Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Θρήνος στο μπάσκετ: Πέθανε ο Τάκης Ξουρίδας

«Έφυγε» σε ηλικία 64 ετών

29 Ιανουαρίου 2021 19:46
Θρήνος στο μπάσκετ: Πέθανε ο Τάκης Ξουρίδας
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Θρήνος στο μπάσκετ: Ο Τάκης Ξουρίδας πέθανε σε ηλικία 64 ετών, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον επαναφέρουν μετά από κρίσιμες επεμβάσεις. Θρήνος επικρατεί και στον ποδοσφαιρικό κόσμο διότι "έφυγε" από τη ζωή ο Σλοβάκος προπονητής Γιόζεφ Βένγκλος.

Ο Τάκης Ξουρίδας γεννήθηκε στις 27/06/1956 και ήταν παντρεμένος με δύο παιδιά. Ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Αγωνίσθηκε από το 1970 μέχρι το 1981 στην ομάδα του ΒΑΟ, με την οποία βίωσε δύο ανόδους στην Α΄Εθνική κατηγορία. Ολοκλήρωσε την καριέρα του σαν αθλητής, στην ομάδα του ΕΡΜΗ Λαγκαδά το 1982.

Έκτοτε ασχολήθηκε με την προπονητική σε όλα τα επίπεδα, από ακαδημίες μέχρι και την Α1. Συνεργάσθηκε με τις ομάδες, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ, ΒΑΟ, ΜΕΝΤ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ, ΑΙΑΣ ΕΥΟΣΜΟΥ, ΕΡΜΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ, ΧΑΝΘ.

Με τις ομάδες αυτές κατακτήθηκαν 10 συνολικά τίτλοι, με κορυφαία επιτυχία την άνοδο της ομάδας του ΒΑΟ στην Α1 Εθνική κατηγορία την περίοδο 1995 – 96.
Είχε ευρωπαϊκή εμπειρία συμμετέχοντας με την γυναικεία ομάδα της ΜΕΝΤ στο LILLIANA RONCETTI CUP, καθώς και με την ανδρική ομάδα του ΗΡΑΚΛΗ στο SAPORTA CUP φθάνοντας μέχρι τον ημιτελικό.

Συμμετείχε στο Salonica Basketball Camp του Θόδωρου Ροδόπουλου, ενώ κατά τις δύο τελευταίες καλοκαιρινές περιόδους, λαμβάνει μέρος στο Camp του Παναγιώτη Γιαννάκη, στις κατασκηνώσεις Σκούρα.

Πέθανε ο προπονητής Τάκης Ξουρίδας

Διετέλεσε καθηγητής στις σχολές προπονητών καλαθοσφαίρισης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για περισσότερο από 15 χρόνια.

Τον Απρίλιο του 2015, δίδαξε σε διήμερο σεμινάριο προπονητών, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, στην πόλη των Ιωαννίνων.

Επιπλέον έλαβε μέρος σε σεμινάρια προπονητικής μπάσκετ με ομιλητές προπονητές εγνωσμένης αξίας, όπως, οι Jack Ramsey, Hubie Brown, Dean Smith, Guy Lewis, Jim Lynam, Paul Westhead, Jim Larranaga, Robert Brown, A. Nicolic, B. Malicovic, Etore Messina, Zelimir Obradovic, Dusan Ivkovic, Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου, Κώστας Πολίτης, Θόδωρος Ροδόπουλος, Παναγιώτης Γιαννάκης, Δημήτρης Ιτούδης, Γιώργος Μπαρτζώκας, κ.α.

Με υποτροφία του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, παρακολούθησε την προετοιμασία του Πανεπιστημίου Duke υπό την καθοδήγηση του ομοσπονδιακού προπονητή των Η.Π.Α. Mike Krzyzewski την περίοδο 1997-1998.

Ο ίδιος έλεγε: “Όλα αυτά τα χρόνια στην προπονητική μου καριέρα, ευτύχησα να συνεργασθώ με αρκετούς αθλητές κατά αρχικά τους βήματα, που στη συνέχεια έφτασαν σε κορυφαίο επίπεδο και στις Εθνικές Ομάδες, όπως ο Λευτέρης Κακιούσης , ο Γιώργος Μπαλογιάννης, ο Γιώργος Μασλαρινός, ο Σωτήρης Νικολαΐδης, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο Κώστας Χαραλαμπίδης κ.α. και νιώθω περήφανος να βλέπω κάποιους από αυτούς, να διακρίνονται στην προπονητική καριέρα”.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share