Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ράλι Ακρόπολις: Ξεκινά με διαδρομή... στο Σύνταγμα

Επιστρέφει με δόξα και τιμή

25 Ιουνίου 2021 17:55
Ράλι Ακρόπολις: Ξεκινά με διαδρομή... στο Σύνταγμα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Το Ράλι Ακρόπολις επιστρέφει στο καλεντάρι του WRC και όχι απλά αυτό θα συμβεί, αλλά θα πραγματοποιηθεί με δόξα και τιμή, αφού η πρώτη ειδική διαδρομή θα περάσει από την πλατεία Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και των υποστηρικτών της διοργάνωσης, αποκαλύφθηκε χθες το συνολικό πλάνο του «ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021» που ξεκινά σε 75 ημέρες από σήμερα και προσμετρά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι.

Ο κ. Αυγενάκης, υποδέχθηκε στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» όλους εκείνους που πίστεψαν και επέλεξαν να υποστηρίξουν το εγχείρημα της επιστροφής του αγώνα στον κορυφαίο θεσμό αγώνων ράλι, ενώ κατά την ομιλία του ανέλυσε την πορεία που προηγήθηκε της ένταξης του αγώνα στο ημερολόγιο του WRC για το 2021 και στάθηκε στο αποτέλεσμα του πλάνου του υπουργείου αναφορικά με την επιστροφή της χώρας σε αθλητικές διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας, οι οποίες θα ήταν αδύνατον να υλοποιηθούν χωρίς τις χορηγίες κορυφαίων εταιρειών από σημαντικούς επαγγελματικούς κλάδους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και στελέχη των πολλών χορηγών του «ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις», όπως ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισης, ο CEO της Toyota Ελλάς, Άρης Αραβανής, ο πρόεδρος του ΣΕΑΑ, Γιώργος Βασιλάκης, κ.ά.

Πώς επέστρεψε το «Ράλι των Θεών» - Η διαδρομή του αγώνα

Καθοριστικότερο ρόλο, ωστόσο, έπαιξε η θερμή υποστήριξη από την πλευρά της Κυβέρνησης, η οποία, αξιολογώντας την ιστορική σημασία του αγώνα, τη συμβολή του στη θετική προβολή της χώρας στο εξωτερικό και τον επίσης θετικό οικονομικό του αντίκτυπο, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον WRC Promoter, το Δεκέμβριο του 2020.

Για τη διοργάνωση του Ράλι Ακρόπολις έχει ήδη συσταθεί Οργανωτική Επιτροπή, με σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του αυτοκινήτου, η οποία εργάζεται πάνω στο σχεδιασμό και στην υλοποίησή του.

Αναφορικά με τον αγώνα, όπως είναι γνωστό, επίκεντρο του Ράλι Ακρόπολις θα είναι η πόλη της Λαμίας, ενώ το κεντρικό σέρβις παρκ θα βρίσκεται στο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας (Π.Ε.Λ.).

Το shakedown θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, σε διαδρομή μήκους 4,30 χλμ., πέριξ της Λαμίας.

Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα θα κατέβουν στην Αθήνα, καθώς το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει η Πανηγυρική Εκκίνηση κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Ενόψει της πρώτης ημέρας του αγώνα, τα πληρώματα θα διανυκτερεύσουν στην Αθήνα.

Πρώτη ημέρα

Η Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει 5 ειδικές διαδρομές, μήκους 90,36 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Από την Αθήνα, τα πληρώματα θα κατευθυνθούν προς την Κορινθία, για να αγωνιστούν στις ειδικές διαδρομές Άγιοι Θεόδωροι (17,99 χλμ.) και Λουτράκι (19,4 χλμ.).

Έπειτα από μια ζώνη αλλαγής ελαστικών στο Λουτράκι, θα διεξαχθεί το δεύτερο πέρασμα από τους Αγίους Θεοδώρους, ενώ θα ακολουθήσουν οι δημοφιλείς ειδικές διαδρομές Θήβα (23,27 χλμ.) και Ελάτεια (11,71 χλμ.).

Η εναρκτήρια ημέρα του Εθνικού μας αγώνα θα ολοκληρωθεί στη Λαμία, με το βραδινό Flexi Service και ανασυγκρότηση.

Δεύτερη ημέρα

Η δεύτερη ημέρα, Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, είναι η μεγαλύτερη του τριημέρου, με 6 ειδικές διαδρομές μήκους 133,34 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Το πρώτο loop αποτελείται από τις ειδικές διαδρομές Παύλιανη (24,64 χλμ.) και Γραβιά (24,81 χλμ.), ενώ θα ακολουθήσει ζώνη αλλαγής ελαστικών στην Ιτέα.

Εν συνεχεία, τα πληρώματα θα αγωνιστούν στις ειδικές διαδρομές Βωξίτες (22,97 χλμ.) και Ελευθεροχώρι (18,14 χλμ.), πριν από το μεσημεριανό σέρβις στη Λαμία.

Η δεύτερη ημέρα θα ολοκληρωθεί με δεύτερο πέρασμα από τις ειδικές διαδρομές Παύλιανη και Ελευθεροχώρι.

Απαιτητικός επίλογος

Η τρίτη και καταληκτική ημέρα, Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει 3 ειδικές διαδρομές μήκους 68,46 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Η αρχή θα γίνει με τη μεγαλύτερη διαδρομή του αγώνα, “Πύργος” (33,3 χλμ.), ενώ αμέσως μετά στο Ράλλυ Ακρόπολις θα επιστρέψει ο θρυλικός Ταρζάν, με μήκος 17,58 αγωνιστικά χιλιόμετρα.

Ο Ταρζάν, θα αποτελέσει και την Power Stage του αγώνα, ο τερματισμός του οποίου θα γίνει στη Λαμία.

Συνολικά, ο αγώνας περιλαμβάνει 15 ειδικές διαδρομές, συνολικού μήκους 292,16 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Η προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής ανοίγει την Παρασκευή 9 Ιουλίου και λήγει τη Δευτέρα 9 Αυγούστου.

Η δημοσίευση του πίνακα συμμετεχόντων, προγραμματίζεται για τη Παρασκευή 13 Αυγούστου.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share