Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τόκιο 2020: Μέχρι 10.000 θεατές στα γήπεδα - Απαγορεύονται οι ξένοι φίλαθλοι

Με μάσκα και χωρίς πανηγυρισμούς

21 Ιουνίου 2021 14:17
Τόκιο 2020: Μέχρι 10.000 θεατές στα γήπεδα - Απαγορεύονται οι ξένοι φίλαθλοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αρχίσουν στις 23 Ιουλίου. Στις κερκίδες των σταδίων θα βρεθούν μόνο κάτοικοι της Ιαπωνίας καθώς η διοργανώτρια χώρα έχει ανακοινώσει ότι, εξαιτίας της πανδημίας, δεν θα δεχτεί ξένους φίλαθλους. Επίσης, δείτε γιατί οι Ιάπωνες γιατροί ζητούν ματαίωση των Αγώνων.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη πριν από λίγη ώρα, σε κάθε αθλητικό χώρο θα επιτρέπεται να καλυφθεί μόνο το 50% της χωρητικότητας του αλλά ο αριθμός των φιλάθλων δεν θα υπερβαίνει τους 10.000 συνολικά.

Τόκιο 2020: Μέχρι 10.000 θεατές στα γήπεδα

Οι διοργανωτές όμως ενημέρωσαν ότι ενδέχεται να υπάρξουν περισσότεροι περιορισμοί εάν θεσπιστούν έκτακτα μέτρα που θα έχουν ως στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

«Το όριο των θεατών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα οριστεί στο 50% της χωρητικότητας, έως και 10.000 άτομα στο ανώτατο όριο», αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση της Οργανωτικής Επιτροπής.

Οι θεατές που θα βρεθούν στα στάδια του Τόκιο θα είναι υποχρεωμένοι να φοράνε συνεχώς μάσκα, δεν θα μπορούν να φωνάζουν και να πανηγυρίζουν. Για τη μεταφορά προς τους αγωνιστικούς χώρους θα ισχύσουν αυστηροί κανόνες προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, ο θεατής θα πρέπει να επιστρέψει αμέσως στο σπίτι του.

Τόκιο 2020: Μέχρι 10.000 θεατές στα γήπεδα - Απαγορεύονται οι ξένοι φίλαθλοι

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει απόφαση για το εάν οι θεατές θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί ή να διαθέτουν αρνητικό τεστ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του «Τόκιο 2020» Τοσίρο Μούτο η προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα και καθυστερήσεις. «Όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα και θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να τα ξεπεράσουμε. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να οργανώσουμε Αγώνες με φίλαθλους», υπογράμμισε ο Ιάπωνας αξιωματούχος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αξιωματούχοι ιατρικών συλλόγων κλπ είχαν ζητήσει να μην υπάρξουν καθόλου θεατές στις κερκίδες. Η οριστική απόφαση ελήφθη ύστερα από συνάντηση εκπροσώπων της ιαπωνικής κυβέρνησης, της Οργανωτικής Επιτροπής, της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής και της μητροπολιτικής κυβέρνησης του Τόκιο.

Απαγορεύονται οι ξένοι φίλαθλοι στα στάδια του Τόκιο

Οι Ιάπωνες διοργανωτές θέλουν να εμβολιαστούν και οι 70.000 εθελοντές

Τον εμβολιασμό και των 70.000 εθελοντών που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν θέσει ως στόχο οι διοργανωτές, όπως δήλωσε την Τρίτη (8/6) ο Διευθύνων Σύμβουλος του «Τόκιο 2020», Τοσίρο Μούτο, αποσκοπώντας στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Κι ενώ έξι εβδομάδες πριν από την έναρξη των αγώνων συνεχίζεται η προσπάθεια από τους υπεύθυνους της διοργάνωσης για να καθησυχάσουν τους Ιάπωνες αναφορικά με την υγειονομική ασφάλεια στην κορυφαία διοργάνωση, σχεδόν 10.000 εθελοντές, παραιτήθηκαν λόγω συγκεκριμένων ανησυχιών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, προκαλώντας ανησυχία για την ομαλή ολοκλήρωσή της. Κι αυτό παρότι υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, την Pfizer και τη γερμανική βιοτεχνολογική εταιρεία BioNTech.

Ο Τοσίρο Μούτο δήλωσε πως υπάρχει υπό συζήτηση ένα σχέδιο για τον εμβολιασμό σε εθελοντές που βοηθούν σε εγκαταστάσεις και το Ολυμπιακό Χωριό και πως θα μπορούσε να επεκταθεί και ότι: «Όσον αφορά τους εθελοντές, ειδικά εκείνους που έρχονται σε επαφή με αθλητές, πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε σαν να ήταν αθλητές» πρόσθεσε.

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο

Στην Ιαπωνία ο εμβολιασμός είναι σχετικά αργός, με περίπου το 3,5% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Οι Ιάπωνες αθλητές που θα μετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες άρχισαν να εμβολιάζονται στο πλαίσιο ενός ξεχωριστού προγράμματος, το οποίο αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Pfizer.

Ο Μούτο είπε ότι είναι πολύ πιθανό οι διοργανωτές των Αγώνων να μπορούν να διαπραγματευτούν την επέκταση του προγράμματος πέραν των σημερινών 20.000 αθλητών και προσωπικού, εάν αποφασίσουν να εμβολιάσουν όλους τους εθελοντές.

«Εάν πρόκειται να χορηγήσουμε εμβόλια, πρέπει να καθορίσουμε αν έχουμε το σύστημα να το κάνουμε» ανέφερε.

Και κατέληξε: «Ομοίως, πόσο μακριά θα επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής; Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη».

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2021: Η Ιαπωνία είναι αποφασισμένη να τους διεξαγάγει με κάθε ασφάλεια

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2021: Η Ιαπωνία είναι αποφασισμένη να ανακόψει την έξαρση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και να διεξαγάγει στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, από τον Ιούλιο, τους Ολυμπιακούς Αγώνες «με κάθε ασφάλεια».

Αυτό τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας), στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Τυπικά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αναβλήθηκαν πέρυσι, αρχίζουν την 23η Ιουλίου.

«Εξέφρασα στον (Αμερικανό) πρόεδρο (Τζο Μπάιντεν) την αποφασιστικότητά μου να οργανώσουμε τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αυτό το καλοκαίρι», τόνισε ο κ. Σούγκα, προσθέτοντας πως η διοργάνωση αποτελεί «σύμβολο της παγκόσμιας ενότητας».

Η Ιαπωνία είναι αποφασισμένη να διεξαγάγει τους Ολυμπιακούς Αγώνες με κάθε ασφάλεια

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι Ιάπωνες φοβούνται την αύξηση κρουσμάτων

Η Ιαπωνία είναι αντιμέτωπη με αυτό που ειδικοί χαρακτηρίζουν το «τέταρτο κύμα» της πανδημίας. Την Τετάρτη (14/4) καταγράφηκαν σε εθνική κλίμακα πάνω από 4.300 κρούσματα του SARS-CoV-2. Η νομαρχία Οσάκα, επίκεντρο της κρίσης, σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο: χθες κατέγραψε 1.130 κρούσματα, αριθμό άνευ προηγουμένου.

Συνολικά, κατά τα επίσημα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, η Ιαπωνία έχει καταγράψει σχεδόν 9.500 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου περίπου 510.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Μολαταύτα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα συνεχίζει τις εντατικές προετοιμασίες για τη διεξαγωγή των Αγώνων με αυστηρά μέτρα προστασίας και κοινωνικής απόστασης και περιορισμούς για τους θεατές.

Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως πολύ μικρό ποσοστό των Ιαπώνων τάσσεται υπέρ της κανονικής διεξαγωγής της διοργάνωσης εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας. Η φράση «ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων» ήταν ανάμεσα στις δημοφιλέστερες μεταξύ των πολιτών της χώρας που χρησιμοποιούν τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, με πάνω από 20.000 αναφορές.

Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο Reuters. Μέχρι στιγμής επιμένει πως η διοργάνωση θα διεξαχθεί κανονικά και με ασφάλεια.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share