Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ιστορική απόφαση της UEFA: Τέλος το εκτός έδρας γκολ!

«Θύελλα» αντιδράσεων μετά την επίσημη ανακοίνωση

24 Ιουνίου 2021 21:13
Ιστορική απόφαση της UEFA: Τέλος το εκτός έδρας γκολ!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε μια ιστορική συμφωνία προχώρησε η UEFA, η οποία αποφάσισε να βάλει τέλος σε έναν ιστορικό κανονισμό, το εκτός έδρας γκολ, το οποίο μετρούσε ουσιαστικά σαν... 1.5 κι έδινε αυξημένη ελπίδα σε όποια ομάδα σκόραρε μακριά από το σπίτι της.

Ο συγκεκριμένος κανόνας ήταν βασικός λόγος για πολλές μεγάλες έπληξες και ανατροπές στο ποδόσφαιρο και η κατάργησή του σίγουρα γεννά ερωτηματικά στους φιλάθλους, τη στιγμή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το Euro.

Αναλυτικότερα, η UEFA αποφάσισε και επίσημα πως από τη σεζόν 2021/22 ο κανόνας του «εκτός έδρας γκολ» δε θα ισχύει στις διοργανώσεις της. Η απόφαση θα ισχύει για όλους, δηλαδή σε άνδρες, γυναίκες και νέους.

Ετσι, με την αποδοχή αυτής της πρότασης και την άμεση εφαρμογή της, η UEFA προχωρεί σε «επανάσταση», μια και ο κανονισμός του «εκτός έδρας γκολ» υπήρχε στις διοργανώσεις της εδώ και 56 ολόκληρα χρόνια, καθώς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 1965-66 στο Κύπελλο Κυπελλούχων!

Πλέον, όταν οι δύο αντίπαλοι έχουν τον ίδιο αριθμό τερμάτων και στις δύο μεταξύ τους αναμετρήσεις τους θα παίζουν παράταση και, φυσικά, αν δεν προκύψει κι εκεί νικητής θα οδηγούμαστε στα πέναλτι.

Η τεράστια αλλαγή που έρχεται για το οφσάιντ

Για όλα θα... φταίει ο Αρσέν Βενγκέρ. Ο πρώην προπονητής της Άρσεναλ είναι αυτός που έχει κάνει την σχετική εισήγηση. Η απόφαση για την αλλαγή του κανονισμού που αφορά το οφσάιντ κρίθηκε αναγκαία μετά την χρήση του VAR καθώς πολλές φορές οι διαιτητές φτάνουν σε σημείο, μπροστά σε μια οθόνη, να αναλύουν πίξελ πίξελ αν ένας ποδοσφαιριστής είναι εκτεθειμένος ή όχι.

Τι λέει, λοιπόν, ο Βενγκέρ; Πως ένας παίκτης δεν είναι οφσάιντ αν οποιοδήποτε σημείο του σώματός του με το οποίο μπορεί να σκοράρει είναι στην ίδια ευθεία ή πίσω από τον τελευταίο αμυνόμενο, ακόμα κι αν προεξέχουν άλλα μέλη του σώματός του...

Άρα, ο νέος κανονισμός θα θεωρεί έναν παίκτη onside αν έστω ένα από τα μέρη του σώματός του που μπορούν να σκοράρουν (το κεφάλι, ο κορμός, τα πόδια) καλύπτεται από τον αμυνόμενο. Μέχρι τώρα ο κανονισμός ανέφερε πως για να μετρήσει ένα γκολ θα πρέπει ο επιτιθέμενος να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον αντίπαλό του...

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι θα μπορεί ένας παίκτης να σκοράρει ακόμα κι αν είναι ένα ή ενάμιση μέτρο μπροστά από τον αμυντικό, αλλά το πέλμα του θα είναι στο ίδιο σημείο με τον αντίπαλο.

Μιλώντας στην εκδήλωση για την απονομή των βραβείων «Laureus World Sports Awards» στο Βερολίνο, ο Βενγκέρ είπε σχετικά:

«Ορισμένες φορές καταλογίζεται οφσάιντ για μερικά εκατοστά. Και σε αρκετές απ΄ αυτές, η παράβαση αφορά στο... μέγεθος της μύτης. Κατά συνέπεια, πιστεύω ειλικρινά, ότι είναι καιρός να αλλάξουμε αυτόν τον κανονισμό, έτσι ώστε να μην βρεθούμε στην κατάσταση να λέμε ότι ένας παίκτης είναι εκτός παιχνιδιού λόγω της μύτης του. Μπορεί πραγματικά κάποιος να σκοράρει με την μύτη του; Αντίθετα, δεν καταλογίζεται οφσάιντ όταν οποιοδήποτε μέρος του σώματος του παίκτη ευθυγραμμίζεται με τον τελευταίο αμυντικό. Και όμως, ο παίκτης, μπορεί να σκοράρει με οποιοδήποτε μέρος του σώματός του. Επομένως, είναι καιρός να αλλάξουμε αυτόν τον κανόνα».

TAGS
 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share