Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

European Super League: Πώς φτάσαμε στο φιάσκο μέσα σε δύο μέρες - Μαζική αποχώρηση των Άγγλων

«Θα αναδιαμορφώσουμε το πρότζεκτ» είπε σε ανακοίνωσή της η αποσχιστική Λίγκα

21 Απριλίου 2021 10:47
European Super League: Πώς φτάσαμε στο φιάσκο μέσα σε δύο μέρες - Μαζική αποχώρηση των Άγγλων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Aδιαμφισβήτητα η κοινή διακήρυξη των 12 μεγάλων ομάδων της Ευρώπης για τη δημιουργία μιας κλειστής Λίγκας πριν από 2 ημέρες έφερε μία κοσμογονία αντιδράσεων μπροστά σε ένα αύριο του ποδοσφαίρου το οποίο όπως φαίνεται θα απομακρυνόταν (ακόμα) περισσότερο από τον κοινωνικό και λαϊκό χαρακτήρα του αθλήματος.

Από την πρώτη στιγμή, κυρίως στην Αγγλία οι οπαδοί των ομάδων ήταν αυτοί που βγήκαν μπροστά και αντέδρασαν απέναντι στα πλάνα των ιδιοκτητών των ομάδων τους. Είχαν ήδη προηγηθεί παρεμβάσεις αρκετά επιθετικές από την ηγεσία της UEFA και τη FIFA με προαναγγελία (ουσιαστικά) για αποβολή από το φετινό Champions League των Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι. Ακόμα και πρωθυπουργοί και πρόεδροι ευρωπαϊκών κρατών πήραν θέση κατά της αποσχιστικής European Super Legaue.

Πρώην ποδοσφαιριστές (όπως ο Γκάρι Νέβιλ και ο Ερίκ Καντονά) αλλά και δημοσιογράφοι εξαπέλυσαν μύδρους απέναντι ακόμα και στις ομάδες που αγωνίστηκαν και με τα χρώματα των οποίων λατρεύτηκαν.

Προπονητές αλλά και παίκτες ομάδων με επίσημο τρόπο ανακοίνωσαν ότι είναι κατά της δημιουργίας μιας τέτοιας Λίγκας.

Μπροστά σε αυτό το κοινό μπλοκ αντιδράσεων η πρώτη ομάδα που απέδειξε ότι το οικοδόμημα δεν είχε στέρεες βάσεις, αποχωρώντας ήταν η Τσέλσι. Λίγο αργότερα και οι υπόλοιπες Βρετανικές ομάδες είπαν… αντίο στη Super League πριν καν αρχίσουν. Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι έκαναν την αρχή και τα μεσάνυχτα πήραν τη σκυτάλη Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Τότεναμ και Λίβερπουλ. Οι Αγγλοι είδαν τις έντονες αντιδράσεις παικτών, προπονητών, μα πάνω απ όλα του κόσμου και αποφάσισαν επίσημα να παραμείνουν στις εγχώριες διοργανώσεις και σε αυτές της UEFA.

European Super League

«Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θα συμμετέχει στη European Super League. Ακούσαμε προσεκτικά την αντίδραση των οπαδών μας, της βρετανικής κυβέρνησης και άλλων βασικών ενδιαφερομένων. Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεργαστούμε με άλλους σε όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα για να βρούμε βιώσιμες λύσεις για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο» αναφέρει η ανακοίνωση της Γιουνάιτεντ.

«Ακούσαμε τον κόσμο και την ποδοσφαιρική κοινότητα τις τελευταίες ημέρες και αποχωρούμε από τη Super League. Kάναμε ένα λάθος και ζητούμε συγγνώμη γι αυτό» τονίζει η ανακοίνωση της Αρσεναλ.

«Η Λίβερπουλ επιβεβαιώνει πως δεν θα συμμετάσχει στη European Super League. Τις τελευταίες ημέρες ο σύλλογος έχει εισπράξει απόψεις από διάφορα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη εντός κι εκτός ομάδας και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη συμβολή τους» ανέφεραν οι Reds.

Μετά τις αγγλικές ομάδες, σειρά στην πόρτα της εξόδου από τη Super League παίρνει η Μπαρτσελόνα και η Μίλαν ενώ αναμένεται να ανακοινώσει αποχώρηση και η Ίντερ.

European Super League

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Sport, η Μπαρτσελόνα είναι μια ανάσα από την αποχώρησή της. Η συζήτηση που έγινε ανάμεσα στους ανθρώπους της ομάδας τις τελευταίες ώρες ήταν έντονη, είδαν τις αντιδράσεις του κόσμου, ενώ και το «αντίο» των Βρετανών έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Παράλληλα, η ιστοσελίδα Athletic, αποκάλυψε πως η Μίλαν τις επόμενες ώρες θα ανακοινώσει πως θα μείνει εκτός της νέας Super League, μιας και δεν μπορούσε να μην κατανοήσει τις αντιδράσεις του κόσμου, οι οποίες ήταν έντονες.

Η αναδίπλωση της European Super League και οι τριγμοί

Για αναβολή και όχι ματαίωση των σχεδίων της, κάνει λόγο η European Super League σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά την αποχώρηση των αγγλικών ομάδων από τη διοργάνωση, απόφαση την οποία αποδίδει σε πιέσεις που ασκήθηκαν.

Η ESL υπογράμμισε επίσης ότι θα επανεξετάσει το πρότζεκτ της, το οποίο -σύμφωνα με την ανακοίνωση- αποτελεί… μονόδρομο, καθώς… «το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί».

European Super League

Η ανακοίνωση της ESL:

«H European Super League είναι πεπεισμένη πως το σημερινό «status quo» στο ευρωπαικό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει.

Προτείναμε μία νέα ευρωπαική διοργάνωση, επειδή το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί. Η πρόταση μας στοχεύει στο να επιτρέψει στο άθλημα να εξελιχθεί, ενώ παράγει πόρους και σταθερότητα στην ποδοσφαιρική «πυραμίδα», βοηθώντας να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα λόγω της πανδημίας.

Παρά την εξαγγελθείσα αποχώρηση των αγγλικών ομάδων, που έγινε μετά από πίεση που τους ασκήθηκε για να πάρουν αυτή την απόφαση, είμαστε πεπεισμένοι πως η πρόταση μας είναι απόλυτα σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους κανονισμούς, όπως έχουν επικυρωθεί από απόφαση δικαστηρίου για να προστατεύσει τη Super League από ενέργειες τρίτων.

Δεδομένων των συνθηκών, θα επανεξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα για να αναδιαμορφώσουμε το πρότζεκτ, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τους στόχους μας για να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενώ παράλληλα να προσφέρουμε οικονομική αλληλεγγύη σε όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα».

Προς την έξοδο Γουντγουόρντ – Ανιέλι;

Η κατάρρευση σε χρόνο-ρεκόρ της European Super League οδηγεί σε παραίτηση από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Εντ Γούντγουορντ.

Επί χρόνια είναι από τους μισητούς ανθρώπους για τους οπαδούς των κόκκινων διάβολων. Πολλές φορές, άλλωστε, απαιτούσαν την παραίτησή του από τη θέση του CEO του κλαμπ, χωρίς όμως να γίνει πραγματικότητα κάτι τέτοιο. Και τελικά θα γίνει λόγω της European Super League.

Η «επανάσταση» των 12 μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ μετατρέπεται σε φιάσκο όπως όλα δείχνουν και ο Γούντγουορντ, όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, οδηγείται σε παραίτηση. Κάποια άλλα ρεπορτάζ, βέβαια, τον θέλουν να παραμένει στη θέση του και να αποχωρεί στο τέλος της σεζόν, όπως ήταν ήδη προαποφασισμένο.

Όπως και να έχει, αυτή τη στιγμή γίνεται ένας πανικός γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, με τον Γούντγουορντ να αποχωρεί από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αφού ήταν αυτός που είχε παίξει σημαντικό ρόλο και στην εξασφάλιση των 3,5 δισ. ευρώ από την JP Morgan για τη χρηματοδότηση της νέας Λίγκας.

Παρά τα τελευταία δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Αντρέα Ανιέλι δήλωσε την παραίτηση του από την προεδρία της Γιουβέντους, ο ισχυρός άνδρας των «μπιανκονέρι» διέψευσε τα πάντα.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν ισχύει καθώς ο ίδιος με δηλώσεις του στην «Reppublica», ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει να βρίσκεται στο τιμόνι της «Γηραιάς Κυρίας».

«Δεν φεύγω από τη Γιουβέντους, αυτοί που λένε το αντίθετο απλά μου φέρνουν τύχη», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share