Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Προκλητικός ο Αλβανός υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων: «Δεν αλλάζουμε τη φανέλα "Μακεδονία" στο Euro»

Απίστευτοι ισχυρισμοί από τον Μπουγιάρ Οσμάνι, αλλά και από την Κρατική TV των Σκοπίων

14 Ιουνίου 2021 11:03
Προκλητικός ο Αλβανός υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων: «Δεν αλλάζουμε τη φανέλα

Την αντίδραση του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών, Μπουγιάρ Οσμάνι, προκάλεσε η διαμαρτυρία των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη- από τους οποίους ζητήθηκε η FFM (Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία «Μακεδονίας») να μην αγωνιστεί με το συγκεκριμένο όνομα στο Euro, διότι αποτελεί καταφανέστατη παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες, οι ΗΠΑ εξέδωσαν αυστηρότατη προειδοποίηση για κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν την συμφωνία των Πρεσπών, ενώ στο αγωνιστικό μέρος του EURO2020 η Βόρεια Μακεδονία ηττήθηκε από την Αυστρία με 3-1.

Η απάντηση του «Μακεδόνα» Αλβανού πολιτικού, Οσμάνι :

«Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μακεδονίας, είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο Κεντρικό Μητρώο ως Ένωση που δεν λαμβάνει κρατικά χρήματα. Σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, το ζήτημα της ονομασίας ‘Μακεδονία’, αφορά ιδρύματα, οργανισμούς, ενώσεις που λαμβάνουν κρατικά χρήματα. Εφ’ όσον, λοιπόν, δεν λαμβάνει κρατικά χρήματα, η FFΜacedonia δεν έχει καμία υποχρέωση προσαρμογής βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Προκλητικός ο Μπουγιάρ Οσμάνι

Τα εμπορικά σήματα της Συμφωνίας ορίζονται: ο κωδικός είναι MK, MKD. Ορισμένοι αντιδρούν επειδή δεν είναι NM, NMK, αλλά αυτός ο κωδικός προορίζεται μόνο για πινακίδες κυκλοφορίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών», δήλωσε ο Οσμάνι.ατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Τον αγώνα των Σκοπίων με την Αυστρία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, «MRT», η οποία έχει τα δικαιώματα του EURO 2020 στη «Βόρεια Μακεδονία».

Παρά το γεγονός ότι η «MRT» χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό (όχι από ανταποδοτικό τέλος) και ως εκ τούτου, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών οφείλει να χρησιμοποιεί την επίσημη ονομασία της χώρας, στη μετάδοση του αγώνα έπραξε εντελώς το αντίθετο, χωρίς να τηρήσει καν τα προσχήματα: οι δύο σχολιαστές του αγώνα έκαναν συνεχώς λόγο για «εθνική της Μακεδονίας» και αποκαλούσαν τη χώρα «Μακεδονία».

Η Επιστολή Δένδια στον Οσμάνι με αφορμή τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO 2020

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι αν και στην Συμφωνία των Πρεσπών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1, παράγραφος 3, σημείο e, ο κωδικός ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO), παραμένει «MKD», η χρήση του εν λόγω ακρωνυμίου στο EURO 2020 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.

Η επιστολή του Νίκου Δένδια

Στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής, της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς και της προσπάθειας διατήρησης μιας θετικής δυναμικής στις διμερείς σχέσεις, η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να χρησιμοποιεί σαν ακρωνύμιο γράμματα που να ανταποκρίνονται στο όνομα της, όπως «NM» (North Macedonia) ή εναλλακτικά «RNM» (Republic of North Macedonia).

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τονίζει ότι εκκρεμεί η αλλαγή της ονομασίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ζητά τέλος την παρέμβαση του κ. Οσμάνι, προκειμένου να λυθούν τα ζητήματα αυτά, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ισχυρίστηκε πως η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του δεν υποχρεούται να μετατρέψει και να προσαρμόσει το όνομά της στη νέα ονομασία της χώρας, καθώς όπως είπε, αυτή δεν επιχορηγείται από το κράτος.

«Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας (FFM) είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο Γενικό Μητρώο ως ένωση και ως εκ τούτου δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε ιδρύματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση. Από τη στιγμή που η FFM δεν λαμβάνει λεφτά από το κράτος, δεν έχει υποχρέωση να προσαρμοστεί στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι κωδικοί των εμπορικών σημάτων βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι οι εξής: κωδικοί MK και MKD. Κάποιοι ρωτούν γιατί δεν χρησιμοποιείται ο κωδικός NMΚ (North Macedonia), αλλά αυτός ο κωδικός ορίζεται μόνο για τις πινακίδες των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για τις εντάσεις της Ελλάδας σχετικά με τα αρχικά FFM στις φανέλες των ποδοσφαιριστών της χώρας, στο EURO 2020.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share