Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ξεχάστε το Champions League: Έρχεται το Super Champions από την UEFA

Ένας Έλληνας βρίσκεται σε καθοριστική θέση για την υλοποίησή του

29 Ιανουαρίου 2021 11:24
Ξεχάστε το Champions League: Έρχεται το Super Champions από την UEFA
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Το Champions League βρίσκεται στα σπίτια μας και αποτελεί την αγαπημένη συνήθεια των φιλάθλων εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, αλλά οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και η UEFA ετοιμάζει μια μεγάλη κίνηση, αλλάζοντας τη διοργάνωση, τόσο στο όνομα όσο και στον τρόπο διεξαγωγής, απαντώντας με το… Super Champions στην κλειστή ευρωπαϊκή Λίγκα, που επιχειρούν μεγάλο σύλλογοι.

Την αποκάλυψη κάνει σε σχετικό ρεπορτάζ της η ισπανική εφημερίδα «AS» αναφέροντας ότι πρόκειται για ιδέα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος έχει κάνει ήδη εδώ και καιρό τις σχετικές επαφές για τη νέα διοργάνωση που θα αντικαταστήσει το Champions League, που έχει αρκετά ενδιαφέροντα παιχνίδια να μας παρουσιάσει για την επόμενη φάση.

Super Champions από την UEFA

UEFA: Αυτό είναι το Super Champions που μελετά αντί της ευρωπαϊκής λίγκας των μεγάλων συλλόγων

Όπως αναφέρεται, έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες σε ό,τι αφορά τη δομή και τους κανόνες της νέας διοργάνωσης, αλλά και τα οικονομικά οφέλη που θα έχει για τις ομάδες που θα πάρουν μέρος. Σημειώνεται, επίσης, ότι έχει συσταθεί και ειδικό όργανο με στελέχη της UEFA για την τελική έγκριση: σε αυτό συμμετέχει ο γενικός γραμματέας της UEFA, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, αλλά και οι πρόεδροι των Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, Λουίς Ρουμπιάλες και Φερνάντο Γκόμες αντίστοιχα.

Ο ίδιος ο Τσέφεριν έχει αναλάβει τις συζητήσεις με συλλόγους και φέρεται να έχει μιλήσει ήδη με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Γιουβέντους, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Παρί Σεν Ζερμέν και τη Φενέρμπαχτσε.

Η βασική ιδέα του προέδρου της UEFA είναι να αναμορφώσει το Τσάμπιονς Λιγκ και να του δώσει νέα πνοή. Η... απειλή της ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας φαίνεται πως επιτάχυνε τις εξελίξεις καθώς ο Τσέφεριν θέλει να προλάβει τους συλλόγους. Και γι' αυτό προσπαθεί να πείσει τη Γιουβέντους και τη Ρεάλ Μαδρίτης που έδειχναν να πρωτοστατούν για την Σούπερ Λίγκα ότι μια νέα διοργάνωση υπό την αιγίδα της UEFA θα είναι προς όφελος όλων.

Σχεδιάζεται, μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, και η δημιουργία ενός νέου οργανισμού, στον οποίο θα συμμετέχει τόσο η UEFA όσο και οι σύλλογοι. Οι ομάδες θα έχουν λόγο στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται και εξασφαλισμένα μεγαλύτερα κέρδη.

Ο σχεδιασμός αυτού του πρότζεκτ θα είναι για εννέα χρόνια, από το 2024 ως το 2033. Αν, ωστόσο, υπάρξει συμφωνία δεν αποκλείεται η νέα διοργάνωση να αρχίσει το 2023 ή ακόμα και από το 2022! Επιπλέον, ο Τσέφεριν έχει πάρει την... ευχή του Τζιάνι Ινφαντίνο, σε συνάντηση που είχαν πριν από μερικές εβδομάδες στην έδρα της FIFA.

Σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της νέας διοργάνωσης, λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές καθώς πρόκειται για θέμα πάνω στο οποίο δουλεύει η ομάδα εργασίας που έχει συστήσει ο Τσέφεριν με ανθρώπους της απόλυτης εμπιστοσύνης του, όπως ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως η απόφαση για τη νέα διοργάνωση έχει ληφθεί και ο πρόεδρος της UEFA δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Απλά αναζητά συναίνεση από τους ευρωπαϊκούς συλλόγους και τη βοήθειά τους για να προχωρήσουν μαζί χωρίς να δημιουργηθεί σχίσμα με την ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα.

Στο μεταξύ, η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» αποκάλυψε τους 15 συλλόγους που σκοπεύουν να δημιουργήσουν τη Σούπερ Λίγκα: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, 'Αρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Ίντερ, Μιλάν, Μπάγερν, Ντόρτμουντ και Παρί Σεν Ζερμέν.

Σε αυτούς, πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή, πέντε ακόμα ομάδες θα προκληθούν για την πρώτη διοργάνωση του τουρνουά.

Μένει να φανεί αν η UEFA θα καταφέρει να τους μεταπείσει και να μπλοκάρει τα σχέδιά τους.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share