεται να διεξαχθούν χωρίς κόσμο στα γήπεδα.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, μετά την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», που απειλεί μεταξύ άλλων και την Ελλάδα, έβαλε την πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με συνέπεια να ληφθεί και αυτή η απόφαση.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνία, Γοσιχίντε Σούγκα, το Τόκιο ταλαιπωρείται το τελευταίο διάστημα από ένα ολοένα και αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού, της πλέον ανθεκτικής στον εμβολιασμό μετάλλαξης. Όπως αναφέρει, αυτό το γεγονός δημιουργεί την ανάγκη για περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα αποτρέψουν την δημιουργία ενός νέου, εκτεταμμένου κύματος του κορωνοϊού με πηγή το Τόκιο, καθώς υπό άλλες συνθήκες, θα συγκέντρωνε αθλητές και φιλάθλους από όλο τον κόσμο.

Έτσι, τα εισιτήρια που έχουν πουληθεί εν τέλει δεν θα ισχύσουν, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της επιτροπής των Αγώνων, Σέικο Χασιμότο, καθώς η απαγόρευση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει καθ’όλη τη διάρκεια των αγώνων, οι οποίοι θα διεξαχθούν από 23 Ιουλίου μέχρι 8 Αυγούστου. Ως εκ τούτου, το Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ, αλλά και όλα τα υπόλοιπα ομαδικά και ατομικά αθλήματα, θα διεξαχθούν δίχως την παρουσία φιλάθλων στις κερκίδες.

Ο λόγος που το Τόκιο δεν ακυρώνει τους Αγώνες

Λίγες μέρες απομένουν για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και όλο πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την ακύρωση του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος.

Η κατάσταση στην Ιαπωνία είναι δύσκολη, πολλές περιοχές – μαζί και το Τόκιο – είναι σε κατάσταση συναγερμού εξ αιτίας της αύξησης των κρουσμάτων, η κοινή γνώμη σε ποσοστό 70% επιθυμεί την ακύρωση, ωστόσο οι υγειονομικές αρχές τηρούν σιγήν ισχύος. η Οργανωτική Επιτροπή διαψεύδει το ενδεχόμενο, το ίδιο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Οπότε, το ερώτημα είναι το εξής: Ποιος μπορεί να ακυρώσει τους Αγώνες; και ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο;

Το συμβόλαιο μεταξύ της ΔΟΕ και του Τόκιο είναι ξεκάθαρο: Υπάρχει μόνο ένα άρθρο που επιτρέπει την ακύρωση των Αγώνων και η επιλογή αυτή ανήκει αποκλειστικά στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και όχι στη διοργανώτρια πόλη.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι Ολυμπικοί Αγώνες είναι «αποκλειστική ιδιοκτησία» της ΔΟΕ, πράγμα που σημαίνει ότι ως «ιδιοκτήτρια» είναι η μόνη αρχή που μπορεί να τους ακυρώσει.

Ένας λόγος που θα μπορούσε να δικαιολογήσει ακύρωση – πέραν του πολέμου ή της κοινωνικής αναταραχής – θα ήταν «οι δικαιολογημένες ανησυχίες για την ασφάλεια των συμμετεχόντων στους Αγώνες». Σίγουρα η πανδημία αποτελεί τέτοιου είδους ανησυχία. εξ αλλού η Χάρτα των Αγώνων καλεί το ΔΟΕ να διασφαλίζει «την υγεία των αθλητών» και να προωθεί τα «ασφαλή αθλήματα». Παρόλα αυτά, όμως, η ΔΟΕ φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει.

Υπό ορισμένες συνθήκες, αν η Ιαπωνία αποφάσιζε μονομερώς να ακυρώσει του αγώνες, τότε το ρίσκο και οι ζημιές θα επιβάρυναν αποκλειστικά την Οργανωτική Επιτροπή, εξηγούν ειδικοί στο αθλητικό δίκαιο μιλώντας στο BBC. Όπως λένε, το συμβόλαιο μεταξύ της ΔΟΕ και των πόλεων που διοργανώνουν τους αγώνες είναι στάνταρντ και, φυσικά, το Τόκιο ήξερε τι υπέγραφε. «Τα συμβόλαια περιέχουν κάποια έκτακτα γεγονότα, όμως αυτό που συνέβη με την πανδημία δεν έχει προηγούμενο», τονίζουν.

Το μόνο ρεαλιστικό σενάριο θα ήταν μία κοινή απόφαση της ΔΟΕ με το Τόκιο για ακύρωση των αγώνων. Σε αυτή την περίπτωση, θα έμπαιναν στη μέση οι ασφαλιστικές, καθώς και η ΔΟΕ, και το Τόκιο, και τα τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά και οι χορηγοί έχουν ασφαλιστεί.

Σε περίπτωση που οι Ολυμπιακοί Αγώνες όντως ακυρωθούν, τότε οι ασφαλιστικές εταιρείες, θα χρειαστεί να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει περάσει από σαράντα κύματα. Ήδη οι Αγώνες καθυστερούν ένα χρόνο, η λαμπαδηδρομία έχει ξεκινήσει και έχει σταματήσει πολλές φορές, οι επισκέπτες δεν μπορούν να πάνε και, φυσικά, πολλά αθλήματα θα διεξαχθούν σε άδεια στάδια.

Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία είναι πολλές και έχουν εκφραστεί ακόμα και από αθλητές, αλλά και από οργανωτές.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο δεν αφορά μόνο τα χρήματα. Το επόμενο μεγάλο αθλητικό γεγονός θα διεξαχθεί το 2022 στη γειτονική Κίνα και πρόκειται για τους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου.

Οπότε είναι προφανές ότι το Τόκιο θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να διοργανώσει του Ολυμπιακούς Αγώνες. Η τελευταία φορά που το Τόκιο φιλοξένησε Ολυμπιακούς ήταν το 1964, όταν η χώρα έβγαινε «βαθιά πληγωμένη» και ηττημένη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι φετινοί Αγώνες έχουν επίσης συμβολική σημασία και την Ιαπωνία, γι’ αυτό και οι ειδικοί συμφωνούν ότι η Τελετή Έναρξης θα γίνει στις 23 Ιουλίου – το θέμα μόνο είναι το πώς.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share