Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Πέθανε ο Λέον Σπίνκς - Ο πυγμάχος που ταπείνωσε τον Μοχάμεντ Άλι (Video)

«Έφυγε» σε ηλικία 67 ετών

9 Φεβρουαρίου 2021 14:37
Πέθανε ο Λέον Σπίνκς - Ο πυγμάχος που ταπείνωσε τον Μοχάμεντ Άλι (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας Βαρέων Βαρών Leon Spinks (Λέον Σπίνκς) πέθανε σε ηλικία 67 χρονών. Ο Αμερικανός πυγμάχος, Leon Spinks, έμεινε στην ιστορία γιατί μόλις στην όγδοη επαγγελματική του αναμέτρηση πέτυχε μια επική νίκη επί του θρυλικού Μοχάμεντ Άλι (Muhammad Ali) τον Φεβρουάριο του 1978.

Ο Σπινκς υπέφερε από σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, ενώ είχε διαγνωστεί και με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη το 2019. Από το περιβάλλον του Σπινκς έγινε γνωστό ότι ο σπουδαίος πυγμάχος «πέθανε την Παρασκευή το απόγευμα στο Χέντερσον της Νεβάδας, έχοντας πλάι του τη σύζυγό του Μπρέντα Γκλουρ Σπινκς.

Ο Λέον πολέμησε σε κάθε μάχη του με τις ασθένειες χωρίς να χάσει ποτέ το χαμόγελο του, δείχνοντας αληθινή αποφασιστικότητα. Δεν έριξε ποτέ την πετσέτα», ανέφερε η δήλωση.

Ο Σπινκς είχε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ και στη συνέχεια πέρασε στην επαγγελματική πυγμαχία με στόχο να αποκαθηλώσει τον Μοχάμεντ Άλι από το θρόνο των Βαρέων Βαρών.

Σε μια από τις μεγαλύτερες αναμετρήσεις στην ιστορία του αθλήματος, ο Σπινκς νίκησε και τα προγνωστικά (οι πιθανότητες: αουτσάιντερ (10-1) και επικράτησε έπειτα από 15 γύρους του Μοχάμεντ Άλι.

Η βασιλεία του Σπινκς κράτησε ακριβώς επτά μήνες καθώς ο πιο δυνατός Αλί πήρε εκδίκηση στον επαναληπτικό αγώνα τον Σεπτέμβριο του 1978. Το 1981 ενώ ο Σπινκς είχε βάλει στόχο ξανά το στέμμα του Άλι, τραυματίστηκε σε αγώνα από τον Λάρι Χολμς και αποχώρησε. Ο Σπινκς συνέχισε την πυγμαχία για άλλα εννέα χρόνια και τερμάτισε την καριέρα του με 26 νίκες, 17 ήττες και τρεις ισοπαλίες.

Γνωστός και για το χαμόγελο του ο Σπινκς, από νέος αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας: Διαπιστώθηκε το 2012 ότι είχε υποστεί συρρίκνωση στον εγκέφαλο και λίγα χρόνια αργότερα διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη.

Ο γιος του Σπινκς, Κόρι (Cory) είναι πρώην πρωταθλητής welterweight που κέρδισε επίσης έναν παγκόσμιο τίτλο στο τμήμα light-middleweight. Ο μικρότερος αδελφός του Σπινκς, Μίκαελ (Michael), ήταν πρωταθλητής ελαφρών βαρών στη δεκαετία του 1980. Ενώ, σοκ προκαλούν οι διάλογοι του προσωπικού γιατρού του Ντιέγκο Μαραντόνα, Λεοπόλδο Λούκε με την ψυχίατρο, Αγουστίνα Κοσάτσοφ

Η ανακοίνωση από το περιβάλλον του Σπινκς κατέληξε: «Ο Λέον έφτιαξε μια ζωή που ορίζεται από απίστευτη δύναμη και θέληση. Ήταν ένας ξεχωριστός και πανίσχυρος αθλητής, αλλά ήταν επίσης ένας στοργικός σύζυγος και ο πατέρας. Ήταν επίσης ένας αφοσιωμένος παππούς και φίλος. Τυχεροί όσοι τον γνώρισαν από κοντά».

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share