Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Euro 2020: Μοιραίος ο Εμπαπέ στην ματσάρα, θρίαμβος και πρόκριση για την Ελβετία!

Πέταξε εκτός την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γαλλία!

29 Ιουνίου 2021 00:51
Euro 2020: Μοιραίος ο Εμπαπέ στην ματσάρα, θρίαμβος και πρόκριση για την Ελβετία!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Euro 2020: Εφτάψυχη Ελβετία για τους «8»! Καταφέρνοντας να γυρίσει από το 3-1 του 80', η ομάδα του Πέτκοβιτς έστειλε το ματς στην παράταση και εν συνεχεία στα πέναλτι, όπου ο Εμπαπέ ήταν ο μοναδικός άστοχος.

Εχοντας χάσει και τους δύο αριστερούς μπακ του τις προηγούμενες ημέρες, ο Ντιντιέ Ντεσάν αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα και από 4άδα να πάει σε 3άδα στην άμυνα. Ο Λενγκλέ βρήκε θέση στο βασικό σχήμα και ο Ραμπιό έγινε ο αριστερός μπακ-χαφ. Και αυτή ήταν μια απόφαση την οποία έμελλε να μετανιώσει ο τεχνικός των Τρικολόρ.

Στα πρώτα λεπτά οι Πρωταθλητές Κόσμου είδαν τον Μπαπέ να βγαίνει κάμποσες φορές από αριστερά, όμως η αμυντική λειτουργία των Ελβετών ήταν εξαιρετική καθώς παρότι ο star της Παρί Σεν Ζερμέν πάτησε την περιοχή, αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω χωρίς να γίνει επικίνδυνος.

Στο 15’ η Γαλλία κατάλαβε ότι κάθε άλλο παρά ένα εύκολο βράδυ θα έχει. Ο Τσούμπερ [κανένας δεν έχει περισσότερες από τις δικές του 4 ασίστ σε ένα Euro] πήρε στα αριστερά, έκανε το γλυκό γέμισμα στην περιοχή και αφού ο Λενγκλέ έχασε τη φάση ο Χάρις Σεφέροβιτς με κεφαλιά στη γωνία νίκησε τον Γιορίς (0-1). Το γκολ έδωσε αυτοπεποίθηση στην ήδη καλή Ελβετία, η οποία προηγήθηκε κόντρα στην Γαλλία σε μεγάλη διοργάνωση για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο Ραμπιό προσπαθούσε αλλά οι επιλογές και οι επαφές του στα πλάγια δεν ήταν καλές και οι μοναδικές απειλές των Τρικολόρ ήταν από τα μακρικά σουτ των Μπαπέ (26’) και Ραμπιό (28’) αφού το 3-4-1-2 του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς λειτυργούσε άψογα. Λίγο μετά το 30’ ο Ντεσάν πήρε την απόφαση να γυρίσει σε 4άδα στην άμυνα, με τον Κιμπέμπε να «ντύνεται» αριστερό μπακ, τους Λενγκλέ - Βαράν να μένουν σέντερ-μπακ και τον Παβάρ να γυρίζει δεξιός μπακ.

Ετσι, στο φινάλε του πρώτου μέρους υπήρξε συνωστισμός στο κέντρο της Γαλλίας και η Ελβετία έκανε μάλλον εύκολα τη δουλειά. Ο Εμπολό έβρισκε χώρους να κινείται ανάμεσα στις γραμμές και στην αριστερή πλευρά κυρίως Σακίρι και Τσούμπερ κρατούσαν μάλλον άνετα την μπάλα στο αντίπαλο μισό.

Στην επανάληψη, ο Ντεσάν έστειλε στον αγωνιστικό χώρο μια άλλη εντελώς Γαλλία. Κράτησε τον Ραμπιό αριστερό μπακ και αφού έβγαλε τον υπαίτιο του γκολ, Λενγκλέ, έβαλε τον Κομάν για να αποσυμφωρήσει το κέντρο και να φορτώσει την επιθετική γραμμή με έναν ακόμα εξτρέμ.

Παρά το γεγονός αυτό, η Ελβετία ήταν πολύ επικίνδυνη στο ξεκίνημα και αυτό δεν άργησε να φανεί. Στο 50’ ο Βαράν έκοψε την τελευταία στιγμή προ του Σεφέροβιτς και στο 55’ είχαμε τη φάση που έκρινε τον αγώνα. Ο εκπληκτικός, Τσούμπερ, έγυγε στην κόντρα έσκασε καταπληκτική ντρίμπλα στον Παβάρ, ο οποίος τον… πήρε μαζί του, το VAR δεν έχασε τη φάση και ο διαιτητής, Ραπαλίνι, έδειξε τη βούλα.

Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ρικάρντο Ροδρίγες, όμως ο Γιορίς, που είχε να πιάσει πέναλτι για την Γαλλία από το 2012, διάλεξε τη σωστή γωνία και απέκρουσε. Ηταν η αρχή του τέλους για την Ελβετία, η οποία κατέρρευσε στα επόμενα 4 λεπτά. Πρώτα ο Μπαπέ έστειλε το πλασέ ελάχιστα άουτ, όμως στη συνέχεια ο Μπενζεμά δεν θα συγχωρούσε.

Ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης έκανε στο 57’ καταπληκτικό πάρσιμο στην πάσα του Μπαπέ και τσίμπησε την μπάλα πάνω από τον Ζόμερ για το 1-1 και στο 59’, σε φάση που ξεκίνησε από το τακουνάκι του Μπαπέ, ο Ζόμερ απέκρουσε το σκάψιμο του Γκριεζμάν σκόραρε με κεφαλιά στην κενή εστία για το 2-1.

Στη συνέχεια οι Τρικολόρ έριξαν ρυθμό, όμως οι Ελβετοί έδειχναν ότι δεν έχουν τα ψυχολογικά αποθέματα για να αντιδράσουν. Ο Πολ Πογκμπά στο 75’ με απίστευτη ρουκέτα εκτός περιοχής τίναξε τα δίχτυα του Ζόμερ και φάνηκε ότι καθαρίζει το ματς με το 3-1, όμως σε αυτό το Euro συμβαίνουν απίθανα πράγματα.

Στο 81’ ο Μπαμπού έκανε τη σέντρα από δεξιά και Σεφέροβιτς με κεφαλιά από την καρδιά της άμυνας μείωσε σε 3-2. Λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν τι θα ακολουθήσει στα επόμενα λεπτά. Στο 90’ από την μπαλιά του Τσάκα, ο Γκαβράνοβιτς, που είχε περάσει ως αλλαγή, έκανε καταπληκτική ντρίμπλα και με δυνατό δεξί σουτ εκτέλεσε τον Γιορίς. Το 3-3 παρέμεινε ως το αποτέλεσμα της κανονικής διάρκειας αφού στο 94’ το βολέ του Κομάν πήγε στο οριζόντιο δοκάρι κοντά στη συμβολή, για να οδηγηθούμε στην παράταση.

Στο έξτρα 30λεπτο, η Γαλλία έδειχνε να έχει λιγότερες δυνάμεις κόντρα σε μια ψυχωμένη και σκληρή Ελβετία. Οι Τρικολόρ, για τους οποίους είχε βγει στο 88’ ο Γκριζμάν, έχασαν τον Μπενζεμά με τραυματισμό, ενώ χτύπημα είχε και ο Κομάν, που παρέμεινε στο ματς. Στην παράταση φάσεις είχαν μόνο οι παίκτες του Ντεσάν.

Το βολέ του Παβάρ στο 95’ έβγαλε με το ένα χέρι ο Ζόμερ, ο Μπαπέ έκανε κακό τελείωμα με το αριστερό στο 110’ μετά την σούπερ πάσα του Πογκμπά και στο 119’ ο Ελβετός keeper πέταξε και μπλόκαρε την κεφαλιά του Ζιρού. Κι έτσι, το 3-3 παρέμεινε και οδηγηθήκαμε στη ρώσικη ρουλέτα…

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ

Γκαβράνοβιτς. Γκολ. 1-0 η Ελβετία
Πογκμπά. Γκολ. 1-1. η Γαλλία
Σερ. Γκολ. 2-1 η Ελβετία
Ζιρού. Γκολ. 2-2 η Γαλλία
Ακάντζι. Γκολ. 3-2 η Ελβετία
Τουράμ. Γκολ. 3-3. η Γαλλία
Βάργκας. Γκολ. 4-3 η Ελβετία
Κιμπέμπε. Γκολ. 4-4 η Γαλλία
Μεχμέντι. Γκολ. 5-4 η Ελβετία
Μπαπέ. Αποκρούει ο Ζόμερ. Προκρίθηκε η Ελβετία!

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share