Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ταξίδι στα αστέρια: Η ταινία για τον Παναθηναϊκό του Παύλου Γιαννακόπουλου που σπαράζει καρδιές

Σύλλογος μεγάλος!

11 Ιουνίου 2021 21:18
Ταξίδι στα αστέρια: Η ταινία για τον Παναθηναϊκό του Παύλου Γιαννακόπουλου που σπαράζει καρδιές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δέος και ανατριχίλα. Ο Παναθηναϊκός του Παύλου Γιαννακόπουλου θα βγει στη μεγάλη οθόνη, με το trailer της ταινίας να βγαίνει στον αέρα και το περιεχόμενό της να ετοιμάζεται να σπαράξει καρδιές για τον εμβληματικό ηγέτη του «τριφυλλιού».

Στο trailer βλέπουμε το πώς χτίστηκε η Αυτοκρατορία του Παναθηναϊκού που έφτασε να μετρά έξι ευρωπαϊκούς τίτλους και να είναι η πιο πετυχημένη ομάδα της Γηραιάς Ηπείρου την τελευταία 30ετία, τον... έρωτα του Παύλου Γιαννακόπουλου για τον σύλλογο όπως επίσης και τον Θανάση, τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, καθώς και πληθώρα από τις πιο ένδοξες στιγμές των Πρασίνων.

Ο Αργύρης Παντζάρας θα υποδυθεί τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο ενώ ο Δάνης Κατρανίδης θα παίξει τον ρόλο του αείμνηστου Παύλου Γιαννακόπουλου. Μαζί υπάρχουν κι άλλοι ηθοποιοί, όπως η Ζέτα Μακρυπούλια, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, ο Γιώργος Γεροντιδάκης, ο Χρήστος Πλαΐνης, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής και πολλοί ακόμη.

Δείτε το trailer:

Παύλος Γιαννακόπουλος: Το story της αυτοκρατορίας του εμβληματικού επιχειρηματία και διοικητικού ηγέτη του Παναθηναϊκού

Το Athensmagazine.gr, με αφορμή τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο του Παύλου Γιαννακόπουλου, κάνει ένα σύντομο flash back στα έργα της οικογένειας Γιαννακόπουλου, με χρονιές-σταθμούς που σημάδεψαν την πορεία τους στον επιχειρηματικό και μπασκετικό χώρο.

«Αν θέλεις να μάθεις οτιδήποτε για οποιοδήποτε φάρμακο, έναν άνθρωπο στην Ελλάδα θα ρωτήσεις: τον Παύλο Γιαννακόπουλο»

Η παραπάνω φράση ακολουθεί εδώ και δεκαετίες τον γνωστό μεγαλοβιομήχανο, που μαζί με τα αδέρφια του Θανάση και Κώστα έκτισαν μια αληθινή αυτοκρατορία στο χώρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Οι δύο πρώτοι μάλιστα έχουν συνδέσει άρρηκτα το όνομά τους με τη δημιουργία μιας άλλης αυτοκρατορίας, αυτής του μπασκετικού Παναθηναϊκού, που επί των ημερών τους σάρωσε τα πάντα με αποκορύφωμα τα έξι τρόπαια Ευρωλίγκας.

Παύλος Γιαννακόπουλος και Ζέλικο Ομπράντοβιτς

1924: Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανοίγει για πρώτη φορά φαρμακείο, ένα από τα πρώτα στην Αθήνα, στην οδό Πειραιώς. Το νερό μόλις είχε κυλήσει στο αυλάκι για την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας. Τα τρία αδέρφια, ο Παύλος, ο Θανάσης και ο Κώστας μαθαίνουν τη δουλειά από τον πατέρα τους με τον Παύλο να ξεχωρίζει και να επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο.

1951: Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ιδρύει την εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ, η οποία σύντομα γίνεται αποκλειστικός αντιπρόσωπος όλων των μεγάλων παραγωγών φαρμάκων του εξωτερικού της εποχής (Alcon, Merck, Takeda, Boots κ.ά.).

1971: Η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ μετατρέπεται σε ΑΕ και μετονομάζεται σε ΒΙΑΝΕΞ.

1972: Ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος αρχίζουν να ασχολούνται με τον Παναθηναϊκό.

1973: Ο Παύλος Γιαννακόπουλος εκλέγεται πρόεδρος του Παναθηναϊκού Συναγερμού και διεκδικεί την προεδρία του συλλόγου. Όπως έχει πει χαριτολογώντας: «Από τότε που έγινα πρόεδρος σαν να… ψήλωσα, όλοι με πρόσεχαν!»

1974: Με την παύση της δικτατορίας, οι αδελφοί Γιαννακόπουλου αποφασίζουν να ασχοληθούν με το εμπόριο μπανάνας, προϊόν ουσιαστικά άγνωστο στον μέσο Έλληνα εκείνη την εποχή. Η κίνηση αυτή, παρά το μεγάλο ρίσκο που εμπεριείχε, τους δικαίωσε απόλυτα αφού αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας στην «απογείωση» της οικονομικής τους κατάστασης.

1979: Η οικογένεια Γιαννακόπουλου δεν καταφέρνει να μπει στο χώρο του ποδοσφαίρου, αφού η οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι αυτή που αγοράζει την ΠΑΕ.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος στο γήπεδο της Λεωφόρου

1974: Κατασκευάζεται το πρώτο εργοστάσιο στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας.

1983: Ο Παύλος Γιαννακόπουλος κάνει την αρχή στην αγορά φθηνών εργοστασίων από πολυεθνικές με την Winthrop-Sterling να γίνεται το νέο «μέλος» της οικογένειας.

1985: Αγοράζεται η Upjohn.

1987-1997: Ο Παύλος Γιαννακόπουλος διατελεί πρόεδρος όλων των ερασιτεχνικών τμημάτων του Παναθηναϊκού.

Το 1992 έχοντας πλέον αναλάβει τη διοίκηση του τμήματος μπάσκετ από τον Ιούνιο του 1987 και σε συνεργασία με τον αδερφό του Θανάση προκαλούν αίσθηση ντύνοντας στα πράσινα Γκάλη, Βράνκοβιτς, Κόμαζετς και Σοκ. Η αναγέννηση των «πρασίνων» που είχαν να γευτούν τη χαρά ενός πρωταθλήματος από το 1984 και γενικότερα ενός τροπαίου (σ.σ. κύπελλο Ελλάδας) από το 1986 είχε πλέον θεμελιωθεί.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος μαζί με τον αξεπέραστο Νίκο Γκάλη

1997: Αγοράζονται οι εγκαταστάσεις της Hoechst στη Βαρυμπόμπη, όπου στεγάζονται η κεντρική διοίκηση και το κέντρο διανομής.

1999: Αγοράζεται η μονάδα παραγωγής αντιβιοτικών του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών, η οποία ανακαινίζεται και αναβαθμίζεται.
Στο μπασκετικό κομμάτι ένα περιστατικό έρχεται να στιγματίσει το πράσινο στρατόπεδο. Στο τελευταίο ματς της κανονικής περιόδου στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται νίκη με +11 πόντους ώστε να εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας. Τελικά κερδίζει μόλις με 3 και λίγο πριν από τη λήξη διαδραματίζονται τραγελαφικές σκηνές αφού κάποιοι ζητούν να οδηγηθεί ο αγώνας στην παράταση (!) και εκεί να γίνει προσπάθεια κάλυψης της επιθυμητής διαφοράς. Μετά τη λήξη του ντέρμπι, ο 24χρονος τότε Δημήτρης Γιαννακόπουλος εισέρχεται στα αποδυτήρια και επιχειρεί να επιτεθεί στον προπονητή των «πρασίνων» Σλόμπονταν Σούμποτιτς. Το γεγονός αυτό κάνει έξαλλο τον Ντίνο Ράτζα ο οποίος υπερασπίζεται τον προπονητή του και χαστουκίζει τον νεαρό Γιαννακόπουλο. Λίγες μέρες μετά ο Παναθηναϊκός κατακτά το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα μέσα στο ΣΕΦ, μια νίκη που ουσιαστικά παγίωσε την κυριαρχία του τα επόμενα χρόνια.

2007: Ιδρύεται η Eldrug (σ.σ. από το «Ελληνικό Φάρμακο»), με σκοπό την παραγωγή του πρώτου πρωτότυπου φάρμακου made in Greece.

2008: Ο Παύλος Γιαννακόπουλος εισέρχεται στο χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς μετέχει στο πολυμετοχικό διοικητικό σχήμα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Η δήλωσή του γιου του, Δημήτρη, στην «Πράσινη» την ίδια χρονιά (σ.σ. «Ονειρεύομαι τη φανέλα του Παναθηναϊκού με πιο πολλά αστέρια από την αμερικανική σημαία») σκορπίζει ενθουσιασμό στους φίλους της ομάδας.

Παύλος Γιαννακόπουλος και πολυμετοχικότητα

2010: Παρά την κρίση, η ΒΙΑΝΕΞ παρείχε αυξήσεις 6% στους εργαζομένους, κίνηση που προκάλεσε αίσθηση.

2012: Τέλος εποχής για τον Παύλο και τον Θανάση στον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Η μεταβίβαση των μετοχών στις 26/7/2012 από τον Παύλο στο γιο του Δημήτρη σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το «τριφύλλι», που ξεκίνησε επεισοδιακά όταν με δάκρυα στα μάτια ο τελευταίος ξέσπασε δημόσια κατά της οικογένειάς του και πιο συγκεκριμένα κατά του θείου του, Θανάση: «Πολλοί έχετε αναρωτηθεί για ποιον λόγο έφυγε ο κ. Ομπράντοβιτς από την ομάδα. Εφυγε γιατί του χρωστούσε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος πάρα πολλούς μισθούς. Για όλα αυτά υπάρχουν αποδείξεις. Οταν ανέλαβα και ζήτησα από τους συνεργάτες του Θανάση Γιαννακόπουλου στοιχεία, με κορόιδεψαν οικτρά. Με έχουν κατηγορήσει για πολλά πράγματα, αλλά δεν έχω ανοίξει το στόμα μου. Ενας άνθρωπος μπορεί να αντέξει πολλά. Και για το αίμα του κρατάει το στόμα του κλειστό και δέχεται τα πάντα. Δεν μπορώ, όμως, να δεχθώ την προδοσία από το ίδιο μου το αίμα. Λυπάμαι, δεν μπορώ να συνεχίσω στον Παναθηναϊκό». Η απάντηση του Θανάση Γιαννακόπουλου ηρέμησε τους φίλους του Παναθηναϊκού που προς στιγμή θεώρησαν ότι ένας «εμφύλιος» θα προκαλούσε ισχυρό πλήγμα στα θεμέλια της πράσινης αυτοκρατορίας: «Να ’ναι καλά ο ανιψιός μου, ο Δημήτρης, η οικογένεια δε θα φύγει από τον Παναθηναϊκό».

2014: Το Νοέμβριο του 2014, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του προέδρου και πως μεταβιβάζει το σύνολο των μετοχών του στον Μάνο Παπαδόπουλο.

2018: Η 10η Ιουνίου θα είναι για πάντα μια ιδιαίτερη ημέρα για τους φίλους του Παναθηναϊκό και τον ίδιο τον συλλογο φυσικά, καθώς ο Παύλος Γιαννακόπουλος πέρασε στην αιωνιότητα, φεύγοντας από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών. Ο

Αξίζει να σημειωθεί ότι εμβληματικός ηγέτης του Παναθηναϊκού διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθηνών, καθώς και αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ενώ βραβεύθηκε πολλές φορές από οικονομικούς, επιχειρηματικούς και επιστημονικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Για τη συνολική του προσφορά στην ελληνική φαρμακευτική αγορά τιμήθηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, τον Απρίλιο του 2017.

Καθοριστική ήταν, επίσης, η συμβολή του στη δημιουργία του πρώτου Φαρμακευτικού Μουσείου της χώρας στη Θεσσαλονίκη, καθώς ήταν δωρητής και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του. Στις 13 Ιουνίου 2018, εψάλη η εξόδιος ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ναό ΑθηνώνΝωρίτερα η σορός του είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ η ταφή του Παύλου Γιαννακόπουλου τελέσθη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share