Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Basket League: «Αυτοκράτορας» της Ελλάδας ο Παναθηναϊκός!

Σήκωσε το 40ό του πρωτάθλημα στο Λαύριο!

10 Ιουνίου 2021 22:45
Basket League: «Αυτοκράτορας» της Ελλάδας ο Παναθηναϊκός!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Παναθηναϊκός ήταν επιβλητικός στο Λαύριο, νίκησε με 82-66 την ομώνυμη ομάδα και έφτασε στην κατάκτηση του 40ού πρωταθλήματος της ιστορίας του, σε έναν τίτλο που συμπίπτει με την ημερομηνία του χαμού του Παύλου Γιαννακόπουλου, καθώς και στην πέμπτη σερί κούπα στην Basket League.

Οι «πράσινοι» σε ένα παιχνίδι που μπήκαν ψυλλιασμένοι για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν, δεν βρήκαν ουσιαστικά προβλήματα και κυριαρχώντας στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες του πολύ μαχητικού Λαυρίου, πήρε τη νίκη, τον τίτλο και το νταμπλ αφού θυμίζουμε πως το «τριφύλλι» έχει κατακτήσει και το Κύπελλο.

Κορυφαίοι οι τρεις Έλληνες σωματοφύλακες του Παναθηναϊκού, Ντίνος Μήτογλου (23 πόντους, 11ριμπαουντ και 2 κλεψίματα), Ιωάννης Παπαπέτρου (24 πόντους, 7 ριμπάουντ, 5 ασιστ) και Γιώργος Παπαγιάννης (14 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ). Μία άμυνα μόνος του ο καταπληκτικός Χάουαρντ Σαντ Ρος (4 πόντους, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 5 κλεψίματα).

Ο αγώνας

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τον αγώνα με τους Μπρέι, Σαντ Ρος, Παπαπέτρου, Μήτογλου και Παπαγιάννη, ενώ οι πρώτοι πέντε του Λαυρίου ήταν οι Κάρτερ, Μουράτος, Ντιαλό, Ντέβις και Γερομιχαλός.

Αμφότερες οι ομάδες επέλεξαν να επιτεθούν κοντά στο αντίπαλο καλάθι, στοιχείο που εκτέλεσε καλύτερα το Λαύριο, το οποίο σε τρία λεπτά αγώνα είχε πάρει το προβάδισμα με 10-6, ξεκινώντας εκρηκτικά το ματς. Ο κορυφαίος του τρίτου τελικού, Μπεν Μπέντιλ πέρασε νωρίς στο ματς και προσφέροντας δυναμισμό σε άμυνα και επίθεση παρέα με τον Σαντ Ρος έφεραν τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ με 10-17 έχοντας περάσει τα πέντε λεπτά στην πρώτη περίοδο. Οι «πράσινοι» μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα, βρήκαν τα πατήματά τους και ελέγχονταν απόλυτα τα ριμπάουντ μεγάλωσαν τη διαφορά στο +9 (12-21 στο 7’). Η ομάδα του Κάτας για πρώτη φορά ανέβασε τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό (15-26) με τον Παπαπέτρου, όμως τα λάθη επέστρεψαν στην πλευρά των «πρασίνων», δίνοντας την ευκαιρία στο Λαύριο να μαζέψει τη διαφορά (22-28) μέχρι το τέλος της περιόδου.

Ο Κάτας δεν άλλαζε το ψηλό σχήμα που συνέχισε και στην δεύτερη περίοδο, αφήνοντας πολύ ώρα στο παρκέ τον κορυφαίο του γηπέδου Ντίνο Μήτογλου (14 πόντους και 7 ριμπάουντ στο ημίχρονο). Όπως στο πρώτο δεκάλεπτο έτσι και στο δεύτερο με τρίποντη «βόμβα» του Παπαπέτρου η διαφορά έφτασε και πάλι στο +11 (22-33 στο 12’) τη στιγμή που οι «πράσινοι» ήλεγχαν απόλυτα το ρυθμό του αγώνα. Το Λαύριο έμεινε χωρίς σκορ για περισσότερα από 5 λεπτά, γεγονός που ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε ανοίγοντας τη διαφορά στο +15 (22-35). Τα λάθη ήταν ο μοναδικός αρνητικός παράγοντας στην στατιστική κατηγορία των «πρασίνων», που έδινε ευκαιρίες στο μαχητικό Λαύριο για να κατεβάζει τη διαφορά. Κάπως έτσι οι γηπεδούχοι βρήκαν την ευκαιρία να πάνε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο έχοντας κατεβάσει τη διαφορά στο -10 (31-41).

Το Λαύριο προσπάθησε στην έναρξη της τρίτης περιόδου να ξαναμπεί στο ματς, αλλά όσες φορές πλησίαζε ο Παναθηναϊκός είχε τον τρόπο να ξαναπάρει μεγάλη διαφορά. Το ίδιο έκανε μία ακόμα φορά διαμορφώνοντας το 37-51 στο 23’. Οι Παπαπέτρου και Μήτογλου έκαναν όλη τη δουλειά για τον Παναθηναϊκό στην επίθεση, με τον Σαντ Ρος να τρέχει παντού στην άμυνα. Από την άλλη οι Κόζι και Κάρτερ αποτελούσαν τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την ομάδα του Κάτας. Το «τριφύλλι» καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου ήλεγχε το ρυθμό και διατηρούσε τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό (45-60 στο 28’). Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε στον εναπομείναντα χρόνο και έτσι το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τη διαφορά των 13 πόντων (52-65) να χωρίζει τις δύο ομάδες.

Ο άφαντος μέχρι την τέταρτη περίοδο Χεζόνια, σκόραρε συνεχόμενα καλάθια, έκανε το 54-69 στο 31’ και δήλωσε παρών στον τελικό. Μάλιστα απομένοντας 6:30 λεπτά για το φινάλε ο Κροάτης δέχτηκε τη δεύτερη τεχνική ποινή στο ματς και αποβλήθηκε! Αυτό δεν αποδιοργάνωσε τον Παναθηναϊκό, ο οποίος όσο κυλούσαν τα λεπτά το παιχνίδι έδειχνε να αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερο το πρωτάθλημα. 5:49 για το φινάλε το «τριφύλλι» προηγούνταν με 59-75, διαφορά που ήταν μη αναστρέψιμη αφού το Λαύριο έδειχνε να ξεμένει από δυνάμεις και ιδέες για να γίνει και πάλι ανταγωνιστικό. Τρία λεπτά πριν το τέλος του αγώνα το σκορ έδειχνε 62-80 και το μόνο που απέμενε ήταν να κυλίσουν τα λεπτά για να πάρει ο Παναθηναϊκός τη νίκη και να στεφτεί ξανά πρωταθλητής. Έτσι και έγινε με το «τριφύλλι» να παίρνει εν τέλει τη νίκη με 66-82.

Πηγή: Sportsroom.gr

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share