Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Euro 2020: Forza Italia για την κούπα!

Πέρασε στον τελικό με 4-2 στα πέναλτι επί της Ισπανίας

7 Ιουλίου 2021 00:45
Euro 2020: Forza Italia για την κούπα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στον τελικό του Euro 2020 βρίσκεται η Ιταλία, που σε ένα σπαραξικάρδιο παιχνίδι νίκησε με 4-2 στα πέναλτι την Ισπανία (1-1 κ.α. και παρ.), και τώρα περιμένει την Αγγλία ή τη Δανία, που συνεχίζει το υπέροχο παραμύθι του Κρίστιαν Έρικσεν, για άλλη μια κούπα.

Τι κι αν οι Ατζούρι δεν έπαιξαν όπως τους είχαμε συνηθίσει, τι κι αν ο Μαντσίνι μιμήθηκε τον… Κόντε και τον Λίπι, δίνοντας έμφαση στην άμυνα, τι κι αν ισοφαρίστηκαν με τον Μοράτα στο 80', που ήταν μοιραίος στη... ρώσικη ρουλέτα, η Squadra Azzurra κατάφερε και πήρε την πρόκριση στα πέναλτι με 4-2,κανονική διάρκεια 1-1 με γκολ του Κιέζα, και είναι η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στον τελικό του Euro 2020. Έτσι με συνταγή από τα… παλιά οι Ιταλοί κατάφεραν να φτάσουν στο φινάλε μεγάλης διοργάνωσης μετά το 2012 και πλέον περιμένουν το νικητή του αγώνα της Τετάρτης (7/7) μεταξύ Αγγλίας και Ιταλίας για να μάθουν τον αντίπαλό τους την Κυριακή (11/7) στο Λονδίνο.

Το ματς

Ο πρώτος ημιτελικός στο Γουέμπλεϊ θα ξεκινήσει με τον Λουίς Ενρίκε να θυμίζει… Ντελ Μπόσκε και να αγωνίζεται χωρίς καθαρό επιθετικό, θέλοντας να δυσκολέψει την ιταλική άμυνα. Από την άλλη οι παίκτες του Μαντσίνι συνέχισε όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια πιέζοντας από νωρίς ψηλά την αντίπαλη άμυνα. Οι Φούριας Ρόχας όπως ήταν αναμενόμενο είχαν την κατοχή της μπάλας, όμως χωρίς να απειλούν την εστία του Ντοναρούμα. Αντίθετα οι Ατζούρι, για πρώτη φορά σε αναμέτρηση στο φετινό Euro, είχαν στο μυαλό τους περισσότερο την άμυνα και φαινόταν να έχουν στόχο να "χτυπήσουν" στην αντεπίθεση.

Στο 13' οι Ισπανοί θα προσπαθήσουν να γίνουν απειλητικοί με τον Πέδρι να βρίσκει πολύ ωραία με κάθετη τον Οϊαρθάμπαλ, που όμως αν και απέναντι από τον Ντοναρούμα, δεν θα κάνει καλό κοντρόλ και η ιταλική άμυνα θα διώξει. Οχτώ λεπτά μετά οι Ιταλοί θα προσπαθήσουν να απαντήσουν. Μετά από κάθετη πάσα ο Έμερσον θα προλάβει τον Σιμόν στην έξοδο, έξω από την περιοχή, θα πασάρει στον Ιμόμπιλε και αυτός στον Μπαρέλα, όμως ο τελευταίος θα κοπεί πριν σουτάρει με τον τερματοφύλακα της Ισπανίας να είναι εκτός εστίας. Στο 24' ήταν η σειρά της Ρόχα να φτάσει κοντά στο γκολ. Μετά από ωραία πάσα ο Ντάνι Όλμο, με δεύτερη προσπάθεια, θα σουτάρει από το ύψος του πέναλτι, όμως ο Ντοναρούμα θα αποκρούσει εντυπωσιακά.

Οι Φούριας Ρόχας συνέχισαν να ελέγχουν σε απόλυτο βαθμό τον ρυθμό του αγώνα και έφτασαν να έχουν κατοχή μπάλας κοντά στο 70%, όμως οι τελικές προσπάθειες τόσο του Όλμο, όσο και του Οϊαρθάμπαλ θα καταλήξουν πολύ έξω από το ιταλικό τέρμα. Στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου οι Ιταλοί θα έχουν δοκάρι όταν ο Ινσίνιε θα πασάρει πολύ ωραία στον Έμερσον που θα πάρει την μπάλα από αριστερά και θα σουτάρει με την μπάλα να χτυπάει στο δοκάρι του Σιμόν.

Στο δεύτερο μέρος πρώτη θα απειλήσει η Ισπανία στο 52' όταν μετά από αντεπίθεση ο Μπούσκετς θα κάνει ένα πολύ ωραίο σουτ έξω από την περιοχή, όμως η μπάλα θα περάσει λίγο άουτ. Στην αμέσως επόμενη φάση ο Ινσίνιε θα ταλαιπωρήσει την ισπανική άμυνα, θα πασάρει στον Κιέζα που θα κάνει ένα σουτ από πλάγια θέση, όμως ο Σιμόν θα μπλοκάρει.

Το παιχνίδι θα αρχίσει να αποκτάει ρυθμό και εκεί οι Ατζούρι θα καταφέρουν να ανοίξουν το σκορ. Στο 60' ο Ντοναρούμα θα παίξει γρήγορα στον Ιμόμπίλε που θα κάνει πολύ ωραία προσπάθεια, με τον Κίεζα να παίρνει την μπάλα και με πολύ ωραίο σουτ να νικάει τον Σιμόν και να κάνει το 1-0 δίνοντας στην ομάδα του πλεονέκτημα.Πέντε λεπτά μετά οι Ρόχας θα χάσουν ακόμα μια καλή ευκαιρία, όταν ο Κόκε θα δει εκπληκτικά τον Οϊαρθάμπαλ, που αν και απέναντι από τον Ιταλό τερματοφύλακα δεν θα καταφέρει να βρει την μπάλα για να απειλήσει.

Στο 68' οι Ιταλοί θα φτάσουν κοντά στο δεύτερο γκολ, όταν μετά από ωραία κίνηση του Κιέζα, η μπάλα θα φτάσει στον Μπεράρντι, όμως το σουτ του θα αποκρούσει με τα πόδια ο Σιμόν. Στο 80' ο επιθετικός της Σασουόλο θα έχει ακόμα μια ευκαιρία στο 80' να τελειώσει την αναμέτρηση, όμως το σουτ που θα κάνει δεν θα είναι καλό και θα μπλοκάρει ο Ισπανός τερματοφύλακας. Και αφού δεν… τελείωσαν τον αγώνα στην επόμενη φάση οι Φούριας Ρόχας θα τους τιμωρήσουν. Μετά από ομαδική προσπάθεια ο Μοράτα θα παίξει το ένα-δύο με τον Όλμο, με τον επιθετικό της Γιουβέντους να κάνει ωραίο πλασέ και να κάνει το 1-1. Από εκείνο το σημείο και μετά οι δύο ομάδες άρχισαν να προσέχουν και τα μετόπισθεν, μιας και ήξεραν πως ένα γκολ θα μπορούσε να είναι... μοιραίο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην παράταση.

Το έξτρα ημίωρο θα ξεκινήσει με τους Φούριας Ρόχας να έχουν την μπάλα και να θέλουν να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κινδύνους και τους Ατζούρι, όπως στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης να αμύνονται.Στο 98' μετά από πολύ έξυπνη εκτέλεση φάουλ, η άμυνα των Ιταλών θα... μπλοκάρει, με τον Μοράτα να διώχνει δύσκολα πάνω στον Μοράτα, που δεν θα καταφέρει να στείλει την μπάλα στα δίχτυα από πολύ καλό σημείο. Τέσσερα λεπτά μετά ξανά οι Ρόχας θα απειλήσουν με τον Γιορέντε να κάνει πλασέ, αλλά τον Μπονούτσι να διώχνει δύσκολα.

Με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρος της παράτασης οι Ιταλοί με τον Μπελότι θα βγουν στην κόντρα, θα πασάρει στον Μπεραναντέσκι, όμως η πάσα που επιχείρησε με το τακουνάκι δεν θα ακολουθηθεί από κανένα, με τους Ατζούρι να χάνουν μια καλή ευκαιρία να απειλήσουν. Στο 110' μετά από πάσα ο Μπεράρντι θα βγει απέναντι από τον Σιμόν, θα πλασάρει σωστά και θα σκοράρει, όμως το γκολ θα ακυρωθεί σωστά ως οφσάιντ. Όσο ο χρόνος πέρναγε και οι δύο ομάδες προσπαθούσαν να γίνουν απειλητικές, όμως και η κούραση έπαιζε μεγάλο ρόλο στις προσπάθειές τους με αποτέλεσμα να πάμε στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί ο Λοκατέλι και Όλμο στο πρώτο πέναλτι θα είναι άστοχοι, με τον Σιμόν να αποκρούει το πρώτο πέναλτι και τον πάικτη της Λειψίας να σουτάρει ψηλά συνεχίζοντας το... δράμα. Μπελότι και Μορένο θα είναι εύστοχοι, με τους Μπονούτσι και Τιάγκο να σημαδεύουν και αυτοί σωστά. Στο προτελευταίο πέναλτι ο Μπερναντέρσκι θα νικήσει τον Σιμόν, όμως ο Ντοναρούμα θα αποκρούσει αυτό του Μοράτα. Ο Ζορζίνιο θα κρατήσει την ψυχραιμία του και θα στείλει την Ιταλία στον τελικό της Κυριακής (11/7).

Σκόρερ: 60' Κιέζα – 80' Μοράτα

Ιταλία (Ρ. Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντζο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Έμερσον (73' Τολόι), Μπαρέλα (85' Λοκατέλι), Ζορζίνιο, Βεράτι (73' Πεσίνα), Κιέζα (107' Μπερναντέρσκι), Ιμόμπιλε (61' Μπεράρντι), Ινσίνιε (85' Μπελότι)

Ισπανία (Λ. Ενρίκε): Σιμόν, Αθπιλικουέτα (85' Γιορέντε), Γκαρθία (109' Π. Τόρες), Λαπόρτ, Άλμπα, Κόκε (70' Ρόδρι), Μπουσκέτς (106' Τιάγκο), Πέδρι, Φ. Τόρες (61' Μοράτα), Οϊαρθάμπαλ (70' Μορένο), Όλμο

Πηγή: Sportdog.gr

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share