Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Σοκ και στον αθλητισμό: Καταγγελία για κακοποίηση στην άρση βαρών

Ανατριχιάζουν οι λεπτομέρειες!

8 Φεβρουαρίου 2021 20:17
Σοκ και στον αθλητισμό: Καταγγελία για κακοποίηση στην άρση βαρών
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σοκ προκαλείται και στον αθλητισμό, με καταγγελία για κακοποίηση στην άρση βαρών να πραγματοποιείται από τον πρωταθλητή μας, Γεράσιμο Γαλιατσάτο.

Ολυμπιάδα Νέων το 2017 στην Αργεντινή. Στην ελληνική αποστολή και στην ομάδα της Άρσης Βαρών συμμετέχει ο 17χρονος τότε πρωταθλητής μας, Γεράσιμος Γαλιατσάτος, ο οποίος βιώνει μια πρωτόγνωρη εμπειρία, αφού ουσιαστικά οι κριτές του έκλεψαν το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, με μια αντίστοιχη υπόθεση ιστιοπλοΐας να έχει συγκλονίσει πρόσφατα.

Άρση βαρών: Σοκάρει η ιστορία κακοποίησης του Γεράσιμου Γαλιατσάτου

Η περιπέτεια του ανήλικου αθλητή μόλις έχει ξεκινήσει, όπως αναφέρει και το efimeridakefalonia.gr. Δεν θα μείνουμε σήμερα στην απώλεια του μεταλλίου, ούτε θα ασχοληθούμε με τα αγωνιστικά. Λίγο πολύ το θέμα έχει εξαντληθεί, ωστόσο παραμένει το γεγονός ότι αποτελεί την αρχή των γεγονότων που συνέβησαν αμέσως μετά την τρίτη προσπάθεια του Γεράσιμου. Ο αθλητής μας, όντας στενοχωρημένος και πάνω στη ένταση του αγώνα, προσπάθησε μόνος του να μεταπείσει τους κριτές για το λάθος του. Αντί να δεχθεί ένα πατρικό χάδι και να τον ηρεμήσει κάποιος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών της Ελλάδας και τότε προπονητής της Εθνικής Ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Πύρρος Δήμας, άσκησε σωματική βία στον αθλητή μας, σπρώχνοντάς τον και τραβώντας τον με άσχημο τρόπο από το πλατώ, χωρίς να έχει το παραμικρό δικαίωμα. Και όχι μόνο αυτό, αφού την σωματική βία συνόδευσε και λεκτική βία, σύμφωνα με όσα μας είπε ο Γεράσιμος Γαλιατσάτος, που προσπάθησε να βρει παρηγοριά στον προσωπικό του προπονητή, Νικόλα Γαλιατσάτο, που είχε βρεθεί στην Αργεντινή για να παρακολουθήσει τους αγώνες.

Η Ολυμπιακή Ομάδα της Ελλάδας (αθλητές, προπονητές, γιατροί κ.τ.λ.) μετακινήθηκε στην Αργεντινή συγκεκριμένη ημέρα, στην ίδια πτήση, με την επιστροφή να είναι προγραμματισμένη μετά το τέλος των αγώνων, πάλι όλοι μαζί. Η Άρση Βαρών είχε δύο αθλητές (ο Γεράσιμος και μία ακόμη αθλήτρια) και τον προπονητή της εθνικής ομάδας, Οδυσσέα Δήμα. Ο προπονητής, επικαλούμενος λόγους εργασίας, αναχώρησε από την Αργεντινή την επόμενη ημέρα του αγώνα του Γεράσιμου, αφήνοντας ουσιαστικά μόνο του τον 17χρονο αθλητή, που έπρεπε να περιμένει ακόμη οκτώ ημέρες για να επιστρέψει με την υπόλοιπη Ολυμπιακή ομάδα της Ελλάδας στην πατρίδα μας. Μόνος του, ανήλικος, σε μια χώρα που δεν είναι και η ιδανική για ένα ανήλικο αγόρι για να κάνει… διακοπές. Ο Γεράσιμος παρέμεινε μόνος του επί οκτώ ημέρες και ακολούθησε την υπόλοιπη αποστολή κατά την επιστροφή της στην Αθήνα.

Γεράσιμος Γαλιατσάτος κακοποίηση

Στο αεροπλάνο, ενώ όλες οι αποστολές ήταν μαζί, η ελληνική για λόγους που μόνο η Ομοσπονδία ξέρει, οι αθλητές ήταν διασκορπισμένοι. Ο Γεράσιμος βρέθηκε να κάθεται στην ίδια σειρά καθισμάτων με δύο άγνωστους άνδρες και μια αθλήτρια της Πορτογαλίας. Κατά την διάρκεια του πολύωρου ταξιδιού (Μπουένος Άιρες-Μαδρίτη) άρχισε να νοιώθει περίεργα, αφού τα χέρια ενός άγνωστου άνδρα κινούνταν περίεργα πάνω στο σώμα του. Στην αρχή το χέρι, στη συνέχεια το πόδι και ύστερα ο άγνωστος αυτός άνδρας είχε επαφή με τα γεννητικά όργανα του Γεράσιμου. Στην αρχή ο αθλητής μας νόμιζε ότι ήταν τυχαίο, ωστόσο στη συνέχεια τα χέρια του άνδρα αυτού έκαναν για δεύτερη φορά την κίνηση προς τα γεννητικά όργανα του Γεράσιμου. Τότε ο αθλητής μας έχασε την ψυχραιμία του και επιτέθηκε με γροθιές στον άγνωστο άνδρα. Αμέσως δημιουργήθηκε πανικός μέσα στο αεροπλάνο και η φυσική κατάληξη ήταν, μόλις προσγειώθηκαν στην Μαδρίτη, να επέμβει η ισπανική αστυνομία.

Πάρθηκαν καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους, αλλά και από τους αυτόπτες μάρτυρες, σχηματίστηκε δικογραφία και ο άγνωστος άνδρας οδηγήθηκε στο αυτόφωρο και την επόμενη στο δικαστήριο, όπου τιμωρήθηκε με φυλάκιση και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο. Ο Γεράσιμος επέστρεψε στην Ελλάδα με τέσσερις ώρες καθυστέρηση και ενώ η Ομοσπονδία είχε ενημερωθεί για το συμβάν, δεν βρέθηκε κανένας να τον υποδεχθεί και να ενδιαφερθεί για το τι έγινε. Ανήλικος αθλητής της ελληνικής αποστολής ουσιαστικά κακοποιήθηκε σεξουαλικά, αναγκάστηκε να αντιδράσει με βίαιο τρόπο και όμως κανενός από την Ομοσπονδία δεν ίδρωσε το αυτί του. Ο καιρός πέρασε και δύο μήνες μετά που θα γινόταν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ο Γεράσιμος ετοίμασε τις βαλίτσες του για την Θεσσαλονίκη. Μπαίνοντας στο λεωφορείο πληροφορήθηκε από άνθρωπο της Ομοσπονδίας ότι το Δ.Σ. τον είχε τιμωρήσει με απόφασή του το ίδιο πρωί για την μη κόσμια αντίδρασή του στην Ολυμπιάδα της Αργεντινής δύο μήνες νωρίτερα.

Από το σημείο αυτό και μετά ξεκινάει ένας άλλος Γολγοθάς για τον Γεράσιμο (τον καλύτερο αθλητή της χώρας στην κατηγορία του) ένας Γολγοθάς που θα αναλυθεί περισσότερο σε προσεχές ρεπορτάζ, όπου εμπλέκονται τα αδέλφια Δήμα (Πύρρος και Οδυσσέας), αλλά και ο προσωπικός προπονητής του Γεράσιμου, Νικόλας Γαλιατσάτος…

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share