Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Euro 2020: «Ισοπεδωτική» Ισπανία, όρθια στο θρίλερ η Σουηδία

Πρόκριση στους «16» για τις δύο χώρες

23 Ιουνίου 2021 21:16
Euro 2020: «Ισοπεδωτική» Ισπανία, όρθια στο θρίλερ η Σουηδία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Ισοπεδωτική» ήταν η Ισπανία και, έστω στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου της για το Euro «συνέτριψε» με 5-0 τη Σλοβακία, παίρνοντας την πρόκριση για τους «16», μετά τις προκρίσεις Αγγλίας και Κροατίας, μαζί με τη Σουηδία, που επικράτησε με 3-2 στο θρίλερ με την Πολωνία.

«Φούρια Ρόχα»... με φόρα

Οι Ισπανοί χρειάστηκαν ένα απίθανο αυτογκόλ του τερματοφύλακα Ντουμπράβκα για να προηγηθούν στο 30', αφού πρώτα ο Σλοβάκος γκολκίπερ είχε αποκρούσει πέναλτι του Μοράτα στο 12'. Έκτοτε η Σλοβακία κατέρρευσε και δέχθηκε τέσσερα γκολ, από τους Λαπόρτ (45+3'), Σαράμπια (56'), Φεράν Τόρες (67') και αυτογκόλ του Κούτσκα (71').

Η Σουηδία τερμάτισε πρώτη στον όμιλο με 7 βαθμούς και περιμένει αντίπαλο από τους καλύτερους τρίτους των ομίλων, ενώ η Ισπανία θα αντιμετωπίσει την Κροατία στην Κοπεγχάγη (28/6). Η Σλοβακία έμεινε στην τρίτη θέση με 3 βαθμούς, αλλά δεν έχει ουσιαστικές ελπίδες πρόκρισης εξαιτίας των πολλών γκολ που δέχθηκε (έχει διαφορά τερμάτων -5). Η Πολωνία έμεινε στην τελευταία θέση του ομίλου με έναν πόντο.

Η Ισπανία ήταν ανώτερη στο πρώτο ημίχρονο και θα μπορούσε να προηγηθεί στο 12', αλλά ο Μοράτα νικήθηκε από τον Ντουμπράβκα σε εκτέλεση πέναλτι, που κέρδισε ο Κόκε από τον Χρόμαντα. Στο 19' ο Σαράμπια απώλεσε μεγάλη ευκαιρία και δευτερόλεπτα αργότερα τον... μιμήθηκε ο Πέδρι.

Ο ήρωας της Σλοβακίας στη φάση του πέναλτι, Ντουμπράβκα, εξελίχθηκε σε μοιραίο για την ομάδα του. Στο 30' ο Σλοβάκος γκολκίπερ απέκρουσε σουτ του Μοράτα, με την μπάλα να χτυπά στο δοκάρι και να παίρνει ύψος. ο Ντουμπράβκα δεν μπόρεσε να την απομακρύνει κατά την κάθοδό της και την έστειλε στα δίχτυα, πετυχαίνοντας ένα απίστευτο αυτογκόλ!

Ο Ντούντα έχασε την ευκαιρία να ισοφαρίσει για τη Σλοβακία στο 36' αστοχώντας σε τετ α τετ με τον Σιμόν και στο 45+3' ο Λαπόρτ "κλείδωσε" το ματς για τους Ισπανούς, κάνοντας το 2-0 με κεφαλιά έπειτα από νέα κακή εκτίμηση του Ντουμπράβκα.

Το δεύτερο ημίχρονο εξελίχθηκε σε... πάρτι για την Ισπανία, κόντρα στους απογοητευμένους Σλοβάκους που δεν προέβαλλαν αντίσταση. Ο Σαράμπια έκανε το 3-0 στο 56', ο Φεράν Τόρες βρήκε δίχτυα αμέσως μετά την είσόδό του στο ματς στο 67' και ο Κούτσκα με αυτογκόλ μετά από προσπάθεια του Πάου Τόρες έκανε το τελικό 5-0.

Την πρόκριση η Σουηδία, ωραίος και... μοιραίος ο Λεβαντόφσκι

Η Σουηδία αναδείχθηκε νικήτρια με 3-2 σε ένα συναρπαστικό ματς με την Πολωνία για την τελευταία αγωνιστική του 5ου ομίλου και χάρη σε γκολ του Κλάεσον στις καθυστερήσεις πήρε την πρόκριση ως πρώτη στον όμιλο με 7 βαθμούς, αφήνοντας την Ισπανία στη δεύτερη θέση (5 β.).

Η Σουηδία σόκαρε τους Πολωνούς στο ξεκίνημα της αναμέτρησης. Ο Φόρσμπεργκ μόλις στο δεύτερο λεπτό κατάφερε να νικήσει τον Σέζνι και έκανε το 1-0 για τους Σουηδούς, με την Πολωνία να θέλει μόνο νίκη για να προκριθεί.

Στο 17ο λεπτό της αναμέτρησης η Πολωνία έφτασε κοντά στο γκολ, αλλά ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έχασε αδιανόητη διπλή ευκαιρία. Ο Πολωνός στράικερ ύστερα από εκτέλεση κόρνερ, πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι. Ο ίδιος πήρε το ριμπάουντ, αλλά η νέα κεφαλιά που έκανε κατέληξε και αυτή στο δοκάρι σε κενή εστία!
Η Πολωνία προσπαθούσε να φέρει το ματς στα ίσια, αλλά οι Σουηδοί επιστράτευσαν το… ξύλο για να τους σταματήσουν. Η Σουηδία έπαιζε αρκετά σκληρά στα τελευταία λεπτά και κάθε φορά, που οι Πολωνοί ανέβαζαν ρυθμό, με σκληρά μαρκαρίσματα τους σταματούσαν. Οι Σουηδοί άρχισαν να υποχωρούν στο γήπεδο και είχαν κλειστοί στα καρέ τους. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι παραλίγο να το εκμεταλλευτούν, αλλά το σουτ του Ζιελίνσκι στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου το έδιωξε ο Όλσεν εντυπωσιακά.

Η Σουηδία μπήκε φουριόζα στο δεύτερο μέρος και λίγο έλειψε να βρει και δεύτερο γκολ. Ο Κουέισον εκμεταλλεύτηκε το κενό στην πολωνική άμυνα, αλλά το σουτ του το έδιωξε ο Σέζνι. Ο Φόσμπεργκ πήρε το ριμπάουντ, αλλά σταμάτησε στα σώματα. Οι Σουηδοί κατάφεραν τελικά να σκοράρουν για δεύτερη φορά και πάλι με τον Φόσμπεργκ, που με σουτ μέσα από την περιοχή έκανε το 2-0.

Η απάντηση, όμως, ήταν άμεση, καθώς ο Λεβαντόφσκι από πλάγια θέση νίκησε τον Όλσεν και έβαλε την Πολωνία ξανά στο παιχνίδι. Η Πολωνία πίεζε για την ισοφάριση, αλλά δεν μπορούσε να βρει δεύτερο τέρμα. O Πολωνός επιθετικός ήταν ασταμάτητος και με δεύτερο γκολ, έφερε το ματς στα ίσια και η Πολωνία χρειαζόταν ακόμη ένα γκολ για να πάρει την πρόκριση.

Η Πολωνία προσπάθησε για το χρυσό γκολ, που θα της έδινε την πρόκριση, αλλά η Σουηδία άντεξε και με 2-2 πέρασε αυτή στην επόμενη φάση. Ο Κλάεσον στις καθυστερήσεις του αγώνα βρήκε τρίτο γκολ και χάρισε τη νίκη και την πρωτιά στην ομάδα του (3-2).

Πηγή: Sportdog.gr

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share