Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κόμπι Μπράιαντ: Ένας χρόνος από την τελευταία «πτήση» στον... ουρανό (Video)

Πώς συνέβη το αεροπορικό δυστύχημα

26 Ιανουαρίου 2021 10:04
Κόμπι Μπράιαντ: Ένας χρόνος από την τελευταία «πτήση» στον... ουρανό (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κόμπι Μπράιαντ: Ένας χρόνος πέρασε από την αποφράδα ημέρα που η είδηση του χαμού του θρύλου του ΝΒΑ και της κόρης του, Τζιάνα, σκόρπισε παγκόσμια θλίψη.

Ο 41χρονος Κόμπι Μπράιαντ σκοτώθηκε έπειτα από την συντριβή του ελικοπτέρου του στην Καλαμπάσα της Καλιφόρνια. Στο ελικόπτερο συνολικά επέβαιναν εννιά άτομα. Δεν σώθηκε κανείς. Ανάμεσά τους και η πρωτότοκη κόρη του, Τζιάνα, 13 ετών, που ήταν επίσης αθλήτρια του μπάσκετ. Οι στιγμές που ακολουθούν, σπαρακτικές.

Η ομάδα Mamba, η ομάδα μπάσκετ των κοριτσιών που προπονούσε ο Κόμπι Μπράιαντ στο Orange County, έπαιζε το πρώτο της τουρνουά και η κόρη του θρύλου του μπάσκετ θα ήταν μεταξύ αυτών που έπαιζαν κόντρα στις Fresno Lady Heat.

Ο προορισμός τους ήταν το αεροδρόμιο Camarillo, βορειοδυτικά του Λος Άντζελες, κοντά στην αθλητική ακαδημία του Κόμπι Μπράιαντ. Ο παλαίμαχος άσος των Λέικερς χρησιμοποίησε το ελικόπτερο σαν αυτοκίνητο και το είχε κάνει εκατοντάδες φορές στη ζωή του.

Οι εννιά επιβαίνοντες

Τη μοιραία Κυριακή o Κόμπι και η Τζιάνα Μπράιαντ, ο Τζον Αλτομπέλι (56 ετών) η σύζυγός του Κέρι (46 ετών) η κόρη τους Αλίσα (13 ετών), η Κριστίνα Μάουζερ (38 ετών), η Σάρα Τσέστερ (45 ετών) και η κόρη της Πέιτον (13 ετών) ανέβηκαν στο ελικόπτερο μαζί με τον πιλότο Άρα Ζομπαγιάν (50 ετών).

Η πτήση απογειώθηκε από το αεροδρόμιο John Wayne στο Orange County στις 9:06 π.μ. Μισή ώρα αργότερα, το ελικόπτερο πετούσε πάνω από πυκνά σύννεφα στην κοιλάδα του Σαν Φερνάντο.

Ο πιλότος ανησυχούσε αρκετά και ζήτησε από τους ελεγκτές πτήσεων να τον παρακολουθούν. Καθώς πλησίαζε στους λόφους της Καλαμπάσας με ταχύτητα 150 μιλίων την ώρα, του έστειλαν, λέγοντάς του ότι ήταν πολύ χαμηλά για να δουν στο ραντάρ.

Ο πιλότος ξεκίνησε μια ανάβαση, ανεβαίνοντας 765 πόδια σε 36 δευτερόλεπτα, αρκετά για να βλέπει καθαρά τους γειτονικούς λόφους.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο Burbank είπαν στο αεροσκάφος να διατηρήσει ειδικούς κανόνες οπτικής πτήσης σε απόσταση μικρότερη των 2.500 ποδιών.

Το ελικόπτερο έκανε κύκλους για 12 λεπτά

Αφού περιπλανήθηκε για περίπου 12 λεπτά κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ περίμενε μια απόσταση από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, το ελικόπτερο ανέβηκε στα 2.300 πόδια για να αποφύγει ένα στρώμα νέφους, αλλά στη συνέχεια άρχισε σύντομα μια φθίνουσα αριστερή στροφή, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών.

Αυτό που συνέβη στη συνέχεια ήταν πως το Sikorsky S-76B ξαφνικά έφυγε από την πορεία του και κατέβηκε γρήγορα. Το δίχρονο αεροσκάφος έπεσε στα 325 πόδια σε 14 δευτερόλεπτα, φτάνοντας τα 176 μίλια την ώρα πριν χάσει την επαφή του και χτύπησε στην πλαγιά του λόφου πάνω από τη Las Virgenes Road, σκοτώνοντας και τα εννέα άτομα.

Κόμπι Μπράιαντ: Ένας χρόνος από την είδηση που «πάγωσε» τον πλανήτη

Πρώην συναθλητές και αντίπαλοι, άνθρωποι της μουσικής, των τεχνών, της πολιτικής κυρίως από τις ΗΠΑ, αλλά και από τα υπόλοιπα μέρη του πλανήτη, απλός κόσμος σε όλα τα μήκη και πλάτη, θα πουν το δικό τους «αντίο» στον άνθρωπο, που κατά πολλούς, μετά τον Μάικλ Τζόρνταν, ήταν ό,τι καλύτερο είχε εμφανιστεί ποτέ στα γήπεδα.

Πολλά παιχνίδια, τόσο στο NBA, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο ξεκίνησαν με παράβαση 24 δευτερολέπτων ή 8 δευτερολέπτων δεύτερης κατοχής, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη του Κόμπι Μπράιαντ, ο οποίος στην καριέρα του στο ΝΒΑ φόρεσε αυτά τα δύο νούμερα στη φανέλα (24 και 8).

Το τελευταίο αντίο

Στην τελετή για τη μνήμη του Κόμπι Μπράιαντ και της κόρης του, Τζιάνα, η σύζυγος του «Black Mamba» έκανε και τα… σίδερα να λυγίσουν με τη σπαρακτική ομιλία της.

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι βρέθηκαν στο «Staples Center» για να τιμήσουν τον Κόμπι Μπράιαντ και την κόρη του Τζιάνα. Στην τελετή που διεξήχθη, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο και τα δάκρυα ήταν αδύνατο να συγκρατηθούν και να μείνουν στα μάτια όσων βρέθηκαν εκεί.

Όταν η σύζυγος του Κόμπι, Βανέσα ολοκλήρωσε τον σπαρακτικό της λόγο, για να κατέβει από το βήμα χρειάστηκε τη βοήθεια του Μάικλ Τζόρνταν. Ο «Air» όπως και όλοι οι μεγάλοι αστέρες του ΝΒΑ, αλλά γενικότερα του αθλητισμού και των τεχνών, δίνει φυσικά το «παρών» στη συγκλονιστική τελετή στο «Staples Center», με τον ίδιο να ξεσπάσει σε κλάματα.

Η μυθική του καριέρα

Ο Κόμπι Μπράιαντ συνέδεσε το όνομά του, με τους Λος Άντζελες Λέικερς, αγωνιζόμενος για 20 χρόνια με τη φανέλα των «λιμνανθρώπων», με την οποία κατέκτησε πέντε φορές την κορυφή του NBA.

Αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου το 2008, MVP των τελικών το 2009 και το 2010, τέσσερις φορές MVP του All Star Game (όπου συμμετείχε συνολικά 18 χρονιές) και δύο φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Στέφθηκε επίσης δύο φορές «χρυσός» Ολυμπιονίκης με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, το 2008 στο Πεκίνο και το 2012 στο Λονδίνο.

Παράλληλα, όταν αποχαιρέτησε το λαό του, στις 13 Απριλίου του 2016, με την 60άρα απέναντι στους Γιούτα Τζαζ, ο Κόμπι βρισκόταν στην τρίτη θέση όλων των εποχών στην ιστορία του NBA, με 33.643 πόντους.

Ο μέσος όρος των 25 πόντων ανά αγώνα τον φέρνει στη 12η θέση όλων των εποχών, ενώ είναι επίσης 8ος σε συνολικά λεπτά συμμετοχής, 15ος σε αγώνες, 3ος σε προσπάθειες εντός πεδιάς και 7ος σε εύστοχα σουτ, 3ος σε εύστοχες βολές και 5ος σε προσπάθειες και 17ος σε κλεψίματα.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share