Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Europa League: Η Βιγιαρεάλ Κυπελλούχος στη ματσάρα της χρονιάς!

Έγραψε ιστορία με το πρώτο ευρωπαϊκό στην ιστορία της

27 Μαΐου 2021 01:27
Europa League: Η Βιγιαρεάλ Κυπελλούχος στη ματσάρα της χρονιάς!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε μια απίθανη ματσάρα που είχε γκολ, συγκινήσεις και 22 πέναλτι, η Βιγιαρεάλ πανηγύρισε για πρώτη φορά ευρωπαϊκό τρόπαιο, κερδίζοντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Europa League (1-1 κ.α., 1-1 παρ., 11-10 π.) και σηκώνοντας την κούπα.

Η κανονική διάρκεια και η παράταση έληξαν με 1-1 χάρη σε γκολ των Μορένο (29') για τη Βιγιαρεάλ και Καβάνι (55') για τη Γιουνάιτεντ, μέχρι να φτάσουμε στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί σημειώθηκαν 20 σερί εύστοχες εκτελέσεις, με τον γκολκίπερ της Βιγιαρεάλ, Ρούλι, να σκοράρει κόντρα στον Ντε Χέα στο 21ο και εν συνεχεία να αποκρούει το χτύπημα του Ισπανού τερματοφύλακα της Γιουνάιτεντ και να χαρίζει τον τίτλο στη Βιγιαρεάλ με σκορ 11-10!

Κάπως έτσι, ο προπονητής της Βιγιαρεάλ, Ουνάι Έμερι, κατέκτησε το Europa League για 6η(!) φορά (οι 5 προηγούμενες με τη Σεβίλλη), ενώ το "Κίτρινο Υποβρύχιο" κέρδισε την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του επόμενου Champions League, μετά από μια διοργάνωση όπου συμμετείχε και ο Ολυμπιακός.

Έτσι παρατάχθηκαν

Ο Ουνάι Έμερι παρέταξε τη Βιγιαρεάλ με σύστημα 4-4-2. Τερματοφύλακας ήταν ο Ρούλι, με τετράδα στην άμυνα τους Φόιτ, Τόρες, Αλμπιόλ και Πεδράθα, από δεξιά προς αριστερά. Καπού και Παρέχο ήταν το δίδυμο των αμυντικών χαφ, με τον Τριγέρος αριστερά στη μεσαία γραμμή, τον πίνο δεξιά, και τους Μπάκα, Μορένο να συνθέτουν το επιθετικό δίδυμο.

Με 4-2-3-1 αγωνίστηκε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Ντε Χέα, με δίδυμο κεντρικών αμυντικών τους Λίντελεφ και Μπαϊγί, δεξί μπακ τον Γουάν-Μπισάκα και αριστερό τον Σο. ΜακΤόμινεϊ και Πογκμπά έπαιξαν στο άξονα και η τριάδα των Ράσφορντ, Φερνάντες και Γκρίνγουντ πλαισίωσε τον Καβάνι, που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Το ματς

Το πρώτο ημίχρονο δεν είχε ρυθμό, με τη Βιγιαρεάλ να μπαίνει διαβασμένη στο παιχνίδι και να "φρενάρει" τα επιθετικά όπλα της Γιουνάιτεντ, που είχε μεν τη συντριπτική κατοχή της μπάλας, αλλά δεν είχε να επιδείξει σημαντικές ευκαιρίες για γκολ. Στα πρώτα λεπτά οι Άγγλοι περιορίστηκαν σε μακρινά σουτ του ΜακΤόμινεϊ (7', 24') που δεν απείλησαν τον Ρούλι, ενώ οι Ισπανοί είδαν τις προσπάθειες των Τριγέρος (14') και Τόρες (23') μέσα από τη μεγάλη περιοχή να καταλήγουν άουτ.

Η Βιγιαρεάλ ήταν η ομάδα που πήρε κεφάλι στο σκορ, εκμεταλλευόμενη μια στημένη φάση. Από εκτέλεση φάουλ του Παρέχο στο 29', ο Μορένο βρέθηκε αμαρκάριστος στο δεύτερο δοκάρι εξαιτίας κακής αντίδρασης από την άμυνα της Γιουνάιτεντ και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με κοντινή προβολή για το 1-0 της Βιγιαρεάλ. Τόρες και Αλμπιόλ απομάκρυναν με αυτοθυσία την μπάλα δύο φορές από τη μικρή περιοχή της Βιγιαρεάλ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, το οποίο έληξε με προβάδισμα της ισπανικής ομάδας.

Η Βιγιαρεάλ σπατάλησε μεγάλη ευκαιρία για δεύτερο γκολ στο 48', με τους Μπάκα και Πίνο να αστοχούν σχεδόν εξ' επαφής με τον Ντε Χέα. Στο 55' ο πιο δραστήριος παίκτης της Γιουνάιτεντ, Έντινσον Καβάνι, λύτρωσε την ομάδα του Σόλσκιερ. Έπειτα από δυνατό σουτ του Ράσφορντ, η μπάλα κόντραρε σε σώματα αμυντικών και έμεινε στην περιοχή της Βιγιαρεάλ, με τον Καβάνι να προλαβαίνει τους αντίπαλους αμυντικούς και να σκοράρει με δεξί σουτ για το 1-1!

Η Γιουνάιτεντ έφτασε κοντά στην ανατροπή του σκορ στο 57', αλλά το διαγώνιο σουτ του Φερνάντες πέρασε άουτ. Όσο περνούσε η ώρα, η Γιουνάιτεντ έπαιρνε ολοκληρωτικά τον έλεγχο του ματς, αφού η Βιγιαρεάλ έδειχνε κουρασμένη και δεν μπορούσε ούτε καν να βγει στην αντεπίθεση. Παρ' όλα αυτά, οι "Κόκκινοι Διάβολοι" δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν την υπεροχή τους, αφού η κεφαλιά του Καβάνι από τη μικρή περιοχή στο 71' χτύπησε στο κεφάλι του Τόρες και δεν κατέληξε στα δίχτυα. Μια κεφαλιά του Πογκμπά (82') για τη Γιουνάιτεντ και ένα σουτ του Τόρες για τη Βιγιαρεάλ (92') δεν βρήκαν στόχο και ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση.

Τα δεδομένα της αναμέτρησης άλλαξαν στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης. Οι αλλαγές που έκανε ο Έμερι στα τελευταία λεπτά της κανονική διάρκειας είχαν ως αποτέλεσμα η Βιγιαρεάλ να βγάλει μεγαλύτερη φρεσκάδα και επιθετικότητα στο παιχνίσδι της, ανακτώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οι Ισπανοί, ωστόσο, τα χάλασαν στην εκτέλεση, με τους Αλμπέρτο Μορένο (99') και Αλκάθερ (100') να σουτάρουν απελπιστικά άουτ από πλεονεκτικές θέσεις. Η κούραση κατέβαλε τις δύο ομάδες, τίποτα δεν άλλαξε στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης και η αναμέτρηση κρίθηκε στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί που οι παίκτες των δύο ομάδων φαίνονταν... ανίκανοι να αστοχήσουν, ο Χερόνιμο Ρούλι έγινε πρωταγωνιστής. Με το σκορ στο 10-10 ο Αργεντινός γκολκίπερ κλήθηκε να εκτελέσει ο ίδιος και σκόραρε με αντίπαλο τον Ντε Χέα, ενώ στη συνέχεια απέκρουσε το πέναλτι του Ισπανού τερματοφύλακα και η Βιγιαρεάλ έγραψε ιστορία!

Πηγή: Sportdog.gr

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share